Legea privind statutul magistraţilor a fost adoptată pentru a treia oară de Senat. USR vrea să o atace la CCR
Plenul Senatului a adoptat marţi, pentru a treia oară, cu 79 de voturi “pentru” şi 26 de voturi “împotrivă” modificările aduse legii 303/2004 privind statutul magistraţilor.
Senatul este forul decizional pe această lege, care urmează să meargă la promulgare la preşedintele Iohannis.
În şedinţa de marţi a Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, care a durat circa zece minute, a fost redefinită eroare judiciară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit modificărilor, “flragrant” şi “în mod vădit” au fost modificate cu “evidentă” şi “evident” şi a fost introdus termenul “grav”, relatează news.ro.
Astfel, în redefinirea erorii judiciare, noua formulare este: “S-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea evidentă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară. S-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod evident contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum şi atunci când, prin încălcarea clară şi incontestabilă a situaţiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară".
USR a anunţat că discută cu PNL pentru a ataca pentru a treia oară legea la Curtea Constituţională.
“Ni se par în continuare nişte texte neclare. Vorbim cu colegii din PNL să contestăm la CCR. Ceea ce mai mult decât atât ne nemulţumeşte este faptul că nu s-a răspuns solicitării noastre de a se amâna tranşarea acestei chestiuni după ce se va pronunţa Comisia de la Veneţia. (…) Mai mult decât atât, după cum se ştie, judecătorii au semnat în număr de aproape o mie, deocamdată, dar cred că vor semna mai mulţi, prin care solicită acestei comisii să temporizeze dezbaterile şi să aştepte să se pronunţe Comisia de la Veneţia. Argumentele în plus în cadrul şedinţei nu am vrut să le aducem şi (…) nu vrem să îi stricăm surpriza domnului Iordache şi promotorilor acestor prevederi în sensul de a şti dinainte care vor fi considerentele de atac la CCR”, a spus Stelian Ion.
În replică, preşedintele Comisiei, deputatul PSD Iordache, a spus că nu sunt motive ca legea să fie din nou atacată la Curtea Constituţională.
"Nu mai sunt motive pentru a fi contestată la CCR. Deja Curtea s-a pronunţat. Legile justiţiei să fie în sfârşit promulgate (…) pentru că toate cele trei legi sunt urgente, trebuie să ţină cont de deciziile CCR, să avem o gândire unitară şi considerăm că în această lege se vizează răspunderea magistraţilor, ca atunci când cu rea credinţă şi gravă neglijenţă încalcă normele de procedură. Se vizează şi se rezolvă o separare a carierelor, a judecătorilor şi procurorilor", a susţinut Iordache.
Modificările, adoptate marți în Comisia specială
Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat marţi modificările la Statutul judecătorilor şi procurorilor, lege reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.
Cea mai importantă schimbare este definiţia erorii judiciare, potrivit Agerpres.
"A fost înlocuită sintagma "încălcarea flagrantă" cu "încălcarea evidentă" şi "gravă". Toată această definiţie este preluată din cele două decizii ale CCR. Am vrut să fim cât mai aproape de ce ne-au cerut judecătorii constituţionali încât această ultimă definiţie a erorii judiciare să nu mai poată avea vreo hibă ca cineva să o conteste", a explicat Florin Iordache, preşedinte al comisiei.
Potrivit textului adoptat, "există eroare judiciară atunci când: a) s-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea evidentă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară; b) s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod evident contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum şi atunci când, prin încălcarea clară şi incontestabilă a situaţiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile, au fost afectate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară".
Preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat, marţi, după adoptarea în comisie a modificărilor la Statutul judecătorilor şi procurorilor, că nu mai există motive ca această lege să fie contestată la Curtea Constituţională, afirmând că CCR s-a pronunţat în cele două decizii anterioare.
"Am finalizat practic cea de-a treia lege în care, în urma răspunsului Curţii Constituţionale, trebuia să definim eroarea judiciară, prin dezbateri şi discuţii în comisia specială am definit şi eroarea judiciară, astfel încât şi ce-a de-a treia lege să ajungă la promulgare. Din punctul nostru de vedere, nu mai sunt motive să fie atacată la Curtea Constituţională. Nu ştiu de vor face colegii din opoziţie sau ce va face preşedintele Iohannis. Deja CCR, în cele două decizii anterioare, s-a pronunţat şi atunci fără îndoială noi credem că nu mai sunt elemente. Considerăm că astăzi, dacă va fi un vot în Senat, şi această lege le va ajunge pe celelalte două, astfel încât pachetul care vizează legile justiţiei să fie în sfârşit promulgat", a afirmat Iordache.
Întrebat în legătură cu urgenţa adoptării acestor modificări, Iordache a spus:
"Dezbaterea pe această lege s-a desfăşurat înainte de a intra în Camera Deputaţilor. Am întrebat dacă sunt amendamente sau alte discuţii, singurele corelări erau cu acea sintagmă "gravă". Este ca în rugby. Cine are mingea, o protejează, aşa facem şi noi. Ca în rugby, avem o lege pe care trebuie să o protejăm şi să o trimitem ca preşedintele să o promulge".
Sursa: Pro TV, News.ro
Etichete: PSD, florin iordache, alde, legile justiției, statutul judecatorilor si procurorilor,
Dată publicare:
22-05-2018 14:28