Pentru ce functie se retrage Ilie Sarbu din politica, dupa 23 de ani. Mihai Fifor, desemnat liderul grupului PSD din Senat
Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, a renuntat la sefia grupului PSD din Senat. Anuntul a fost facut intr-o sedinta a parlamentarilor social-democrati, la care au participat premierul si liderul interimar al partidului, Liviu Dragnea.
Social-democratul Ilie Sarbu a declarat ca se retrage din politica pentru a activa la Curtea de Conturi, propunerea nominalizarii sale pentru functia de vicepresedinte urmand sa fie discutata saptamana viitoare.
"E greu de spus de ce renunt la politica dupa 23 de ani, dar lucrurile se simplifica. intotdeauna, in politica, se succed generatiile si am apreciat ca este un moment in care pot sa fac mai mult in alta parte. (...) Saptamana viitoare se va face concret propunerea. Functia nu imi va permite sa mai fiu membru (al PSD si al Senatului - n.r.). imi voi da demisia din tot. Sunt obligat", a subliniat Sarbu.
Alegeri 2024
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
02:43
Rezultate alegeri prezidențiale în Argeș, ”fieful” PSD. Diferenţă de doar 10 sutimi între Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
Sarbu a adaugat ca, desi dorinta sa de a lucra la Curtea de Conturi s-a conturat inca din februarie, a ramas la sefia grupului si in sesiunea ordinara februarie-iunie fiindca premierul Victor Ponta avea "nevoie".
"Cred ca acolo (la Curtea de Conturi - n.r) pot sa fac mult mai mult si in ideea in care domeniul de care m-as ocupa ar fi doar pe Agricultura - toate fondurile: SAPARD, PHARE, APDRP, institutii pe care intr-un fel eu le-am creat ca asa a fost viata. Cand am inchis capitolul de Agricultura, au aparut si aceste institutii. intr-un fel le cunosc de la baza lor. (...) Daca tot mai sunt in putere si daca tot mai pot sa fac ceva, m-am gandit la acest domeniu si nu de acum. Din februarie se discuta lucrul asta, dar tot am ramas avand Victor nevoie de mine si am reusit sa tin grupul compact si sa lucrez foarte bine cu ei. Nu as fi avut niciun alt motiv sa ma retrag daca nu ar fi fost dorinta asta", a spus Sarbu, duminica, la Senat, dupa intalnirea conducerii PSD cu senatorii social-democrati.
Potrivit acestuia, demisia sa din calitatea de lider al grupului PSD din Senat nu s-a datorat vreunei nemultumiri. Sarbu a adaugat ca noul lider al grupului, Mihai Fifor, are calitatile necesare pentru a-si indeplini atributiile functiei.
"Poate la inceput nu o sa fie la fel, poate, cum am reusit eu sa tin grupul in mana. Dar e tanar, are energie, e destept, nu vad de ce n-ar putea sa faca lucrul asta mai ales ca, in trei ani, a invatat de la mine destule lucruri", a mai spus Sarbu.
Mihai Fifor, noul lider al grupului PSD din Senat
Inlocuitorul lui Ilie Sarbu la sefia grupului PSD din Senat este, potrivit votului exprimat duminica de senatorii social-democrati, Mihai Fifor, aceasta modificare urmand sa fie anuntata si in sedinta de marti a plenului Camerei Superioare a Parlamentului, prima din sesiunea ordinara de toamna.
In favoarea acestuia s-au exprimat 42 de senatori PSD, in timp ce contracandidatul sau, Serban Nicolae, a obtinut din partea colegilor sai 12 voturi 'pentru'. Un vot a fost anulat.
Senator de Craiova la primul mandat, Mihai Fifor a castigat competitia cu colegul sau Serban Nicolae, fost consilier la Cotroceni al presedintelui Ion Iliescu.
Noul lider Mihai Fifor a fost propus de Victor Ponta pentru a prelua sefia ministerului Transporturilor in momentul in care Ioan Rus a demisionat. Presedintele Klaus Iohannis a refuzat insa sa-l numeasca ministru pe Mihai Fifor.
Victor Ponta: "Ilie Sarbu nu mai voia sa fie lider de grup din decembrie"
Senatorul social-democrat Ilie Sarbu a precizat duminica, in timpul intalnirii conducerii PSD cu senatorii, ca grupul PSD din Senat este unul compact si unit, dar ca ramane de vazut cum noul lider va reusi sa isi mobilizeze colegii in sesiunea ordinara de toamna.
"Vom vedea, in continuare, noul lider cum reuseste sa isi indeplineasca atributiile si sa mobilizeze grupul, dar eu cred ca asa cum e grupul lucrurile vor merge foarte bine. (...) Grupul, asa cum a fost el si cum este, este un grup compact, unit si nu am avut niciodata probleme sau divergente intre noi", a spus Ilie Sarbu.
Acesta a tinut sa isi exprime speranta intr-o mai buna mobilizare a senatorilor PSD astfel incat legile sa nu fie respinse din cauza absentelor in plen.
"In saptamana care urmeaza va intra Codul fiscal si aici va trebui sa ne mobilizam exemplar, asa cum am facut-o de fiecare data, si sa putem sa-l trecem fara probleme. Dincolo de ceea ce se mai intampla, dar rareori, cand mai cade cate o lege din cauza unui vot, eu sper ca situatia asta in sesiunea care urmeaza sa se rezolve. E pacat ca toti colegii care vin si un coleg nu vine sa cada legea", a mai spus acesta.
Totodata, Sarbu a prezentat si un scurt bilant al realizarilor grupului PSD sub conducerea sa.
"Motiunile simple care au fost discutate la Senat nu au trecut, nici motiunea de cenzura si astea sunt realizari pe care trebuie sa le subliniem. Mai avem cateva lucruri de mentionat fata de activitatea generala a grupului - 250 de declaratii politice, 296 de intrebari, 114 interpelari. Aproape in fiecare luni am avut invitat, la grup, cate un ministru cu care am discutat", a aratat Ilie Sarbu.
Premierul Victor Ponta a sustinut ca Ilie Sarbu isi exprimase de la finalul anului trecut dorinta de a nu mai candida pentru functia de lider al grupului senatorial al PSD.
"Din decembrie (Ilie Sarbu - n.r.) nu a mai vrut sa fie lider de grup. L-am rugat frumos sa mai stea o sesiune si acum i-am multumit si chiar a fost un lider de grup foarte bun, dar, in acelasi timp, pot fi si alti lideri foarte buni si voi lucra foarte bine ca prim-ministru cu Grupul de la Senat, cum am lucrat si pana acum", a spus premierul, la Senat.
In opinia sa, grupul PSD este in masura sa mentina functionala majoritatea parlamentara la Senat.
"Le-am multumit pentru ca, la Senat, intotdeauna balanta e un pic mai stransa. A fost, in mandatul trecut, cand noi incercam sa avem majoritate la Senat si era tot timpul la un vot, la doua, si totusi au castigat absolut toate voturile importante si, din punctul meu de vedere, vor pastra aceasta majoritate functionala si foarte buna, fara niciun fel de probleme, si in urmatoarea sesiune. Le-am multumit pentru ca Senatul, ca si Camera Deputatilor, atat in sedintele separate, cat si in sedintele comune, trei ani si jumatate au sprijinit fara niciun fel de sincopa proiectele Guvernului, inclusiv la motiuni de cenzura", a aratat acesta.
Dupa Victor Ponta, si socrul sau, Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii si actual lider al senatorilor PSD, se pregateste sa faca pasul inapoi in partid. Inca de luni s-a vehiculat – pe surse – informatia potrivit careia Sarbu intentioneaza sa se retraga din fruntea grupului social-democrat de la Senat, urmand sa preia o functie la Curtea de Conturi. Iar duminica, de la ora 17:00, senatorii PSD au programata o reuniune la Palatul Parlamentului, reuniune al carei scop nu a fost precizat oficial, dar mai mult ca sigur este vorba de retragerea liderului lor.
Desi informatia exista doar pe surse, ea a fost comentata de mai multe figuri importante din partid, in frunte cu presedintele interimar al acestuia, Liviu Dragnea, care a tinut sa precizeze ca nu el i-a cerut lui Sarbu sa faca pasul inapoi. “Am primit o informatie ca eu am facut o lista neagra. Nu exista asa ceva”, a declarat Dragnea meircuri. „Ilie Sarbu este un om politic de anvergura, cu mare experienta, a ajutat foarte mult partidul. Eu nu am avut o discutie cu dumnealui in afara de ce a aparut pe surse, sa imi spuna ca vrea sa plece din partid sau vrea sa plece din Senat, ceva de genul asta. Eu nu fac liste negre".
Liviu Dragnea va fi prezent si la reuniunea de duminica a senatorilor PSD, unde, dupa anuntul demisiei lui Ilie Sarbu ar putea avea loc si alegerea succesorului acestuia. Tot neoficial se vehiculeaza trei nume: Serban Nicolae, Mihai Fifor si Ecaterina Andronescu.
Cine erau posibilii inlocuitori ai lui Ilie Sarbu
In noiembrie 2014, dupa pierderea alegerilor prezidentiale, Nicolae a cerut, printr-o scrisoare deschisa, excluderea lui Sarbu si a lui Ioan Rus din partid, calificandu-i drept "impostori" care "nu pot reprezenta social-democratia transilvaneana". In replica, Ilie Sarbu a spus ca Nicolae "apare cand apar functiile si dispare cand pierdem functiile".
Un alt candidat este Mihai Fifor, presedintele Comisiei pentru transporturi si energie din Senat. Acesta a fost nominalizat in iulie de Victor Ponta pentru sefia Transporturilor, dar presedintele Iohannis a respins propunerea premierului. Fifor a fost si presedinte al Comisiei parlamentare de ancheta privind terenurile de la Nana, comuna din Calarasi unde a izbucnit un scandal dupa ce s-a aflat ca familia Basescu a cumparat pamanturi in circumstante controversate.In fine, in ultimele zile a fost vehiculat pentru sefia senatorilor social-democrati si numele fostului ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu. Aceasta a fost propusa recent si drept candidat la sefia interimara a PSD, dar a refuzat nominalizarea. Andronescu ar putea avea si probleme cu justitia, dat fiind ca pe 8 septembrie Curtea Suprema judeca cererea DNA de confirmare a redeschiderii urmaririi penale intr-un dosar in care apare numele ei.Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, demisie, Liviu Dragnea, senat, conducere, victor ponta, partid, Mihai Fifor, serban nicolae, ecaterina andronescu, socru, Ilie Sarbu,
Dată publicare:
30-08-2015 11:09