PSD nu votează în Parlament Legea privind carantinarea până când Guvernul nu vine cu explicații

Ultima actualizare: 14-07-2020 11:35
PSD vrea să amâne, din nou, Legea privind carant...
PSD anunță că nu va vota în Parlament Legea pr...

La presiunea liderilor din ţară, PSD nu mai vrea să voteze legea privind carantina trimisă de Guvern în Parlament.

UPDATE - Senatorii jurişti au decis să reia marţi dezbaterile la proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, pentru a studia mai multe propuneri şi amendamente.

Ciolacu: Legea înaintată de către Guvernul Orban este o lege proastă

 

Şeful interimar al formaţiunii, Marcel Ciolacu, anunţă că legea trebuie îndreptată în dezbateri ample cu societatea civilă şi cu medicii. 

"Legea înaintată de către Guvernul Orban este o lege proastă aşa cum a fost prezentată în Camera Deputaţilor, iar acum, în Senat, Senatul fiind forul decizional. (...) O să continuăm la Senat dezbaterile, atât cu CSM, cât şi cu organizaţiile care luptă pentru drepturi şi libertăţi. Nu putem accepta această lege şi nu putem vota această lege. (...) Legea, cum a fost înaintată de către Guvern către Parlament, nu a avut avizul Ministerului Justiţiei. (...) Nu se va vota legea în Senat până când primul-ministru şi ministrul Sănătăţii nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuţie în acest moment", a declarat Ciolacu.

Liderul interimar al PSD afirmă că liberalii sunt cei responsabili pentru această tergiversare legislativă, și nu social-democrații.

”Nu putem încălca libertățile oamenilor doar pentru că PNL nu a fost în stare să elaboreze un proiect de lege. Guvernul României trebuia să nu lase un vid legislativ” - a spus Ciolacu.

Tot social-democraţii propun ca bolnavii de Covid19 să fie izolaţi gradual, în funcţie de gravitatea bolii. În spatele uşilor închise, unii dintre ei ar fi spus chiar că acest virus nu există. În lipsa legii, sute de bolnavi, unii cu simptome pleacă acasă din spitale.

Liderii PSD din ţară au fost deranjaţi ca deputaţii partidului au votat săptămâna trecută proiectul de lege al Guvernului, care defineşte izolarea şi carantina pentru cei cu boli contagioase, inclusiv COVID-19. Argumentele lor sunt surprinzătoare.

Ionel Arsene, preşedinte CJ Neamţ: "Eu nu vreau să mă trezesc în situaţia în care dvs, pe mine sau familia mea să fie ridicată de pe stradă de poliţia medicală"

Eugen Teodorovici, senator PSD: "Nu medicii ne conduc, în această ţară, medicii sunt consultaţi"

Unii lideri PSD i-au cerut lui Marcel Ciolacu să voteze împotriva proiectului. Au fost însă şi voci mai temperate care au propus ca proiectul să fie modificat în Senat. S-a invocat în şedinţa incusiv faptul că în această dimineaţă tatăl colegului lor Mihai Tudose s-a stins. Era confirmat cu Covid-19. Social-democraţii au propus ca bolnavii să fie ţinuţi în carantină sau în izolare gradual, în funcţie de caz şi de gravitatea bolii, iar măsurile să fie stabilite după discuţii cu medicii.

PNL susține că Orban nu a fost invitat

 

În replică, PNL a transmis printr-un comunicat că nici premierul și nici miniștrii nu au fost invitați în Parlament, la dezbaterile pe marginea acestui proiect de lege.

”Având în vedere afirmațiile false făcute în spațiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban, și nici miniștrilor din Cabinet, invitația de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care privește carantina și izolarea. Menționăm faptul că atât premierul, cât și miniștrii Sănătății și Justiției, au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitați sau solicitați în mod oficial.” - afirmă liberalii, conform sursei citate.

 

Curtea constituţională a decis că astfel de restricţii privind izolarea şi carantina pot fi introduse doar prin lege şi nu prin ordin al ministrului sau prin hotărâre de guvern. Încă de la începutul lunii iulie, de când decizia CCR a fost publicată în Monitorul Oficial, bolnavii de covid 19 nu mai sunt obligaţi să stea internaţi ori suspecţii să stea în izolare sau în carantină. Guvernul a trimis la Parlament proiectul nou de lege abia în 5 iulie şi de atunci, aleşii tergiversează luarea unei deciziii.

La propunerea PSD, noua lege va introduce noi reguli pentru că bolnavii de covid 19 să poată fi internaţi, însă asimptomaticii să nu mai fie obligaţi să rămână în spital. Cei care se întorc din alte ţări, ar putea fi testaţi obligatoriu în ţară, iar cei care au intrat în contact direct cu cei diagnosticaţi pozitiv să stea în carantină la domiciliu.

Legea a trecut deja de Camera Deputaților, iar luni, 13 iulie, ar fi trebuit dat votul final în Senat. Însă, la ora 13.00, liderii PSD au discutat într-o videoconferință despre posibilitatea unei noi amânări a acestei legi.

Astfel, în ședință a fost prezentat un sondaj intern care ar arăta că cei mai mulți români sunt de acord cu prelungirea stării de alertă, dar vor ca restricții precum carantinarea, izolarea și internarea suspecților și bolnavilor de Covid-19 să fie făcută doar după o dezbatere aprofundată.

Ca atare, liderii PSD au dorit o nouă amânare.

Mai trebuie spus că, dacă legea Guvernului va fi modificată substanțial în Senat, atunci există riscul ca legea să fie declarată neconstituțională.  

Ce prevede proiectul de Lege al Guvernului privind carantinarea și izolarea

 

Această lege ar introduce obligativitatea pentru cei bolnavi de Covid-19 să se interneze și să urmeze un tratament, dacă aceștia prezintă simptome.

De asemenea, persoanele asimptomatice ar trebui să se izoleze, iar cei care sunt suspecți de infectare, pentru că au venit din țări cu risc sau au intrat în contact direct cu anumite persoane diagnosticate cu Covid-19, să fie și ei carantinați.

De ce nu mai avem lege care să reglementeze procedura care trebuie urmată în cazul bolnavilor de coronavirus

 

În 25 iunie Curtea Constituțională a decis că izolarea și carantina trebuie aplicate doar printr-o lege, și nu printr-un ordin de ministru. Ca atare, nicio restricție nu a mai fost valabilă din 25 iunie.

Guvernul a emis noul proiect de lege abia în 5 iulie, iar Camera Dputaților a dat primul vot în calitate de primă cameră legislativă sesizată abia joia trecută.

De atunci, votul a fost programat și în Senat vineri, 10 iulie, după care discuțiile au fost amânate pentru sâmbătă.

Cu toate acestea, sâmbătă am avut parte de o nouă amânare, urmând ca luni, 13 iulie, senatorii să voteze acest proiect de lege.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO