Cioloş avertizează că România ar putea rămâne fără primari și președinți de CJ. Care e motivul
Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a atras atenția, miercuri, că România ar putea intra într-un "colaps generalizat", după ce CCR a declarat neconstituțional un act normativ care se referă la prelungirea mandatelor aleşilor locali.
"Colaps generalizat. E a doua oară în această criză când România rămâne complet descoperită. Prima dată a rămas fără cadru legislativ necesar stării de urgență, iar acum rămâne fără aparat administrativ funcțional la nivel local. Cauzele sunt profund politice. Pe de-o parte, PNL, care nu reușește să gestioneze procesele legislative, iar pe cealaltă parte avem PSD, care manevrează instituții în scopuri politice. Ambele partide se comportă iresponsabil în raport cu interesul cetățeanului și cu procesele democratice. Guvernul a adoptat o ordonanță de prelungire a mandatelor aleșilor locali, iar Parlamentul a validat-o prin lege. Ambele au fost respinse astăzi de Curtea Constituțională", a scris Cioloș, într-o postare pe Facebook.
Actele normative care se referă la prelungirea mandatelor aleşilor, dar şi cine stabileşte data alegerilor sunt neconstituţionale, a decis, miercuri, Curtea Constituţională a României, potrivit unor surse, scrie Agerpres.
În cazul admiterii uneia dintre sesizări, s-a stabilit că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se face în Parlament, nu prin OUG.
Pentru a doua sesizare, CCR a hotărât că există un paralelism legislativ pe care Constituţia nu îl agreează, au precizat sursele citate.
Pe 13 mai, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat OUG privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 - 2020, cu amendamente.
Cioloș: Într-o săptămână am putea rămâne fără primari sau preşedinţi de consilii judeţene
Dacian Cioloș avertizează că, odată încetat mandatul aleşilor locali, el nu poate fi reluat sau prelungit.
"Mai avem puţine zile până când legea de prelungire a mandatelor trebuie să intre în vigoare. Cel puţin cinci zile sunt necesare pentru respectarea procedurilor constituţionale, dacă legea se adoptă cu procedura de urgenţă: două zile pentru a putea fi contestată la CCR şi încă trei pentru a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Vă mai rămâne puţin timp pentru a o dezbate şi vota. Într-o săptămână am putea rămâne fără primari sau preşedinţi de consilii judeţene. Iar asta nu se mai îndreaptă dând apoi o lege, aşa cum aţi făcut atunci când au fost declarate neconstituţionale amenzile pe perioada stării de urgenţă. Odată încetat mandatul, el nu poate fi reluat sau prelungit", a adăugat Cioloş.
Dacian Cioloş le cere guvernaților să înceapă să redacteze o lege de prelungire a mandatelor aleşilor locali "măcar pentru trei luni, cât ar fi necesar pentru organizarea alegerilor".
"Stimați guvernanți, stimați parlamentari, astăzi trebuie să începeți să redactați o lege de prelungire a mandatelor aleșilor locali măcar pentru trei luni, cât ar fi necesar pentru organizarea alegerilor. Altfel, în următoarele zile, din ce în ce mai multe localități și județe vor rămâne fără conducere", își încheie președintele PLUS mesajul de pe Facebook.