Situație jenantă în Parlamentul României. Din incompetență sau din neatenție, în ultimele săptămâni aleșii au votat o lege scrisă greșit, iar dintr-un alt act normativ au eliminat un articol care nu mai exista de câțiva ani.

În ambele cazuri, legile trecuseră și de Senat. Ba mai mult, au fost discutate de Comisia juridică, acolo unde se presupune că sunt cei mai pricepuți juriști din Parlament.

Ștefan Ovidiu Popa, deputat PSD: „Raport comun asupra proiectului pentru modificarea și completarea articolului 1, alineatul 1, al Ordonanței de Urgență nr. 31/2011 privind achiziția de persoane fizice a materialelor feroase și neferoase și alianțelor acestora... aliajelor acestora! numai prostii scrie aicea...”

Senatorul Dragoș Popescu a inițiat o lege prin care firmelor le este interzis să cumpere fier vechi de la persoane care dezmembrează porțiuni din căi ferate, rețele de metrou sau energie electrică. Inițiatorul a scris și despre fierul rezultat din arderi care poluează aerul din apropierea marilor orașe, doar că textul s-a pierdut între comisie și plen.

Ion Dragoș Popescu, senator USR: „Am descoperit că raportul, practic, a fost votat și a trecut de votul final azi în camera decizională, este greșit și nu conține chiar prevederea pe care am propus-o eu spre adoptare.”

Reporter: V-ați mai întâlnit cu o asemenea situație, ca o lege să fie votată greșit?

Ion Dragoș Popescu: „Personal, nu.”

Ionuț Moșteanu, deputat USR: ”Urmează să vedem dacă a fost făcut cu intenție sau a fost pur și simplu o eroare materială. Atunci când se întâmplă, se întâmplă erori materiale, dintr-o neatenție, fie din discuțiile și pozițiile deputaților, fie din redactarea staff-ului de la comisii”.

Nu există o procedură pentru legile greșite și votate

Și nu este un caz unic. Acum două săptămâni, parlamentarii au modificat o lege care privește persoanele cu dizabilități intelectuale.

Senatorii și apoi deputații au eliminat din proiect un articol care nu mai era oricum în vigoare de câțiva ani. Și-au dat seama de eroare abia după ce au fost atenționați de Consiliul Legislativ.

Ovidiu Ștefan Popa, deputat PSD: „Referitor la un proiect de lege pe care l-am votat săptămâna trecută, de ocrotire pentru persoane cu dizabilități intelectuale, vă informăm că art. 12 se elimină întrucât conține dispoziții ale ordonanței abrogate.”

Teoretic, o lege adoptată prin vot final în cameră decizională nu mai poate fi corectată. Nu exista o procedura stabilită pentru astfel de cazuri.

De câteva ori, aleșii au inventat o metodă la limita regulamentului: recitesc după votare, în plen, formele corecte ale legii, sperând că aceste greșeli vor trece neobservate.