Cîţu, despre acuzaţiile privind achiziţia de vaccinuri Covid: ”Putem să o anchetăm pe Ursula”
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a comentat acuzaţiile lansate de liderul PSD Marcel Ciolacu, privind achiziţia de vaccinuri, în perioada în care a fost premier.
Cîțu a spus că ”putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană”.
”Putem să băgăm şi iertarea de datorii pe care o facem către sectorul Apărare, de ce dăm bani unei bănci precum CEC”, a mai afirmat Cîţu, potrivit News.ro.
”Eu cred că la anchetă, acolo, putem să băgăm şi iertarea de datorii pe care o facem acum către sectorul Apărare, după ce Ponta a iertat 1,1 miliarde, la câţiva ani mai iertăm 100 de milioane. Ar trebui să ne uităm de ce statul român, în loc să crească pensii şi salarii, dacă tot vrea să crească pensii şi salarii, la început de an a dat bani către Franklin Templeton, prin semnătura ministrului Finanţelor”.
Preşedintele Senatului a mai spus că ”trebuie să ne uităm de ce dăm bani unei bănci cum este CEC, de la buget, în loc să lăsăm să ia bani din piaţă”.
”Sunt foarte multe decizii care trebuie analizate, dacă mergem spre Procuratură, le băgăm acolo, la pachet, pe toate”, a mai comentat Florin Cîţu.
”Repet, putem să ne uităm la toate aceste contracte, în context, şi le punem şi pe acelea cu iertări de datorii, pentru că eu acolo aş vede un conflict de interese, iertăm datorii pentru un sector, apărare, vedem dacă cineva are un interes să ia ceva de acolo. Banii se duceau către Comisia Europeană, şi începem cu Ursula von der Leyen, să o întrebăm pe ea cum a făcut contractele”, a mai afirmat Cîţu.
Fostul premier a continuat, precizând că ar vrea să ştie, pentru români, ”de ce iertăm 100 de milioane de lei, când nu avem bani la buget, după ce am mai iertat în trecut”.
Florin Cîţu a răspuns şi la declaraţiile lui Alexandru Nazare, afirmând că îşi aduce aminte de un alt Memorandum al Ministerului Finanţelor, cu acel ministru de Finanţe, pe care l-a oprit, şi în care ”voia să bage mai mulţi bani într-o bancă a ruşilor, din care astăzi ieşim”.
”L-am oprit atunci pe acel ministru al Finanţelor, care ne tot spunea că este bine să băgăm bani în banca ruşilor. Eu ştiu că am oprit acel Memorandum, în şedinţa de Guvern, deşi era susţinut foarte puternic de acel ministru de Finanţe şi trebuie să ne întrebăm de ce ministrul de Finanţe, în Guvernul României, susţinea o bancă rusească şi anul trecut, ştiam că sunt aceste probleme”, a mai spus Cîţu.
”Nimeni nu a spus că nu trebuie făcute aceste achiziţii, pentru că ştim toată lumea că a fost uin plan făcut de Ursula von der Leyen. E adevărat, putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană şi a venit acest decont”, a spus el.
Întrebat dacă se poate suspenda acest contract, Cîţu a spus că orice contract se poate suspenda.
El a ţinut să precizeze că tot acest program a fost decis în Uniunea Europeană, până în 2023.
”România a primit o cotă parte, pe care am luat-o. Dar, până acum ştiţi foarte bine că este o mică parte. Nu se ştia, vine doua a treia, doza a patra, ce se va întâmpla”, a explicat el.
Cîţu a mai spus că trebuie văzut ce s-a achiziţionat până acum, ce s-a folosit.
”De acum încolo, avem un guvern care trebuie să ia decizii, vrea să meargă mai departe, nu vrea să meargă mai departe”, a mai afirmat Cîţu, adăugând că ministerul Sănătăţii putea să spună că nu face comanda şi Ministerul de Finanţe că nu face plata.
”Memorandumul nu are nicio bază legală, este o propunere, în şedinţa de Guvern. Toate acestea trebuie luate în context şi ne uităm, adevărat, la acea decizie, dar aş vrea să ne uităm la lucruri care se întâmplă acum”, a mai afirmat Florin Cîţu.
Scandalul achizițiilor de vaccinuri anti Covid-19
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Antena 3, că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru doar 15 milioane de români.
El a acuzat fostul Guvern PNL-USR-UDMR că a mai făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România, iar costul acestora a fost de 730 de milioane de euro.
Memorandumul ministrului Sănătăţii a fost contrasemnat de Dan Barna, vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi de ministrul de Finanţe şi prim-ministru, a mai spus Ciolacu.
”Au compărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane, le-am aruncat. Noi avem o ţintă de populaţie pentru vaccinare de 15 milioane de români, în mai anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, a fost contrasemnat de domnul Barna, pentru că era vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul, dar toată procedura e plecat din zona de sănătate. Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”, a spus Ciolacu.
”Ştiţi care este costul acestor 40 de milioane de doze de vaccin? 730 de milioane de euro”, a mai spus el.
Reacțiile PNL și USR în scandalul achizițiilor de vaccinuri
Doi foşti miniştri au reacţionat, luni, după acuzaţiile lui Marcel Ciolacu referitoare la achiziţia a 100 de milioane de doze de vaccin pentru 15 milioane de români.
Fostul ministru USR al Sănătăţii Vlad Voiculescu îl acuză pe liderul PSD de ”prostie”, ”minciună” şi manipulare, afirmând că, în mod voit, Ministerul Sănătăţii a fost exclus din toate procedurile legate de achiziţia de vaccinuri şi campania de vaccinare.
Potrivit lui Voiculescu ”prostia” constă în faptul că Ciolacu se referă la un memorandum pentru livrări din anii 2022-2023.
”Suntem în aprilie 2022, cu siguranţă nu a expirat nimic ce ar fi fost livrat în 2022-2023. O mică prostie şi manipulare deci. Dar prostia şi mai mare este că aruncă vina cumpărării unor vaccinuri ministrului (USR) şi vicepremierului (USR). Ori un memorandum se face tocmai atunci când decizia nu se ia la nivelul unui ministru ci la nivelul întregului guvern - decizia finală fiind mereu a premierului”, a mai scris Voiculescu.
Potrivit acestuia, atât el cât şi următorul ministru USR al Sănătăţii Ioana Mihăilă a atenţionat în mai multe rânduri, în scris şi în şedinţă de Guvern, despre numărul de vaccinuri achiziţionate.
La rândul său, fostul ministru PNL al Finanţelor Alexandru Nazare afirmă că nu a semnat memorandumul la care face referire Ciolacu şi că a cerut o strategie de revânzare a dozelor de vaccin.
Sursa: News.ro
Etichete: coronavirus, marcel ciolacu, PSD, PNL, achizitii,
Dată publicare:
19-04-2022 12:50