Cioloș, despre scandalul Pilonului II de pensii: Pare tot mai clar că bugetul ajunge pe drojdii

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Dacian Cioloș
Inquam Photos / George Calin

Platforma România 100 susține că informațiile apărute în spațiul public cu privire la intenția Guvernului de a suspenda contribuțiile către fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II de pensii) arată că România are probleme de finanțare.

Astfel, reprezentanții Platformei cer Guvernului ”să explice de urgență” de ce are nevoie de proiectul prin care suspendă contribuțiile către fondurile de pensii administrate privat în perioada iulie – decembrie 2018.

Orientarea sistemului de pensii din România către pilonul 1 va conduce la imposibilitatea asigurării unor venituri decente la data pensionării generației active din prezent, în contextul în care evoluția demografică este una negativă. Astfel, potrivit Raportului ONU din anul 2017 – World Population Prospects, România face parte din grupul celor zece țări a cărei populație va scădea cu mai mult de 15% până în anul 2050” - susțin cei de la Platforma România 100 pe pagina lor de Facebook.

La rândul său, Dacian Cioloș scrie pe platforma de socializare online că PSD se joacă din nou cu nervii și cu pungile românilor care contribuie la Pilonul II de pensii.

El este de părere că această informație apărută  în presă face parte dintr-o strategie a Partidului Social Democrat.

PSD se joacă din nou cu nervii și cu pungile românilor care contribuie la Pilonul II de pensii, după o metodă deja testată: lansează ideea unui proiect de lege care ar putea enerva contribuitorii, asumat de instituții ale statului (nu cel “paralel” ci cel condus de PSD) după care iese un membru marcant al aceluiași partid de guvernământ care contrazice proiectul în cauză.

Tactica asta au mai folosit-o. Este menită să repartizeze tensiunea ce se poate acumula întinzând nervii în mai multe serii mici, pentru a nu rupe coarda în momentul în care măsura chiar va fi luată.

Din păcate pare tot mai clar faptul că bugetul ajunge pe drojdii și e nevoie să se deturneze conductele care alimentează bazinul de rezervă al cetățenilor (Pilonul II) spre bazinul curent al Guvernului care începe să sece.

Cam la asta se reduce “bunăstarea” pesedistă. Te faci stăpân pe robinetele și conductele celor care produc și pui eticheta ta pe produsul final îmbuteliat și distribuit ca fiind al tău.

Iresponsabililor, nu mai cheltuiți ce nu aveți, nu vă mai jucați cu banii cetățenilor!”

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include ca ”prioritate legislativă” un proiect de lege privind Pilonul II de pensii, în care se precizează că în perioada 1 iulie 2018 - 31 decembrie 2018 contribuțiile vor fi suspendate.

Potrivit documentului, contribuţiile CAS (respectiv contribuţiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcţionează automat 3,7% către Pilonul II.

Ministrul Muncii a reacționat duminică seara și a declarat la o emisiune televizată că este ”o soluție a Comisiei de Prognoză” și nu se va întâmpla.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO