Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.
Printre cozonaci și negocieri, surse politice spun că Marcel Ciolacu nu vrea să își asume funcția de prim-ministru. În caz contrar, pentru șefia Guvernului a fost vehiculat și numele lui Cristian Socol, meditatorul pe probleme economice al lui Marcel Ciolacu. Ar fi negocieri aprinse între partide și pe mai multe ministere.
Social-democrații au intrat în ședința la ora 10 și au încercat să îl convingă pe Marcel Ciolacu să preia funcția de premier.
Paul Stănescu, secretar general PSD: ”Eu, Paul Stănescu, încerc să îl conving. Eu, de exemplu, mi-aș dori să rămână Ciolacu prim-ministru. Da, eu încerc să îl conving”.
”Reporter: E greu de convins?
Victor Ponta, deputat PSD: Greu de ucis, nu de convins”.
Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD: ”Avem suficiente resurse de competență încât să poate fi mai mulți variante de prim-ministru. Dar din perspectiva mea, cu toate realizările și toate cifrele înainte de preluare și după predarea mandatului astăzi de către dl Ciolacu, merită cred să fie prim-ministru”.
Cristian Socol, meditatorul lui Ciolacu, una din variantele de premier
Surse politice spun însă că Ciolacu se ferește de scaunul de premier pentru că nu ar vrea să își asume măsuri fiscale dure, precum înghețarea salariilor și a pensiilor. Tot din acest motiv partidele evita să revendice Ministerul Finanțelor.
Vehiculat ca posibilă variantă, dacă Marcel Ciolacu nu acceptă, actual vicepremier, Marian Neacșu, spune că ar refuza postul de la Palatul Victoria.
Marian Neacșu, vicepremier: ”Nu mi-am dorit și nu-mi doresc așa ceva. Vreau să rămân pe locul care sunt”.
Chiar și așa, PSD ar putea merge pe mâna actualului ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu. Este luat în calcul și Cristian Socol, cel care îl meditează la economie pe Marcel Ciolacu.
Dintre ceilalți parteneri ai viitoarei coaliții, Kelemen Hunor a ajuns primul la ședința cu Ciolacu.
”Reporter: L-ați convins să fie premier pe Marcel Ciolacu?
Kelemen Hunor: Nu, am mâncat cozonac. Nu am ajuns să discutăm ministere.
Reporter: Este o variantă echilibrată cu Marcel Ciolacu ca premier?
Kelemen Hunor: Nu știu, că nu am ajuns la nicio concluzie”.
Cum s-ar împărți ministerele între PSD, PNL și UDMR
La rândul său, președintele interimar al PNL Ilie Bolojan a refuzat să spună dacă și-ar asuma funcția de premier în situația în care social-democrații nu vor da un nume.
În viitorul cabinet, PSD ar urma să primească 8 portofolii, PNL, 5, iar UDMR, 3. Potrivit unor surse politice, PSD ar urma să preia Agricultura, Munca, Investițiile și Proiectele Europene, Sănătatea, Apărarea și Digitalizarea.
PNL-ul ar avea bătute în cuie Justiția, Internele, Externele, Economia și Educația. Portofoliul de la Dezvoltare ar fi disputat de PNL și UDMR. Maghiarii ar fi siguri de portofoliile de la Mediu și Cultură.
Dacă liberalii pierd Dezvoltarea, atunci sursele politice spun că aceștia ar vrea Transporturile de la PSD, care la schimb ar primi șefia Secretariatului General al Guvernului.
Noul Guvern ar avea trei vicepremieri, câte unul de la fiecare partid. Cert este că președintele Klaus Iohannis a chemat duminică partidele la consultări.