Iordache, despre magistraţii protestatari: Câţiva judecători nu reprezintă sistemul

Florin Iordache
Pro TV

Deputatul PSD, Florin Iordache, a spus la RFI România că dezbaterile pentru modificarea Codurilor Penale nu se vor opri.

Întrebat într-o emisiune la RFI dacă dezbaterile din comisia specială vor fi suspendate, Florin Iordache a răspuns: „Fără îndoială, nu. Dacă legile nu sunt puse în concordanţă cu deciziile CCR, acei judecători şi procurori şi am înţeles că sunt mulţi magistraţi-asistenţi sau simpli auditori în justiţie, care au protestat, ei pe baza căror legi judecă? Deci dacă legile asupra cărora ei trebuie să dea soluţii sunt neconstituţionale, despre ce discutăm? Acest protest nu este cumva la limita constituţionalităţii? Adică materialul cu care dumnealor trebuie să se pronunţe şi să dea hotărâri de condamnare sau de achitare sunt nişte legi neconstituţionale, să aşteptăm până când? Să aşteptăm până când ne va da cineva lumină? Fără îndoială, nu. Noi mergem şi punem legislaţia în concordanţă cu deciziile CCR şi ale Comisiei de la Veneţia”.

În opinia deputatului PSD, „câţiva judecători care au ieşit acolo nu reprezintă sistemul. Au venit şi la noi la comisie şi ne cereau sau au avut acest demers, dar să nu credeţi că câţiva judecători sau procurori care au ieşit pe scări şi nu ştiu de ce protestează... repet, pentru că protestează împotriva unor legi neconstituţionale, iar modificările pe care noi le facem le facem în deplin consens în primul rând cu CSM-ul. Pentru noi, partenerul de dialog este CSM-ul, care reprezintă autoritatea judecătorilor şi procurorilor din România”.

Florin Iordache: PSD are forţa organizatorică pentru un miting; demersul lui Orban, ruşinos

Florin Iordache consideră că plângerea penală depusă de preşedintele PNL, Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă este "un demers ruşinos, în afara jocului politic şi împotriva oricărei logici juridice".

"Un demers ruşinos, în afara jocului politic. Eu înţeleg Putere şi Opoziţie atunci când vii cu soluţii şi cu alte propuneri. (...) Demersul liderului PNL îl consider ruşinos şi pentru faptul că, neavând soluţii şi neavând nişte propuneri concrete ca alternativă la soluţiile de guvernare, încearcă să introducă în bătălia politică şi acest demers, care nu are nimic cu normalitatea. Este împotriva oricărei logici juridice. E făcut practic pentru a da bine în faţa preşedintelui Iohannis, care i-a cerut în nenumărate rânduri demisia doamnei prim-ministru şi în aceste condiţii s-a iniţiat şi acest demers al preşedintelui PNL", a declarat la RFI, deputatul PSD.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Întrebat ce efecte juridice ar putea să aibă această plângere penală, el a răspuns că "niciunul". "De aceea v-am şi spus că e în afara logicii juridice şi fără niciun fel de consecinţă - decât mediatică -, dar şi această consecinţă mediatică îi aduce, cred eu, deservicii domnului Orban. Spun asta datorită faptului că în prerogativele pe care le are prim-ministrul este şi aceea de politică externă şi tot acest demers este de o consultare reală dacă se va muta sau nu Ambasada României (de la Tel Aviv la Ierusalim - n.r.), dar până să ajungem acolo trebuie făcută o consultare cu toţi factorii interesaţi în această problemă", a punctat Iordache.

De asemenea, întrebat dacă ar fi fost mai bine ca mai întâi să aibă loc o consultare cu preşedintele Iohannis şi apoi să iasă Guvernul cu acel memorandum, deputatul social-democrat a susţinut că tocmai de aceea s-a demarat procedura de consultare a tuturor celor interesaţi.

"Tocmai că în acel memorandum, care înţeleg că este secret, am înţeles de la domnul ministru Meleşcanu că s-a demarat această procedură de consultare a tuturor celor interesaţi din punct de vedere politic, al siguranţei, al tuturor care vor fi implicaţi în acest demers şi, fără îndoială, am înţeles că în acest demers este implicată şi Preşedinţia. Până nu avem un material care să spună ce costuri pozitive şi negative, ce avantaj avem din această posibilă relocare a Ambasadei noastre de la Tel Aviv la Ierusalim, despre ce discutăm? Toţi cei interesaţi - de la preşedintele României, prim-ministru, Parlament - trebuie să aibă un document de lucru asupra căruia ar trebui să se pronunţe", a afirmat Iordache.

În context, el a adăugat că premierul Viorica Dăncilă nu poate fi "în niciun caz" suspendată din funcţie. "În niciun caz. În Constituţie se spune foarte clar când poate fi suspendat sau când nu poate fi suspendat, de cine ş.a.m.d. Repet, este un demers care arată limitele la care a ajuns domnul Orban, în condiţiile în care nu aşa ar trebui desfăşurată o bătălie politică. O bătălie politică înseamnă idei, contraargumente, înseamnă alte soluţii la soluţiile pe care ţi le propun cei din partidele de la guvernare. Nu cred că trebuie să introducem Parchetul într-o dispută politică. A introduce Parchetul într-o dispută politică este undeva la limita bătăliei politice", a declarat Iordache.

Cât priveşte posibilitatea organizării unui miting pentru susţinerea premierului Dăncilă, parlamentarul a afirmat că PSD are "forţă organizatorică" în problemele importante.

"Nu ştiu, PSD poate organiza un miting. Noi eram pregătiţi să organizăm un miting pentru modificarea Constituţiei, acela de familie tradiţională, dar datorită faptului că preşedintele Iohannis nu a promulgat Legea referendumului încă nu ştim, dar PSD are forţă organizatorică în problemele importante, iar aceasta privind susţinerea premierului Dăncilă este o problemă importantă. Practic, nu o susţinem numai pe doamna Dăncilă, susţinem Guvernul în ansamblul său şi o continuitate a lucrurilor bune care s-au întâmplat în România", a precizat Florin Iordache.

Referitor la o posibilă acţiune a social-democraţilor de suspendare a preşedintelui Iohannis, el a spus că este necesară o mai bună colaborare decât un "război" fără o anumită finalitate. "Nu cred, pentru că am da un semnal de instabilitate. Eu cred că, în acest moment, toate forţele implicate - de la preşedinte, Guvern, Parlament - ar trebui să conlucreze şi să lăsăm la o parte modul în care se poziţionează unii sau alţii. Fiecare are nişte atribuţii foarte clar stabilite în Constituţie şi cred eu că pentru beneficiul României o mai bună colaborare este necesară decât un război fără o anumită finalitate", a subliniat Iordache.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Sute de magistrați au protestat în tăcere, la Curtea de Apel din Capitală
Sute de magistrați au protestat în tăcere, la Curtea de Apel din Capitală

Câteva sute de magistrați au protestat, sâmbătă, timp de o oră în fața Palatului de Justiție.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.