Cioloș: Nu avem legi clare. Am fost şocat să văd că putem ajunge într-un vid legislativ
Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, s-a declarat "şocat" să vadă că România ar fi putut ajunge "într-un vid legislativ" după încheierea stării de urgenţă, în timp ce în Parlament "se negociază chestii mărunte".
"Am fost şocat să văd zilele astea că, uite, putem ajunge într-un vid legislativ, după încheierea stării de urgenţă şi că în Parlament se negociază chestiuni mărunte, doar de dragul, mai mult, al vizibilităţii politicianiste, chiar şi în caz de criză sanitară gravă şi de început de criză economică. Practic, partidele care pilotează Parlamentul acum par mai atente, mai degrabă, la cum să obţină avantaje din criză, în loc să caute soluţii la criză" a spus Cioloş, în cadrul unei întâlniri a celulei executive de criză a PLUS, transmisă live pe Facebook.
Cioloș a făcut referire la faptul că PNL a introdus un amendament la proiectul legii stării de alertă care prevede intrarea în vigoare a noii legi imediat după publicarea în Monitorul Oficial, nu la trei după, așa cum scrie în Constituție, care a fost eliminat în plenul Camerei Deputaților.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"După 30 de ani de parlamentarism democratic, uite că în continuare nu avem legi clare pentru asemenea situaţii de criză şi le peticim pe ultima sută de metri. Aceleaşi partide vechi - şi PSD şi PNL - încearcă să câştige puncte electorale prin amendamente populiste la proiecte de legi care nu prea au de-a face cu protejarea populaţiei şi cu sănătatea cetăţenilor. Mi se pare chiar inadmisibil şi mi-e clar că e nevoie de o resetare completă a Parlamentului la următoarele alegeri, ca să putem pune lucrurile la locul lor", a adăugat Cioloș.
Cioloş, preşedinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European, a salutat faptul că Guvernul a urmat recomandările Comisiei Europene, scutind de taxe ONG-urile care importă echipamente sanitare.
El a adăugat însă că uneori soluţiile practice "nu sunt de ajuns", în condiţiile în care "iresponsabilitatea unui fel de a face politică, ce vine din trecut, ne prinde" din urmă.
"Vedem din păcate că uneori soluţiile practice nu sunt de ajuns pentru că, uite, iresponsabilitatea unui fel de a face politică, ce vine din trecut, ne prinde din urmă şi incoerenţa unor decizii - pe care am văzut-o în ultima vreme, pe care am văzut-o şi înainte la PSD, dar uite că, din păcate, o vedem şi acum, la guvernarea actuală - incoerenţa unor decizii şi neclaritatea întreţin un sentiment de incertitudine legat de modul în care statul român poate gestiona sau nu această pandemie", a spus el.
Cioloş a apreciat că din situaţia actuală se pot despre învăţăminte pentru un pachet de reformă constituţională. Totodată, a susţinut că nu există "mesaje clare şi credibile" din partea responsabililor.
"Suntem în punctul în care e nevoie să facem din nou apel la populaţie să urmeze măsuri sanitare de bun-simţ, de altfel, care să ne protejeze pe toţi. Şi, practic, şi de data asta ne va salva mai degrabă spiritul comunitar şi mobilizarea oamenilor, pentru că nimeni nu mai înţelege în acest moment pe baza căror legi funcţionăm de fapt: dacă starea de alertă e funcţională sau e constituţională. Şi nu există, din păcate, nici mesaje clare şi credibile din partea responsabililor şi acesta este un lucru foarte grav, pentru că la începutul crizei lumea aştepta claritate şi direcţie. Şi lucrurile, în loc să se clarifice, parcă au intrat şi mai mult în ape tulburi", a afirmat liderul PLUS.
Cioloş a subliniat importanţa construcţiei "pe alte baze a unor părţi din economie", dar şi a unei viziuni "coerente, clare, care să dea o direcţie" în acest domeniu.
"Dincolo de faptul că salvăm acum salarii în sectorul privat, că mai amânăm nişte rate la bancă, nişte chirii şi aşa mai departe, în mediul economic şi financiar predictibilitatea e cea care mobilizează resursele. Şi de asta am avea nevoie în România", a subliniat el.
Introducerea stării de alertă
Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi seară, decretarea stării de alertă începând din 15 mai, de la ora 00.00.
”La ora 24:00 încetează starea de urgență și va începe starea de alertă. Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situație de urgență de amploare constând într-un ansamblu de măsuri temporare”, a declarat Ludovic Orban, joi seară, în timpul ședinței Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
De asemenea premierul a mai menționat că vom face față unei situații noi și va trebui să ne comportăm responsabil pe perioada stării de alertă, astfel încât să putem să înfrangem virusul.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!