Coaliția de guvernare grăbește adoptarea Bugetului pe 2019, fără modificări. Plen reunit miercuri
Parlamentarii coaliţiei de guvernare vor să voteze pe repede înainte legea bugetului de stat.
Miercuri sunt programate şi dezbaterile şi votul final, iar aleşii puterii vor să treacă legea fără modificările cerute de preşedintele Klaus Iohannis, care a catalogat documentul ca fiind ''bugetul ruşinii naţionale'' şi l-a retrimis în Parlament, pentru reexaminare.
Între timp, premierul Viorica Dăncilă îl acuză din nou pe şeful statului că pune piedici programului de guvernare.
Coaliţia de guvernare vrea să adopte legea bugetului pe 2019 cât mai repede, fără modificări. Asta deşi şeful statului a retrimis în Parlament documentul, spunând că este construit ''gresit, pe cifre false şi gândit pentru a servi intereselor PSD.''
Claudiu Manda, senator PSD: ”Miercuri dimineață de la ora 10 vor fi comisiile reunite, la 14:00 avem plenul reunit. Nu cred că vor fi foarte multe discuţii, mai ales că reexaminăm, analizăm doar punctele din solicitarea preşedintelui.”
Pe de altă parte, Opoziţia nu critică doar graba coaliţiei de guvernare, ci şi faptul că nu doreşte modificarea bugetului, aşa cum a cerut preşedintele.
Cristina Prună, USR: ”Vom avea acelaşi buget supradimensionat, bazat pe o creştere economică suprarealistă de 5,5%, în condiţiile în care şi Comisia Europeană şi Comisia de Prognoză vorbesc de o creștere mai mică. Vor tăia tot de la investiţii şi vor duce la cheltuieli şi România se va trezi în continuare şi fără autostrăzi.”
Premierul le-a cerut parlamentarilor să discute bugetul cât mai repede şi l-a acuzat pe preşedinte ca dezinformează atunci când vorbeşte despre deficitul din bugetul de pensii.
Viorica Dăncilă: ”Consider total iresponsabile declarațiile domnului președinte, care se joacă cu sentimentele oamenilor și creează în rândul pensionarilor îngrijorări că nu există bani de pensii.”
Luni, preşedintele a promulgat doar bugetul asigurărilor sociale de stat, adică pe cel al pensiilor şi al alocaţiilor, dar a refuzat să semneze bugetul de stat, cel prin care sunt împărţiţi banii pentru instituţiile locale şi centrale.
Odată votată în Parlament, legea bugetului de stat va fi trimisă la Cotroceni, pentru promulgare. De data aceasta, şeful statului nu mai poate refuza semnarea documentului.
În ultimii 20 de ani, au mai fost cazuri în care legea bugetului de stat a fost votată cu întârziere, în aprilie sau mai, dar şi mai devreme de 1 ianuarie.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!