Cine este Radu Stroe, adversar vehement al lui Traian Basescu, propus la Ministerul de Interne

Ultima actualizare: 22-12-2012 06:44
Radu Stroe

Liberalul Radu Stroe, cunoscut adversar politic al presedintelui Traian Basescu, a fost numit la Administratie in august, dupa demisia lui Victor Paul Dobre.

Acum, Radu Stroe este nominalizat pentru functia de ministru de Interne.

Radu Stroe este cunoscut ca adversar politic al lui Traian Basescu, el avand cu acesta mai multe divergente. Un episod celebru al relatiei celor doi a fost cel in care, in 2006, la investirea in functia de secretar general al Guvernului, Basescu i-a inmanat lui Stroe un bilet.

In momentul in care Radu Stroe se pregatea sa depuna juramantul, Basescu i-a inmanat acestuia un biletel. Citirea biletelului a parut ca il debusoleaza pe moment pe Stroe, in timp ce Traian Basescu nu-si ascundea satisfactia fata de reactia liberalului.

In presa au aparut imediat mai multe explicatii in legatura cu ceea ce putea sa cuprinda biletelul, iar Basescu afirma ca ceea ce scria pe foaie nu era secret. Radu Stroe nu a oferit detalii, sporind si mai mult misterul.

Dupa un an, el a oferit detalii. In februarie 2006 in CSAT s-au discutat legile sigurantei nationale, iar Basescu le-a propus celorlalti membri ca proiectul de lege sa fie dezbatut mai intai cu toate partidele politice inainte de a fi date publicitatii. Stroe si-a luat angajamentul, alaturi de alti membri, sa nu dea presei informatii legate de acest proiect legislativ, cu atat mai mult cu cat cele discutate aveau caracter secret.

La numai cateva zile insa, in presa au aparut informatii legate de proiectul legilor sigurantei, cel banuit fiind Radu Stroe, ministru liberal. Biletul cuprindea angajamentul lui Stroe legat de pastrarea secretului.

In 2008, Stroe a fost desemnat pentru portofoliul Apararii de catre PNL, insa, in urma unor discutii dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, premier la acea vreme, Stroe nu a mai primit functia. Stroe, nominalizat de conducerea partidului pentru postul de ministru al Apararii, declara pentru Mediafax, la acea data, ca a aflat "uluit" de la televizor ca premierul Tariceanu a propus o alta persoana la sefia Ministerului Justitiei decat Melescanu, pe care urma sa il inlocuiasca la Aparare.

Radu Stroe este, in prezent, deputat ales in circumscriptia electorala 42 Bucuresti, Colegiul uninominal 1. A fost validat in aceasta functie in 1 februarie 2010, ocupand locul ramas vacant prin demisia lui Bogdan Olteanu.

El a fost ales pentru un nou mandat de deputat la scrutinul din 9 decembrie. Stroe s-a nascut la 31 august 1949, la Osoi, judetul Iasi, este divortat si nu are copii. A absolvit Institutul de Marina Civila Constanta in 1972, iar, in 1981, Facultatea de Drept Bucuresti. Stroe a fost ofiter navigatie in flota comerciala (1972 – 1974), inginer in Ministerul Transporturilor (1975 – 1985 si 1991-1996), a lucrat in Administratia Canal Dunare Bucuresti (1986 – 1990) si a fost secretar general adjunct si secretar general al Guvernului (1997 – 2000). In perioada 2001 – 2004 a fost deputat de Maramures, iar intre 2005 – 2008 a detinut un mandat de senator de Maramures dar si de ministru coordonator al SGG.

Stroe a primit Ordinul Steaua Romaniei in grad de Ofiter. In ceea ce priveste activitatea politica, Stroe a fost membru PCR pana in decembrie 1989, iar in PNL a detinut mai multe functii, fiind inclusiv secretar general, pana in mai 2011.

La capitolul "Activitate politica" din CV-ul postat pe site-ul PNL, Radu Stroe mai declara: "Nu am avut activitati sociale". La capitolul "Functii, activitati intr-o organizatie din administratia publica centrala sau locala", acesta preciza: "Nimic in afara functiilor profesionale, respectiv: director general adjunct, director general, consilier al ministrului, secretar general adjunct si secretar general al Guvernului si ministru".

Deputatul mentiona, in declaratia de avere, ca este posesorul unui teren agricol in comuna natala, primit mostenire. El a cumparat, in 2008, un apartament la Predeal (Brasov), cu o suprafata de aproximativ 70 metri patrati. Ca venituri, acesta declara indemnizatia anuala de deputat de 50.784 lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO