Cioloș încearcă să sfideze matematica. Analiști: Iohannis vrea să dea o lecție USR-ului
Desemnat să formeze un nou guvern, Dacian Cioloș, încearcă să sfideze matematica parlamentară și să strângă totuși, voturile necesare.
Deși nominalizarea sa de către președinte a fost numită ''perdea de fum”, ori „capcană”, liderul USR a anunțat că începe negocierile, iar primii pe care-i va întâlni sunt foștii parteneri de guvernare, de la PNL și USR.
Analiștii politici cred că șeful statului vrea de fapt să le dea o lecție celor de la USR, pentru că au demis Cabinetul Cîțu, prin moțiune de cenzură.
Desemnat să formeze guvernul, Dacian Cioloș vrea să își ducă repede la capăt misiunea. Primii cu care ar vrea să discute sunt liberalii. Liderul USR e gata să le ofere inclusiv ministere care au aparținut partidului pe care îl conduce.
Dacian Cioloș, președinte USR: "Vom avea întâi discuțiile cu PNL și UDMR și apoi decidem cum mergem mai departe. Nu e intenția noastră de a negocia o majoritate cu PSD sau cu AUR, nu avem compatibilități politice".
Partidul lui Dacian Cioloș are 80 de aleși, iar pentru că executivul sau să fie investit este nevoie de cel puțin 234 de voturi. Aritmetica parlamentară nu îi este deloc favorabilă, dar de multe ori calculele matematice nu coincid cu cele politice discutate în spatele ușilor închise.
Florin Roman, liderul grupului PNL din Camera Deputaților: "Mi-e foarte greu să cred că putem construi cu cineva care știe doar să demoleze".
Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Vrem să avem în România un guvern zero? Am văzut ce a putut să facă când a fost premier".
Totuși unii politicieni spun că Cioloș ar putea fi sprijinit tocmai pentru că nu-și doresc alții această funcție acum, în plină criză medicală și energetică. Ca premier ar deveni țapul ispășitor.
Sunt și scenarii potrivit cărora președintele a făcut această nominalizare doar pentru a da o lecție USR-ului.
Ludovic Orban, președinte demisionar al Camerei Deputaților: "Sunt convins că în spatele acestei cacialmale, acestei decizii cinice, se ascunde de fapt dorința ca la a doua desemanre să fie numit Florin Cîțu".
Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Nominalizarea e surprinzătoare. Ee stranie pentru că nu există nicio susținere publică pentru dl Cioloș cu excepția propriului sau partid. Mi se pare că președintele încearcă să facă pedagogie politică în acest moment, să demonstreze că USR e izolat, că nu are capacitate de coalizare. Se zvonește mult că acest guvern va fi votat, nu văd nicio bază care să justifice aceste zvonuri".
Surse din USR spun că Dacian Cioloș nu vrea să tărăgăneze negocierile. Ar fi dispus să se prezinte chiar luni în față Parlamentului chiar dacă știe că nu are susținerea necesară. Astfel s-ar ajunge mai repede la o a două nominalizare din partea președintelui.