Studiile arată că varianta Omicron este mai puțin periculoasă decât Delta, însă rapiditatea cu care se răspândește face să crească numărul celor care vor ajunge în spital, spun autoritățile.

Sâmbătă au fost 19.371 de cazuri noi de covid, dar și 48 de morti. Iar în spitale sunt cu 143 mai mulți bolnavi cu SARS COV 2 decât vineri A crescut și numărul copiilor internați: sunt acum 486. Comisarul european pentru sănătate vorbește deja despre administrarea unei a 4-a doze de ser anti-covid.

Trei studii americane arată eficacitatea vaccinării. Conform acestora, serurile sunt mai puțin protective împotriva variantei Omicron, fără doza booster.

Primul studiu a fost realizat în perioada 26 august 2021 - 5 ianuarie 2022 de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite și a analizat datele a peste 300.000 de pacienţi care s-au prezentat la urgenţă sau au fost spitalizaţi în 10 state.

Conform acestui studiu, în perioada în care varianta Delta a fost dominantă, eficacitatea vaccinului în cazul spitalizărilor a fost de 90% între 14 şi 179 de zile după a doua doză de vaccin.

Odată cu trecerea timpului eficacitatea a scăzut, de pildă, la 6 luni era 81%.

Doza booster a făcut ca serul anti covid să aibă o eficacitate de 94%. În momentul în care variantă Omicron a devenit dominantă, eficacitatea vaccinului împotriva spitalizărilor a fost estimată, în primele 6 luni după a doua doză, la 82%.

Apoi a scăzut la 57%. Datele arată că după a 3-a doză, vaccinul și-a dovedit iarăși eficacitatea, care a urcat la 90 de procente.

Și un al doilea studiu, bazat pe date din 25 de state americane, și realizat din aprilie până la sfțrșitul lui 2021, arată că persoanele cu 3 doze sunt mai protejate.

Iar al 3-lea studiu, publicat de Jurnalul Asociației Medicale Americane, arată că cei care au făcut inclusiv doza booster au o protecție de 67% împotriva formele simptomatice de boală dacă se infectează cu Omicron, pe când 2 doze nu oferă protecție suficientă împotriva noii tulpini.

Rochelle Walensky, Director CDC: ''luate împreună, aceste studii arată două lucruri importante: primul - cei care sunt nevaccinați au un risc mai mare de infectare și de a dezvoltă forme grave de boală. Al doilea: protecția împotriva spitalizării cu varianta Omicron este mai mică pentru cei care au făcut 3 doze de vaccin''.

Pe de altă parte, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, le-a transmis vineri miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană să se pregătească pentru administrarea unei a patra doze a vaccinului anti-COVID, în cazul în care datele vor arăta că el este necesar.

Valeriu Gheorghiță: ''În Româania, până la acest moment au fost vaccinate cu doza 3 peste 2.265.000 de persoane din totalul celor eligibili. Rămânem cu o rată de vaccinare insuficientă la populația peste 80 de ani, iar din acest punct de vedere readuc aminte importanța vaccinării cu prima schemă la persoanele vulnerabile care prin vârsta în sine au un risc de a face o formă gravă și deces''.

În România, unde numărul infectărilor crește de la o zi la alta, doar 41,64% din populația generală a făcut injecția anticovid.