Tensiuni mari în PSD. Demisia lui Carmen Dan, cerută de Firea, respinsă de CEx la Neptun

×
Codul embed a fost copiat

Liderii PSD s-au reunit sâmbătă la Neptun, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN). Timp de șase ore social-democrații au discutat proiectele de viitor ale partidului și au tranșat nemulțumirile interne.

Înainte de şedinţa social-democraţilor, Liviu Dragnea a încercat să evite întrebările jurnaliştilor, iar Viorica Dăncilă s-a ferit de presă.

Nicolae Bădălau a vorbit despre un subiect delicat în PSD - candidatul la prezidenţiale.

''Domnul Tăriceanu este un om cu viziune, un om echilibrat, care ar fi extrem de bun pentru Preşedinţia României'', a spus Bădălău.

Citește și
Viorica Dancila
Viorica Dăncilă, mesaj pentru opoziție: ”Încrederea românilor nu se câştigă prin jigniri”

Iar Ecaterina Andronescu, care nu mai este membru în CEx, a venit să-şi susţină scrisoarea în care cerea public retragerea lui Liviu Dragnea.

Andronescu: ''Trebuie să guverneze şi pentru cei care nu au votat şi pentru cei care se află în afara graniţelor ţării, pentru că cei care trăiesc în afara graniţelor ţării n-au plecat de bine de aici.''

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat triumfal rezultatele guvernării de până acum, dar şi proiectele legislative pentru perioada următoare. În fruntea listei apar legile siguranţei naţionale, prin care se doreşte înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale de Interceptări şi ''scoaterea serviciilor de informaţii şi a ofitelor serviciilor din justiţie şi politică''.

PSD vrea totodată şi legea lobby-ului care ''va permite interacţiunea mediului de afaceri cu decidenţii politici''.

În plus, social-democraţii doresc şi o ''simplificare administrativă'', prin măsuri care elimină avizele obligatorii ale unor instituţii şi ministere în procesul legislativ.

Pe agenda priorităţilor se afla şi Canalul Dunăre-București, un proiect de suflet pentru şeful PSD Liviu Dragnea, pe care însă liderul ALDE Calin Popescu Tăriceanu îl dezaprobă.

În domeniul infrastructurii, social-democraţii promit autostrăzi, extinderea reţelei de metrou şi un aeroport în sudul Capitalei, iar în domeniul social: ajutoare pentru tineri, programe antreprenori şi noi centre medicale.

Cronologia evenimentelor:

ora 17:00 Comiterul executiv s-a terminat. Gabriela Firea a făcut declarații acide la adresa ministrului Carmen Dan. Detalii AICI

ora 16:40 Liviu Dragnea a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale din 2019.

ora 16:20 Propunerea primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a cerut, sâmbătă, demisia ministrului de Interne Carmen Dan sau retragerea sprijinului politic, a fost supusă la vot în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD şi a fost respinsă.

Potrivit unor surse din partid, propunerea Gabrielei Firea a fost supusă la vot şi a fost respinsă, singurul vot "pentru" fiind al primarului.

ora 14:50 Carmen Dan i-a răspuns Gabrielei Firea, după ce aceasta i-ar fi cerut demisia pentru modul în care a fost gestionată intervenția la protestul din 10 august. Astfel, ministrul de Interne a afirmat că nu are nicio vină, iar totul s-a decis în centrul de coordonare.

ora 14.30 Potrivit unor surse, ședința Comitetului Executiv al PSD de la Neptun se prelungește, din cauza tensiunilor mari în rândul liderilor social-democrați.

ora 14.00 Conform unor surse, vicepreședintele PSD Gabriela Firea ar fi cerut demisia ministrului Administrației și Internelor, Carmen Dan.

Astfel, Firea ar fi solicitat retragerea sprijinului politic, din cauza felului în care a fost gestionată situația apărută la protestele din Piața Victoriei, în 10 august.

De asemenea, potrivit acelorași surse, liderii PSD ar avea discuții contradictorii la această oră din cauza unei afirmații pe care Corina Crețu ar fi făcut-o către ei: ”Aveți toate ușile închise la Bruxelles”.

ora 11.40 Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a afirmat  că este "preocupată şi îndurerată" de faptul că nu se fac progrese în domeniul administrativ, precizând că există grupuri de lucru interministeriale care "se fac că lucrează" de prea mult timp.

"Eu sunt preocupată şi îndurerată de multe ori de faptul că nu se fac progrese în domeniul administrativ, (...) sunt rămâneri în urmă atât în programul de guvernare naţional, cât şi cel de guvernare locală privind Capitala şi în ceea ce priveşte fuziunea ELCEN-RADET şi în ceea ce priveşte alte proiecte importante, transferarea centurii şi a metroului de la Ministerului Transporturilor către Primăria Capitalei", a declarat Firea, înaintea şedinţei CExN, potrivit Agerpres.

Întrebată dacă susţine o eventuală ordonanţă de urgenţă privind amnistia, Firea a răspuns:

"Dacă acest lucru se va stabili în cadrul şedinţei că e o prioritate, cu siguranţă colegii mei, din câte am mai auzit şi eu discuţii, vor dori o cale 100% legală, transparentă, comunicată atât populaţiei, cât şi ambasadelor, cât şi tuturor instituţiilor atât de la Bruxelles, cât şi din ţară. Mie nu mi s-a prezentat un astfel de proiect, nu am fost invitată la nicio şedinţă în care să discutăm acest aspect şi aş face o greşeală să mă antepronunţ".

Firea a subliniat, însă, că există anumite grupuri de lucru interministeriale care lucrează "de mult prea mult timp" pentru a da "soluţii care sunt evidente".

"Pot spune că sunt grupuri de lucru interministeriale care lucrează de mult prea mult timp pentru a da soluţii care sunt evidente pentru unele probleme care vizează nu doar Capitala, ci şi restul ţării şi poate că ar fi bine ca acele grupuri de lucru să nu se mai facă că lucrează, ci chiar să lucreze şi să dea soluţiile constructive pentru a se putea lua decizia la nivel de Guvern", a conchis Firea.

ora 11.30 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat, a afirmat că în PSD sunt "lucruri bune şi lucruri mai puţin bune", fiind necesar ca acestea să fie prezentate "cu maximă sinceritate".

"Sunt şi lucruri bune şi lucruri mai puţin bune şi toate trebuie să fie prezentate cu maximă sinceritate, cu gândul (...) la toţi românii şi la faptul că avem o mare responsabilitate noi, ca politicieni. Dacă nu mai avem o legătură directă cu românii, cred că fiecare avem o problemă în parte şi nu cred că trebuie să ne gândim doar la cariera noastră individuală ca politicieni, ci în primul rând la parcursul ţării noastre".

Întrebată dacă ea crede că ar fi încercat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, să o 'saboteze' din cauză poziţiei sale în partid şi a imaginii sale bune, Firea a răspuns:

"Nu vreau să fac speculaţii şi nici să comentez anumite zvonuri. Vreau să spun tot ceea ce am de spus cu claritate şi cu argumente în faţa colegilor mei, să răspund şi întrebărilor, dacă va fi cazul, să lămurim anumite aspecte şi ulterior, dacă se va lua o decizie sau se va trage o concluzie, o voi transmite".

Chestionată dacă se impune retragerea lui Dragnea din fruntea partidului, Firea a precizat: "Nu pot să anticipez ceea ce se va întâmpla în şedinţa Comitetului Executiv şi ar fi o lipsă de respect faţă de proprii mei colegi să mă antepronunţ".

De asemenea, ea a subliniat că există "un impas", pentru depăşirea căruia trebuie găsite soluţii.

"Nu e vorba de nemulţumirea sau mulţumirea Gabrielei Firea sau a altor colegi, nu discutăm în aceşti termeni. Fiecare va spune opinia sa cu privire la starea în care se află ţara în acest moment şi cu privire la răspunsul partidului nostru, la situaţia politică din ţară şi drumul pe care îl avem de parcurs împreună, soluţiile pe care le găsim împreună pentru depăşirea unui impas pe care trebuie să recunoaştem că există. De aici înainte, dacă vom fi şi sper să fim maturi, responsabili, inteligenţi, vom găsi soluţii bune", a arătat Firea.

Întrebată dacă se simte izolată în PSD, Firea a precizat: "Nu prea sunt persoana care să poată să fie izolată".

Ea a mai arătat că a lipsit vineri de la Şcoala Politică de Vară a Organizaţiei Femeilor Social Democrate (OFSD) de la Mamaia, din cauză că a participat la o discuţie informală.

"Am lipsit la Şcoala de Vara a doamnelor social democrate pentru că am fost chemată la altă întâlnire a preşedinţilor de organizaţii şi de aceea m-am scuzat faţă de colegele mele, de obicei nu lipseam (...) Era o discuţie informală înainte de şedinţa Comitetului Executiv. Nu s-au luat decizii, a fost doar o discuţie", a afirmat Firea.

ora 11.15 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susține că nu există o situaţie tensionată în interiorul PSD şi că nu crede că i se va cere demisia din conducerea partidului.

Întrebat la venire dacă este o situaţie tensionată în partid, Dragnea a spus: "Poate la voi afară, înăuntru nu".

De asemenea, chestionat dacă el crede că i se va cere demisia, având în vedere că anumiţi membri au nemulţumiri faţă de conducerea partidului, liderul PSD a răspuns: "Nu!"

Pe de altă parte, Dragnea a precizat că nu crede că se va discuta în CExN despre o eventuală ordonanţă privind amnistia şi graţierea. Liderul PSD a mai spus că în şedinţa CExN vor fi aprobate anumite 'lucruri'. "Noi avem chiar lucruri de aprobat", a arătat Dragnea, fără a preciza despre ce subiecte se va discuta în şedinţa care urmează să înceapă la Neptun.

Liviu Dragnea a venit la şedinţa CExN împreună cu premierul Viorica Dăncilă, care nu a făcut declaraţii.

ora 11.15 Senatorul PSD Niculae Bădălău a declarat că nu exclude varianta ca PSD şi ALDE să desemneze un candidat comun la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

El a afirmat, înaintea Comitetului Executiv Naţional al PSD, că liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, ar fi "extrem de bun pentru preşedinţia României".

"În istoria PSD a existat o cutumă în care preşedintele partidului a candidat. În acelaşi timp, am avut şi în cadrul USL, dacă vă mai amintiţi, un protocol în care domnul Crin Antonescu, din partea PNL, era candidatul la preşedinte al alianţei, guvernarea, premierul, revenind la PSD. Şi în acest moment, suntem într-o alianţă şi nu este exclus ca domnul Tăriceanu să fie candidatul nostru, urmând în continuare ca PSD să aibă prim-ministrul. Domnul Tăriceanu este un om cu viziune, un om echilibrat, un om care ar fi extrem de bun pentru preşedinţia României şi pentru români", a spus Bădălău.

El a susţinut că în partid vor fi discuţii pe această temă şi că "până la urmă, majoritatea va decide"

ora 11.10 Senatorul social-democrat Niculae Bădălău consideră că premierul Viorica Dăncilă ar trebui să le ceară miniştrilor să muncească mai mult. El a declarat că Dăncilă ar trebui "să dea cu pumnul în masă".

"Consider că doamna premier este o femeie cu un mare caracter şi cu un mare bun simţ. Poate ar trebui să dea cu pumnul în masă şi să le explice domnilor miniştri că trebuie să muncească mai mult", a afirmat Bădălău.

Senatorul PSD a subliniat că sunt multe măsuri pe care Guvernul trebuie să le ia, însă consideră că pentru acest lucru este nevoie de miniştri competenţi.

"Avem probleme pe economie, avem probleme că avem încasări mai mari la ANAF, dar în acelaşi timp s-au mărit şi cheltuielile. Avem şi tragedia asta sau cum vreţi să o numiţi, cu boala asta, cu pesta porcină, şi la toamnă trebuie să luăm măsuri ca să nu resimtă populaţia creşterea preţului cărnii foarte mult. Sunt extrem de multe măsuri care nu pot fi luate decât de oameni într-adevăr competenţi", a mai afirmat Bădălău, potrivit Agerpres.

Femeile PSD-ului, la Mamaia

Vineri, femeile social democrate - în frunte cu Viorica Dancila - s-au întâlnit în stațiunea Mamaia, cu gândul să se felicite pentru realizările guvernării.

Dar .. câțiva protestatari, obișnuiți ai mitingurilor din Piața Victoriei, le-au dat puțin planurile peste cap.

”Rușine să va fie!”. Așa a fost întâmpinat premierul la ședința femeilor social democrate, ce se dorea festivă. De altfel, grupul de protestatari s-a poziționat la intrarea în complexul din Mamaia cu mult înaintea începerii ședinței.

Protestatar: - Am înţeles că nu mai aveţi bani pentru pensii şi salarii.

Lia Olguța Vasilescu: - Plimbă ursul!

Protestatar: - Urșii aceia pe care i-aţi omorât prin pădurile ţării?

După ce au scăpat de tirul de reproșuri, rând pe rând femeile din guvern s-au lăudat cu realizările.

Viorica Dancilă: "Da, poate că am greşit. Este o presiune imensă, este o oboseală imensă. Încerc împreună cu colegele şi colegii din Cabinet să facem cât mai multe lucruri şi poate, de multe ori din neatenţie sau pe fondul oboselii, am făcut greşeli şi poate voi mai face, dar vă asigur de un lucru - nu o să greşesc niciodată în deciziile pe care le voi lua pentru România şi pentru români şi cred că acesta este lucrul important".

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ”Într-adevăr au fost niște probleme cu rectificarea bugetară. Nu vreau să critic pe nimeni, ci doar să spun că nu e cazul să sacrificăm niște vieți pentru niște orgolii.”

Dacă Liviu Dragnea nu a mai venit, deși fusese invitat special, ministrul Eugen Teodorovici a încercat să le aline supărarea doamnelor pentru că nu-și văd șeful de partid.

Femeia te ridică, femaia te coboară. Rovana, pot să fiu preşedinte la organizaţia de femei, că nu scrie că trebuie să fii femeie?”, a glumit Eugen Teodorovici în aplauzele colegelor de partid.

Pe de altă parte, premierul NU a vorbit despre demisia ministrului Cercetării, Nicolae Burnete.

Acesta și-a anunțat retragerea din cabinetul Dăncilă fără să spună de ce.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Bădălău (PSD): Nu este exclus ca domnul Tăriceanu să fie candidatul nostru la prezidenţiale
Bădălău (PSD): Nu este exclus ca domnul Tăriceanu să fie candidatul nostru la prezidenţiale

Senatorul social-democrat Niculae Bădălău a declarat, sâmbătă, că nu exclude varianta ca PSD şi ALDE să desemneze un candidat comun la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Viorica Dăncilă, mesaj pentru opoziție: ”Încrederea românilor nu se câştigă prin jigniri”
Viorica Dăncilă, mesaj pentru opoziție: ”Încrederea românilor nu se câştigă prin jigniri”

Anul Centenar nu înseamnă jigniri, scindare şi să îndemni la violenţă, a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă, vineri, la Şcoala Politică de Vară a Organizaţiei Femeilor Social Democrate (OFSD).

Dragnea a invitat șefii din PSD la un restaurant din Neptun. Cum a fost surprinsă iubita lui în acest timp. FOTO
Dragnea a invitat șefii din PSD la un restaurant din Neptun. Cum a fost surprinsă iubita lui în acest timp. FOTO

Liviu Dragnea i-a invitat pe toți liderii din PSD la restaurant din Neptun, înaintea ședinței de sâmbătă, semn că în PSD s-a făcut pace și sunt slabe șanse să se mai ceară demisii. 

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, i-a răspuns unui protestatar: ”Plimbă ursul!”. VIDEO
Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, i-a răspuns unui protestatar: ”Plimbă ursul!”. VIDEO

Femeile social democrate, în frunte cu premierul Viorica Dăncilă, s-au reunit pe litoral cu gândul să se felicite pentru realizările guvernării.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.