Firea, atac fără precedent la Carmen Dan și Liviu Dragnea: ”Nu vreau să-mi fie rușine pe stradă”

×
Codul embed a fost copiat

Atac fără precedent al Gabrielei Firea la adresa şefului sau de partid, Liviu Dragnea. Primarul Capitalei s-a dezlănțuit și l-a acuzat pe liderul PSD că boicotează proiectele pentru București.

Mai mult, în ședința Comitetului executiv PSD de la Neptun, Firea a cerut demisia ministrului de interne, Carmen Dan, pentru modul în care a gestionat evenimentele legate de protestul diasporei din 10 august.

"Sper că va trece peste această supărare", a fost răspunsul lui Liviu Dragnea.

"Nu vreau să îmi fie rușine să ies pe stradă și nu cred că este normal, dacă s-a greșit și eu consider că au fost niște greșeli, le putem îndrepta, le putem corecta."

Intervenția în forță a jandarmilor la mitingul diasporei și tot ce a urmat au provocat cel mai mare scandal din interiorul PSD, de la demisia premierului Mihai Tudose și până astăzi. Convinsă că ministrul de Interne încearcă să paseze toată responsabilitatea pentru acțiunea din 10 august pe umerii prefectului Capitalei, Speranța Cliseru, o apropiată a primarului general, Gabriela Firea a cerut demisia sau demiterea lui Carmen Dan.

Citește și
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale din 2019
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Gabriela Firea: "Am crezut că o va retrage el, pentru că el a propus-o, să salveze prestigiul țării, al Guvernului și al acestui minister."

Și în fața colegilor din PSD, dar și în fața presei, Firea a continuat cu acuzațiile.

"Acel episod a fost pus de doamna ministru tocmai pentru a o defăima pe doamna prefect și pe mine. Angajați apropiați ai domniei sale, care intenționat au chemat-o la terasă, au trimis un domn ca să pună acele întrebări. Pe fond de stres, doamna a fost surprinsă, ca să mi se reproșeze mie astăzi în CEX.”

În sedința conducerii PSD, Carmen Dan a susținut că nu are nicio vină în ceea ce privește evenimentele din 10 august și că NU va demisiona.

Supusă la vot, demiterea ministrului de Interne a primit un singur vot "pentru".

Primarul Capitalei a adus însă în discuție și imaginea pe plan extern a României după evenimetele din Piața Victoriei.

Gabriela Firea: "Am avut o discuție cu Corina Crețu, care mi-a relatat o discuție pe care a avut o cu colegii domniei sale, printre care și domnul președinte Juncker, în care și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu situația politică din România, accentuând în special faptul că ceea ce s-a întâmplat pe 10 august nu este apreciat de către celelalte țări europene."

La finalul ședinței, Liviu Dragnea a încercat să lase impresia că e un scandal izolat.

Liviu Dragnea: "Dacă așa crede, îi înțeleg supărarea, dar nu sunt de acord cu ea, că nu are motiv, dar îi înțeleg supărarea."

Gabriela Firea: ”Eu aș vrea să constat că nu e război, dar suntem pe poziții diametral opuse, eu nu pot să mă fac că lucrurile sunt altfel. Au fost miniștri și premieri care după ce au plecat din funcție au spus că au vrut să facă, dar că nu au fost lăsați de către domnul președinte''

Liviu Dragnea: "Asta într-adevăr m-a durut, dar nu e adevărat, dimpotrivă.."

Despre diferențe de opinie a vorbit și premierul Viorica Dancilă: "În orice partid există conflicte, există discuțîi contradictorii. Nu pot cataloga un conflict între cele două colege ale mele, ci, dimpotrivă, o discuție contradictorie, păreri diferite. Nu vreau să apar pe cineva sau să absolv pe cineva de vreo vină, dar cred că important este că, atunci când acuzăm pe cineva de un anumit lucru, aceste acuzații să le facem pe baza unor probe concludente."

Carmen Dan: "Eu pot să lucrez cu Primăria Generală. Aici nu vorbim de persoane. Aici vorbim de instituții care trebuie să funcționeze."

Fostul premier Mihai Tudose a încercat să concluzioneze plastic înfruntarea dintre taberele Dragnea și Firea:
"Domnule, dacă cineva crede că în PSD a înflorit laleaua în glastră, soarele-i după fereastră, se înșeală."

Gabriela Firea a anunțat că nu demisionează din funcția din partid, că va face opoziție internă la tabăra Dragnea și a susținut că timpul.. îi va da dreptate.

Miza acestei bătălii între Firea şi Dragnea, susţin surse din partid, ar fi tocmai candidatura la preşedinţia României. Liviu Dragnea nu ar spune ''nu'' să fie el candidatul, dar în sondaje stă mult mai bine Gabriela Firea, susţin aceleeasi surse.

''Eu îl stimez pe domnul Tăriceanu, dar pentru sutele de mii de candidaţi PSD să ajungă să nu aibă alternativă, este un moment istoric la modul negativ, întotdeauna PSD stânga din România, a avut un candidat - a câştigat sau nu a câștigat.''

Declarațiile făcute de primarul Capitalei, sâmbătă, 1 septembrie:

- Am vorbit cu Corina Crețu care mi-a relatat o discuție cu Juncker și colegii comisari europeni, în care aceștia și-au exprimat îngrijorarea față de situația politică din România și și-au manifestat îngrijorarea față de evenimentele din 10 august. Nu sunt de acord cu violențele împotriva oamenilor pașnici.

- Este posibil ca pe 18 septembrie Juncker să facă referire, în discursul său, la evenimentele din 10 august.

- Nu este o situaţie confortabilă pentru ţara noastră, nu e uşor să vedem cum se transmite pe plan extern o percepţie negativă despre ţara noastră"

- Am exprimat aceste îngrijorări și în acest context, ca primar general, am solicitat demisia lui Carmen Dan, care a coordonat intervenția din 10 august și care a încercat să paseze responsabilitatea pe prefectul Capitalei

- Ştiu din cele pe care le-am observat că doamna Dan se consultă pe anumite subiecte cu domnul preşedinte, plus că domnul preşedinte Dragnea a propus-o ca ministru pe doamna Dan. Eu am spus doar că suntem într-un impas. Este păcat să pierdem toţi ca ţară

- Este posibil ca pe 18 septembrie comisia să anunțe anumite beneficii pentru Bulgaria și noi să rămânem cu MCV-ul

- Nu este ușor să vezi că în orașul pe care îl coordonezi se întâmplă lupte de stradă, am spus că nu era nevoie să se ajungă la gaze

- Acum este o altă problemă, problema că dna ministru nu a răspuns la cele afirmate de mine, a venit cu niște foi, mesaje pe WhatsApp. Am întrebat dacă ne spionează. Avea niste discuții personale între dna prefect și domni din minister, legate de proteste

- A proferat tot felul de lucruri neadevărate, a continuat tot șirul de acuzații indirecte prin faptul că în toate aparițiile publice nu domnia sa, ci prefectul a dat ordinul de intervenție a jandarmilor

- Nu vreau să-mi fie rușine să mă duc în Europa, să ies pe stradă. Dacă au fost greșeli le putem corecta, solidaritatea e până la un punct, dar nu cred că e normal să fii solidar în ceva ce nu e corect

Primarul general le-a mai spus jurnaliştilor să îi întrebe pe colegii ei de ce nu au susţinut-o în CEx, ea susţinând că nu este supărată pe ei, după ce propunerea sa de retragere a sprinijului pentru Carmen Dan a fost respinsă.

- Deşi am spus de nenumărate ori că nu candidez la preşedinţia României, că nu doresc să preiau partidul nici de la domnul Dragnea, nici de la alte persoane care doresc să conducă partidul şi se va dovedi că eu am avut dreptate.

- Domnul preşedinte a afirmat că nici el nu candidează şi că împreună vom discuta posibilitatea să avem un candidat comun PSD-ALDE în persoana domnului Tăriceanu, lucru care pe mine mă bucură, dar vreau să vă relatez, de asemenea, că au aplaudat doar doi-trei oameni din sală

- Eu îl stimez foarte mult pe domnul Tăriceanu şi ar fi un preşedinte de ţară extraordinar, dar pentru PSD, pentru sutele de mii de membri PSD din ţară a ajunge acest partid în situaţia să nu aibă un candidat viabil şi să se bucure că are alternativă la un partener de guvernare cu un scor mult mai mic în sondaje este un moment de mare tristeţe. Este un moment istoric la modul negativ. Întotdeauna PSD, stânga din România, a avut un candidat la preşedinţie. A câştigat sau nu a câştigat este dreptul românilor să voteze pe cine este bun ca preşedinte

Gabriela Firea spune că are o relaţie "tensionată" cu Liviu Dragnea şi că există "o breşă" între ei

Primarul general al Capitalei a afirmat sâmbătă că are o relaţie "tensionată" cu preşedintele PSD, precizând că există "o breşă" între ei din cauza faptului că liderul social-democraţilor nu doreşte "să renunţe" la ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Întrebată la plecarea de la şedinţa CExN a PSD care este relaţia sa în acest moment cu Liviu Dragnea, Gabriela Firea a răspuns: "Îmi pare rău să spun, dar este tensionată".

Totodată, Firea a precizat că rezolvarea acestei situaţii depinde mult şi de Liviu Dragnea.

"Depinde mult şi de dumnealui. Eu am fost întotdeauna un om al dialogului, dar la cum s-au pus astăzi lucrurile în discuţie şi la cum a fost regia cu doamna Dan - care a scos din dosar xeroxuri cu SMS-uri şi WhatsApp-uri, convorbiri particulare între doamna prefect şi un domn secretar de stat, adică totul a fost atât de bine pus la punct şi regizat - şi nu vrea să renunţe la domnia sa, încât clar că acum e o breşă pur şi simplu între noi", a adăugat Firea.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Robert Negoiță:
Robert Negoiță: "Ședința CExN a fost tensionată. Sper să ne normalizăm"

Robert Negoiţă, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat, a afirmat sâmbătă, la plecarea de la şedinţa CExN a PSD de la Neptun, că speră ca situaţia din partid să se normalizeze, precizând că este nevoie de "corectitudine şi cinste".

Liviu Dragnea a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale din 2019
Liviu Dragnea a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale din 2019

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat la ședința CEx PSD, de la Neptun, că nu intenționează să candideze la alegerile prezidențiale de anul viitor, conform unor surse Știrile PRO TV.

Tensiuni mari în PSD. Demisia lui Carmen Dan, cerută de Firea, respinsă de CEx la Neptun
Tensiuni mari în PSD. Demisia lui Carmen Dan, cerută de Firea, respinsă de CEx la Neptun

Liderii PSD s-au reunit sâmbătă la Neptun, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN). Timp de șase ore social-democrații au discutat proiectele de viitor ale partidului și au tranșat nemulțumirile interne.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.