Dosarul ”Belina”. Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost la DNA, alături de Orlando Teodorovici

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Miercuri 11 Octombrie 2017 10:37
Categorie: Justitie

În timp ce premierul Tudose vrea să o îndepărteze din guvern, pentru problemele penale, vicepremierul Sevil Shhaideh a fost miercuri din nou la DNA.

Acuzată de abuz în serviciu în dosarul "Belina", ea nu a dat însă nici o declarație pentru că așteaptă să vadă ce probe sunt împotriva sa. A primit un răgaz de 24 de ore ca să spună dacă îl recuză pe unul dintre experții care trebuie să stabilească ce prejudiciu a înregistrat statul din afacerea cu Teldrum.

Vicepremier și Ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a ratat şedinţa de guvern de astăzi. A venit la DNA unde procurorul spera să obţină prima ei declaraţie în dosarul Belina. În acest caz este acuzată de abuz în serviciu pentru că a trecut sute de hectare de teren din proprietatea statului în cea a Consiliului judeţean Teleorman. Shaidehh a fost însă la fel de tăcută ca data trecută.

După Sevil Shhaideh, au ajuns în fata anchetatorilor fostul şef al Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, fostul administrator al judeţului dar şi alţi inculpaţi. Toţi trebuie să comunice în 24 de ore dacă vor să-l schimbe pe unul dintre experţii evaluatori.

Echipa de Experți va trebui să stabilească fără echivoc dacă statul a suferit vreo pagubă de pe urmă închirierii insulei Belina și brațului Pavel către Teldrum şi dacă a fost legal sau nu transferul de proprietate dintre Apele Române şi CJ Teleorman.

Procurorii acuza că prin două hotărâri de guvern insula Belina şi Braţul Pavel au trecut de la stat la Consiliul judeţean Teleorman care la rândul lui a prelungit contractele de închiriere lui Teldrum.

În paralel, aceeaşi firmă privată, Teldrum, despre care există bănuiala că ar fi controlată de Liviu Dragnea, este investigată, iar doi foşti miniştri din cabinetul Ponta, Eugen Teodorovici şi Dan Sova, au dat astăzi declaraţii în calitate de martor.

Şi fostul ministru al Transporturilor a depus mărturie în dosar, în calitate de martor.

 

Teodorovici, la ieşirea de la DNA: Am fost întrebat despre procedura de alocare a banilor în perioada în care eram ministrul al Fondurilor Europene

Eugen Teodorovici a declarat, miercuri, la ieşirea de la DNA, unde a fost audiat timp de peste două ore, că le-a explicat procurorilor procedura şi mecanismul de alocare a fondurilor europene în perioada în care el a fost ministru.

Întrebat dacă a fost audiat în dosarul Teldrum, Teodorovici a spus că în perioada în care a fost ministru al Fondurilor Europene această firmă nu a beneficiat de bani de la Uniunea Europeană, dar că nu poate să nu se întrebe "cum această companie are acces la tot felul de finanţări".

La ieşirea de la DNA, Teodorovici le-a spus jurnaliştilor că a avut "o discuţie foarte interesantă" cu procurorii, despre split TVA şi despre acciza la carburanţi. "Da, domnii procurori au fost foarte interesaţi despre ce se întâmplă cu economia. Eu întotdeauna sunt serios", a spus Teodorovici, întrebat de jurnalişti dacă vorbeşte serios.

El a susţinut apoi că a fost întrebat despre procedura de alocare a banilor europeni în perioada în care a fost ministru al Fondurilor Europene: "Am avut o discuţie despre modul în care în perioada în care eram ministru al Fondurilor Europene, 2013-2014, se alocau fondurile, se făceau şi se monitorizau plăţile, ca şi mecanism".

Întrebat despre Teldrum şi dacă Liviu Dragnea i-a cerut ceva vreodată legat de această firmă, Teororovici a spus că în perioada în care el a fost ministru această firmă nu a beneficiat de fonduri europene, el ironizându-l apoi pe liderul PSD: "Cum poate să-i ceară ceva un ditamai preşedinte de partid unuia ca mine? (...) Dacă mi-ar fi cerut ceva şi dacă era în termenii legali, cu mare drag (...) Oricine îmi cere ceva care nu e conform legii nu are ce discuta cu mine".

De asemnenea, întrebat dacă firma Teldrum a fost favorizată de anumiţi demnitari, Eugen Teodorovici a răspuns că nu poate afirma aşa ceva, dar că nu se poate întreba cum această companie a avut acces la tot felul de finanţări.

Acuzațiile DNA la adresa vicepremierului Sevil Shhaideh

Vicepremierul Sevil Shhaideh este suspectă de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în perioada când era secretar de stat la MDRAP.

Anchetatorii spun că, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private, susţin procurorii anticorupţie.

DNA cere şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a ministrului Rovana Plumb, în acelaşi dosar.

Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a spus la o televiziune că se aşteaptă să fie chemat la DNA în "dosarul Belina", despre care a afirmat că este o "ficţiune" şi reprezintă un atac violent la adresa Guvernului şi că a primit informaţii că procurorii DNA ar urma să ajungă şi la fiul său.

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut, tot la o televiziune, că se încearcă o lovitură de stat, dărâmarea Guvernului şi destrămarea coaliţiei PSD-ALDE. El a mai afirmat că DNA a ajuns să fie un instrument care face poliţie politică în România şi că a primit informaţii că se doreşte deschiderea unor dosare penale pe numele lui şi al lui Liviu Dragnea.

Premierul Tudose i-a certat din nou pe secretarii de stat, dar n-a zis nimic despre Shhaideh, care era lângă el
Premierul Tudose i-a certat din nou pe secretarii de stat, dar n-a zis nimic despre Shhaideh, care era lângă el
VIDEO PROTVPLUS.RO
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Alexandra Ojog
Alexandra Ojog a dat dovadă de curaj la Ninja Warrior

02:40
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Costi Ilie
Costi Ilie este militar și este obișnuit cu asemenea trasee

02:07
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Mihai Enescu
Emoții mari pentru cântărețul de muzică populară Mihai Enescu pe traseul Ninja Warrior Romania

02:54
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Szilard Deak
Szilard Deak a dat dovadă de forță, agilitate și echilibrul pe traseul Ninja Warrior România

03:02
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Ilka Kiș
Ilka Kiș are o inimă de războinic Ninja Warrior România

05:25
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Victor Drăgoi
Vitor Drăgoi a trecut cu succes de obstacole și a dat emotii tuturor la proba zidului!

01:48
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Adriana Oprea
Adriana Oprea a trecut cu brio primele obstacole

02:34
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Raul Paraschivu
Raul Paraschivu a avut o prestație excelentă în traseul Ninja Warrior România

03:49
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Lucian Bucur
"Gladiatorul" Lucian Bucur a demonstrat că poate deveni un războinic Ninja

01:56
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Ilka Kiș - departajare
Ilka Kiș mai are o sansa de ajunge in semifinala Ninja Warrior România

02:34
anchetă ANT
Registrul Național de Transplant, administrat 12 ani de o firmă privată. Șefa ANT, plângere la DIICOT
Cum a motivat instanța achitarea lui Tăriceanu în dosarul în care a fost judecat pentru mărturie mincinoasă
Violențele de la protest: trei șefi din Jandarmerie au fost puși sub învinuire
Augustin Lazăr: Documentele din ancheta privind violenţele din 10 august nu au fost încă declasificate
CCR a amânat pentru octombrie discutarea sesizărilor referitoare la Codul administrativ
Adina Florea, propusă ca şefă a DNA, audiată la Parchet în dosarul protocolului lui Vâlcov
augustin lazar
Augustin Lazăr: De 36 de ani am fost evaluat foarte bine, nu mi-e teamă de revocare
Liviu Dragnea ajunge din nou în instanță, în prima zi după referendum
Tudorel Toader, despre secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie: ”Aşa spune legea”
A fost adoptat regulamentul de funcționare al secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din justiţie
CCR a amânat sesizarea lui Iohannis pe legea 96/2006 privind Statutul aleșilor
Judecătorii explică de ce l-au condamnat pe Dragnea: ”Conduită nelegală, antisocială, imorală”