Ciucă: Trei milioane de persoane vor beneficia de vouchere sociale o dată la două luni

Ultima actualizare: 09-05-2022 17:09
Nicolae Ciuca
Agerpres

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba, printr-o ordonanţă de urgenţă, acordarea de vouchere cetăţenilor cu venituri mici.  

Cu aceste vouchere, beneficiarii vor avea parte de o masă caldă sau de alimente.

"Prima ordonanţă de urgenţă pe care o vom adopta astăzi este cea referitoare la voucherele care vor fi acordate cetăţenilor cu nevoi, în sensul în care vor putea să beneficieze de masă caldă sau să procure alimente. Este vorba de trei milioane de persoane care vor beneficia de aceste vouchere o dată la două luni. Este o măsură a cărei valoare totală este de aproximativ 3,1 miliarde de lei, iar 50%, jumătate din aceşti bani, vor proveni din fonduri europene", a afirmat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern, potrivit Agerpres.

Luna trecută, premierul a explicat că voucherele pentru alimente de bază sunt în valoare de 50 de euro și se acordă la fiecare două luni, ”pentru familii cu cel puţin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei pe lună, pensionarii care au un venit lunar mai mic de 1.500 de lei, persoanele cu venit minim garantat, persoanele cu dizabilităţi”.

”Lista, mecanismul pe care l-am propus şi pe care sperăm să îl aprobe Guvernul este ca aceste liste de beneficiari aflaţi în evidenţele Caselor de Pensii şi mai apoi cei aflaţi în evidenţele Agenţiei Naţionale de Plăţi Sociale sunt transmise la Ministerul Fondurilor. Ministerul Fondurilor va fi cel care va încărca pe cardurile beneficiarilor contravaloarea acestor tichete sociale şi mai apoi beneficiarii se vor prezenta la magazinele alimentare din reţeaua pe care o au emitenţii de carduri pentru a-şi putea cumpăra produsele alimentare de bază de care au nevoie", a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că, în acelaşi timp, va începe procesul de distribuire a cardurilor, dar va dura o perioadă până când acestea vor ajunge la beneficiarii finali.

"Trebuie să avem în vedere că e un număr de trei milioane de carduri. Va începe cu data de 1 iunie aşa cum s-a promis şi va dura poate o perioadă de timp până când aceste carduri vor ajunge la beneficiarul final, pentru că, pe de o parte, discutăm de emiterea lor, pe de altă parte, discutăm de distribuirea lor în teritoriu. Dar îi asigurăm pe toţi că, aşa cum s-a angajat Guvernul României, cardurile vor ajunge la beneficiarii finali şi vor putea să îşi achiziţioneze produsele alimentare de bază în această perioadă de criză pe care o parcurgem azi şi suntem solidari cu cei care au cel mai mult de suferit", a spus ministrul.

Acesta a subliniat că fiecare dintre emitenţii de carduri care participă la procedura de achiziţie directă are o reţea de magazine şi aceştia sunt obligaţi ca, odată cu emiterea cardurilor, să aibă şi o informare în spate.

Şeful de la Investiţii a precizat că sunt carduri bancare.

"Ele sunt asemenea cu cardurile pe care le-am folosit la tichetele pentru mese calde, acordate vârstnicilor - şi am fost daţi ca exemplu de succes de către OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, n.r.) pentru că, spre surprinderea noastră, având această reţinere că nu va funcţiona şi că va fi un eşec, totuşi, cei din mediul rural s-au acomodat cu modul de folosire a voucherelor. Până la urmă, inclusiv cei care sunt unităţi emitente - şi au fost integraţi prin magazinele alimentare şi restaurante în procesul de utilizare a lor - au avut infrastructura specifică mobilă ca să meargă la beneficiarul final şi doar să tasteze codul pentru utilizarea cardului", a adăugat Marcel Boloş.

Premierul a precizat că măsura face parte din pachetul economico-social "Sprijin pentru România".

 

 

 

 

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO