Guvernul plănuiește să suspende contribuțiile la Pilonul II de pensii de la 1 iulie. Reacția Ministrului Muncii
Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include ca ”prioritate legislativă” un proiect de lege privind Pilonul II de pensii, în care se precizează că în perioada 1 iulie 2018 - 31 decembrie 2018 contribuțiile vor fi suspendate.
Potrivit documentului, contribuţiile CAS (respectiv contribuţiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcţionează automat 3,7% către Pilonul II.
Ministrul Muncii a reacționat duminică seara și a declarat la o emisiune televizată că este ”o soluție a Comisiei de Prognoză” și nu se va întâmpla.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
”Nu suntem de acord cu ea. Nu se va întâmpla, pentru că trebuie să ajungă la noi. Este o soluție a Comisiei de Prognoză”, a declarat Olguța Vasilescu la Antena 3.
Puteți descărca și consulta documentul în care este precizat acest lucru la finalul articolului (pagina 45, punctul 9).
O altă prevedere a proiectului citat este că se va stabili o „contribuţie a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuţie care „creşte anual până la 125 de lei în anul 5” şi va fi „dedusă din impozitul pe venit”.
Totodată, va exista şi o contribuţie a angajatorului „egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi)”, se mai arată în documentul guvernamental.
Propunerea vine în condiţiile în care, începând din ianuarie 2018, contribuţiile de asigurări sociale (atât cele pentru pensii, cât şi cele pentru sănătate şi şomaj) au fost transferate integral de la angajator în sarcina angajatului. Angajatorul se mai ocupă, în continuare, doar de formalităţile contabile de reţinere şi plată a CAS, având de achitat doar o contribuţie la fondul de garantare a creanţelor salariale, de 0,25% din fondul propriu de salarii al companiei.
Ultimele referiri la Pilonil II de pensii au stârnit o serie de controverse, pentru că neoficial s-a spus că acest sistem ori va fi „desfiinţat”, ori ar urma să nu mai primească - de la Pilonul I - contribuţiile stabilite prin lege. Aceste contribuţii au scăzut de la 5,1% în 2017 la 3,7% în 2018, în condiţiile în care pentru 2018 erau prevăzute să crească la 6%. Iată că în noul program legislativ este prevăzută suspendarea acestor contribuţii în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.
Dragnea, Dăncilă și Vasilescu precizau recent că nu se va renunța la Pilonul II
În urmă cu o săptămână, șeful PSD, Liviu Dragnea, afirma că nu există niciun proiect oficial privind reforma sistemului de pensii, conform Agerpres.
Întrebat cum comentează o serie de declaraţii sceptice ale investitorilor străini, conform cărora reforma sistemului de pensii ar fi făcută cu lipsă de transparenţă, Dragnea a precizat:
„Este foarte simplu: în momentul în care orice instituţie privată, publică, îşi dă cu părerea despre ceva ce nu există, este doar parte dintr-un cor de... mă rog, de oameni care critică aşa, că trebuie să critice. Despre ce reformă a sistemului de pensii vorbim când nu a apărut nimic oficial, n-a început o discuţie clară? Despre ce pilon II de pensii putem vorbi, în condiţiile în care nimeni în mod oficial nu a prezentat un proiect? (...) Eu sunt mai dur şi doamna prim-ministru este mai elegantă. Vă spun: este o prostie şi o minciună. Asta ca să nu complicăm mult răspunsul."
La rândul său, premierul Viorica Dăncilă afirma, în 30 aprilie, că orice decizie luată de Guvern privin Pilonul II de pensii va fi „justificată”.
„Orice decizie pe care o vom lua legat de Pilonul II de pensii va fi foarte bine argumentată, justificată, explicată. De aceea aţi văzut că în ultima perioadă nici nu am mai venit cu foarte multe lucruri care se spun de o parte sau de alta. Venim cu o formă finală, o explicăm oamenilor, astfel încât să poată să aibă o imagine clară a Pilonului II de pensie", spunea Dăncilă în 30 apilie, conform Agerpres.
La începutul lunii aprilie, premierul dădea asigurări că Pilonul II de pensii va exista în continuare.
„Ce se va întâmpla cu Pilonul II de pensii? Acesta va exista în continuare, iar începând de anul viitor vom propune un pachet prin care să ne asigurăm că nicio pensie nu va scădea pentru cei care optează şi pentru o contribuţie privată la pensie", a susținut Viorica Dăncilă.
Pe de altă parte, ministrul Eugen Teodorovici preciza recent că până la jumătate acestui an, Ministerul de Finanţe va pune la punct un mecanism care să le dea posibilitatea angajaţilor să mute banii acumulaţi la pilonul II în pilonul I.
„Adică până la urmă e o concurenţă. Nu impune nimeni absolut nimic, este doar un mecanism mult mai transparent şi logic trebuie să laşi omul să opteze pentru ce crede că e mai bine pentru viitorul său".
Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, dădea și ea asigurări la începutul anului că „nu există riscul de a se renunța la Pilonul II de pensii, care, chiar dacă are management privat, este al statului.”
La pilonul II s-au acumulat în cei 10 ani de funcţionare peste 42 de miliarde de lei. Pensia administrată privat Pilonul II se acumulează într-un cont transparent şi oricine poate şti în orice moment câţi bani are. În plus, fondurile de pensii oferă randamente, adică o sumă suplimentară pentru banii strânşi, înmulţindu-i. Câştigul mediu pe an a fost de 9%, până acum.
La vârsta pensionării, omul poate opta pentru a primi întreaga suma sau pentru plata în rate pe o perioadă de 10 ani.
Sistemul de pensie de stat, pilonul I, strânge banii din cotizaţiile angajaţilor şi îi împarte instantaneu actualilor pensionari.
Pensia de stat viitoare va depinde de condiţiile economice de atunci şi este decisă politic, prin stabilirea de către guvern a punctului de pensie.
Sursa: Agerpres,
Etichete: pensii, viorica dancila, pilonul II, pensii private,
Dată publicare:
20-05-2018 18:10