USR: ”Ştiam că este un dezastru bugetar. Se pare că PSD şi Marcel Ciolacu fug de responsabilitatea guvernării”
Cristina Prună, purtătorul de cuvânt al USR, afirmă că decizia PSD de a se retrage de la discuţiile pentru formarea Executivului reprezintă o "fugă de responsabilitate", în contextul "dezastrului bugetar" cu care se confruntă România.
"România în continuare are nevoie de reforme. Ştiam că este un dezastru bugetar şi se pare că, iată, PSD şi Marcel Ciolacu fug de responsabilitatea guvernării. Singura cale înainte este cea a reformelor, a ne-creşterii taxelor - pentru că asta ar pune presiune şi mai mare pe oamenii care muncesc cinstit în ţara asta - evident reducerea cheltuielilor publice, lucru care, din discuţiile pe care le-am avut până acum, nu a fost agreat", a declarat Cristina Prună, potrivit Agerpres.
Ea a menţionat că urmează să existe o discuţie la nivelul conducerii Uniunii Salvaţi România, în urma anunţului făcut de liderul social-democraţilor, premierul Marcel Ciolacu.
"În privinţa deciziei, trebuie să avem o discuţie la nivelul forului de conducere", a precizat Cristina Prună.
La rândul său, Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, l-a criticat pe prim-ministrul Marcel Ciolacu pentru faptul că "ia jucăriile şi pleacă", lăsând 9% deficit bugetar şi "o grămadă de facturi neplătite" în urma mandatului său.
"Marcel, 'bărbat de stat', lasă 9% deficit bugetar + grămadă facturi neplătite. Acum ia jucăriile şi pleacă puţin cât să dreagă cineva ce a stricat coaliţia Nicu, Klaus şi Marcel. (...) Problema e bugetul. Şi ăia care l-au adus în gard", a scris Cristian Ghinea, pe pagina sa de Facebook.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului şi va vota în Parlament un guvern de dreapta.
Pe de altă parte, mai trebuie precizat faptul că, recent, Agenţia de rating Fitch a revizuit de la stabil la negativ perspectiva IDR a României (datorii pe termen lung) - iar printre motivele invocate pentru această retrogradare se numără cele ţin de factori de risc politic, inclusiv „credibilitatea politică erodată” şi incertitudinea politică, dar şi derapajele fiscale şi cheltuielile nesustenabile.