Comisiile de cultură şi de politică externă din Senat au dat aviz favorabil pentru revocarea directorului ICR Londra
Comisiile de cultură şi de politică externă din Senat au acordat, miercuri, în unanimitate, aviz favorabil propunerii de revocare din funcţie a directorului ICR Londra, Catinca-Maria Nistor.
Preşedintele ICR, Liviu Jicman, a anunţat, pe 9 martie, că a cerut revocarea din funcţie a Catincăi Nistor.
Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a evidenţiat că cele două comisii se confruntă pentru prima dată cu o situaţie de revocare a unui director la un institut cultural din străinătate şi a arătat că, după avizul senatorilor, decizia de revocare aparţine, potrivit legii, miniştrilor Culturii şi de Externe, prin ordin comun.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform unor informaţii apărute în presă, decizia preşedintelui ICR survine mai multor "controverse publice" în care Catinca Maria Nistor ar fi fost implicată de când conduce filiala din Londra.
Aspectele invocate, miercuri, de preşedintele ICR, Liviu Jicman, şi secretarul de stat în MAE Andrei Novac, au vizat momentul artistic susţinut de Catinca Nistor, pe 1 martie, la finalul unui concert găzduit de ICR Londra şi închirierea unui spaţiu de locuit.
Novac a subliniat că, din momentul în care Catinca Roman a devenit director ICR Londra, este angajat al MAE şi că "responsabilitatea alegerii spaţiului de locuit a aparţinut domniei sale".
Jicman a afirmat că directorul ICR Londra nu a avut acordul pentru momentul artistic din partea conducerii ICR şi a evidenţiat că "sensul momentului artistic este foarte grav, pentru că menirea echipelor ICR în străinătate este să sprijine actul de cultură, artiştii, creatorii şi nu să fie în prim-plan".
"În cazul doamnei Nistor acest moment a avut un impact negativ asupra imaginii ICR Londra, de altfel foarte criticat în spaţiul public şi anterior. (...) Situaţia ICR Londra, la nivel de percepţie publică, a avut foarte mult de suferit, în ultima perioadă, chiar dacă s-au încercat în aceste luni de mandat şi evenimente reuşite, chiar dacă au fost şi momente în care ICR Londra a reuşit să organizeze, în afara sediului, evenimente aşa cum, din păcate, nu prea se mai întâmpla în ultimul an înainte şi ICR rămăsese într-o carantină post-pandemie", a spus Jicman.
Catinca Maria-Nistor şi-a exprimat punctul de vedere faţă de cererea de revocare, subliniind că "bisul" susţinut de ea la finalul concertului a fost "spontan".
"Bisurile sunt generate ad-hoc de atitudinea publicului, deci nu puteau fi prevăzute, deci nu puteau fi nici informate şi aprobate anterior de Comitetul Director al ICR", a spus Nistor.
Referitor la închirierea locuinţei, aceasta a punctat că "procedura s-a desfăşurat în centrala MAE", iar sediul ICR Londra urma să intre în reparaţii şi jumătate din spaţiul locativ era folosit pe post de birouri consulare.