Cine este Mona Pivniceru, singurul independent nominalizat in Guvernul Ponta, la Justitie
Mona Pivniceru va continua sa conduca Ministerul Justitiei si in Cabinetul Ponta II, fiind singura nominalizare a unui independent in acest guvern.
Mona Pivniceru a fost numita in 23 august ministru al Justitiei, in perioada in care presedinte interimar era Crin Antonescu. Pivniceru a fost nominalizata la Ministerul Justitiei atunci cand PNL si PSD au facut o rocada in Guvern, dupa demisia lui Andrei Marga (PNL) de la Externe si preluarea conducerii MAE de catre fostul detinator al portofoliul Justitiei Titus Corlatean (PSD).
Pivniceru a fost anuntata drept propunere pentru Ministerul Justitiei in 6 august, insa in aceeasi zi, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins solicitarea privind detasarea acesteia la Ministerul Justitiei, pe o perioada de sase luni, in vederea numirii in functia de ministru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In urma deciziei CSM, premierul Victor Ponta a fost numit, in 7 august, ministru interimar al Justitiei, iar o zi mai tarziu Pivniceru si-a dat demisia din Consiliul Superior al Magistraturii. In 20 august, Mona Pivniceru si-a inaintat si demisia din magistratura, ea fiind judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In 23 august, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de cererile Monei Pivniceru de demisie din functiile de membru ales al CSM si de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in aceeasi zi preluand portofoliul Justitiei. In noul Guvern, Mona Pivniceru a fost propusa din nou pentru portofoliul Justitiei, ea fiind singurul independent in viitorul Cabinet. Mona Pivniceru a fost din 2008 presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, functie la care a renuntat in iunie 2011, cand a fost aleasa membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca reprezentant al judecatorilor instantei supreme. In 6 septembrie 2011, Mona Pivniceru a fost validata in CSM de Plenul Senatului, in locul Lidiei Barbulescu, respinsa in urma unei decizii a Curtii Constitutionale in 2010. Mona Pivniceru si-a inceput cariera profesionala in domeniul juridic in 1982, ca avocat in Baroul Vaslui.
In 1991, Mona Pivniceru a devenit judecator la Judecatoria Iasi, iar doi ani mai tarziu a fost numita magistrat la Tribunalul Iasi. Din 1999 si pana in 2009, Mona Pivniceru a fost magistrat la Curtea de Apel Bucuresti, iar in decembrie 2010 a fost promovata la Sectia civila si de proprietate intelectuala a instantei supreme.
Pivniceru a fost din 1997 si pana in 2007 conferentiar universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi, iar din 2007 pana in 2010 a fost profesor universitar la catedra de drept a universitatii si indrumator doctoral pentru disciplinele Drept international public, Protectia juridica a drepturilor omului, Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Practica CEDO - Master stiinte penale.
Mona Pivniceru a absolvit in 1982 Facultatea de Drept a Universitatii "Al I. Cuza" Iasi, iar doi ani mai tarziu a promovat examenul de definitivat in avocatura. Din 1991 a intrat in magistratura, iar in 1999 a obtinut titlul de doctor in drept - specializarea Drept international public, la Universitatea "Al. I. Cuza", sub coordonarea profesorului Mihail Jakota.
In 2000, Mona Pivniceru a fost admisa la doctorat in specializarea Drept civil in cadul Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti, coordonator fiindu-i profesorul Corneliu Barsan. Lucrarea de doctorat cu tema "Efectele juridice ale contractelor aleatorii" si-a sustinut-o in 22 decembrie 2008, la Facultatea dre Drept din Universitatea Bucuresti, fiind laureata cu distinctia "Suma cum laude".
In 1994, Mona Pivniceru a devenit membru al Asociatiei Magistratilor din Romania si al Asociatiei Magistratilor din Iasi, in 2005 a devenit vicepresedintele asociatiei si din 2008 pana in 2011, cand a fost desemnata in CSM, a fost presedinte al forului. In perioada in care s-a aflat la conducerea AMR, Mona Pivniceru a avut de mai multe ori schimburi de replici cu presedintele Traian Basescu.
Mona Pivniceru s-a numarat printre cei care au pledat pentru greva din sistemul judiciar din august-septembrie 2009. Chiar in 17 septembrie 2009, Pivniceru a incercat sa convinga jurnalistii ca presedintele CSM de atunci, Virgil Andreies, nu a transmis un mesaj de incetare a protestelor, atunci cand a salutat magistratii pentru solidaritate si fermitate. In scurt timp, greva din Justitie s-a incheiat, magistratii reluandu-si activitatea, dupa ce s-a incheiat un pact cu Guvernul.
Pivniceru este autoarea unor lucrari de specialitate si a primit numeroase distinctii si premii, printre care Ordinul National de Merit in grad de Comandor, pentru merite deosebite in elaborarea jurisprudentei, reformarea justitiei si corecta aplicare a legii, primit in decembrie 2000 si distinctia acordata de Asociatia Magistratilor din Romania in 2008 - "Reper moral si profesional pentru ceilalti magistrati".
Mona Pivniceru detine din 2001 un apartament in Iasi, in suprafata de 65,66 metri patrati, o casa de vacanta de 400 de metri patrati si un teren intravilan de 7.100 de metri patrati in comuna Tulghes, cumparate in 2007, potrivit ultimei declaratii de avere, din 10 septembrie 2012. Pivniceru are un autoturism Volkswagen cumparat in 2007 si un ATV Linhai "supus inmatricularii".
Ministrul propus pentru Justitie are aproape 97.000 de lei in conturi si depozite bancare, nu a facut investitii si nu are datorii. Din salariul de judecator la Inalta Curtea de Casatie si Justitie, Mona Pivniceru a avut venituri in anul fiscal precedent de 96.036 de lei, iar de la Consiliul Superior al Magistraturii a incasat un salariu de 57.422 de lei.
In declaratia de avere, Mona Pivniceru a notat si venituri de 4.500 de lei din drepturi de autor, primite de la Editura "Hamangiu", precum si 13.103 lei diurna detasare, 381,59 lei transport, 9.327,68 lei decontare pentru chirie, 96,60 euro diurna delegatie externa si 5.062,50 lei diurna delegatie interna.