Cine este Radu Stroe, adversar vehement al lui Traian Basescu, propus la Ministerul de Interne

Radu Stroe

Liberalul Radu Stroe, cunoscut adversar politic al presedintelui Traian Basescu, a fost numit la Administratie in august, dupa demisia lui Victor Paul Dobre.

Acum, Radu Stroe este nominalizat pentru functia de ministru de Interne.

Radu Stroe este cunoscut ca adversar politic al lui Traian Basescu, el avand cu acesta mai multe divergente. Un episod celebru al relatiei celor doi a fost cel in care, in 2006, la investirea in functia de secretar general al Guvernului, Basescu i-a inmanat lui Stroe un bilet.

In momentul in care Radu Stroe se pregatea sa depuna juramantul, Basescu i-a inmanat acestuia un biletel. Citirea biletelului a parut ca il debusoleaza pe moment pe Stroe, in timp ce Traian Basescu nu-si ascundea satisfactia fata de reactia liberalului.

In presa au aparut imediat mai multe explicatii in legatura cu ceea ce putea sa cuprinda biletelul, iar Basescu afirma ca ceea ce scria pe foaie nu era secret. Radu Stroe nu a oferit detalii, sporind si mai mult misterul.

Citește și
Daniel Constantin
Cine este Daniel Constantin, presedintele PC, propus din nou la Ministerul Agriculturii
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Dupa un an, el a oferit detalii. In februarie 2006 in CSAT s-au discutat legile sigurantei nationale, iar Basescu le-a propus celorlalti membri ca proiectul de lege sa fie dezbatut mai intai cu toate partidele politice inainte de a fi date publicitatii. Stroe si-a luat angajamentul, alaturi de alti membri, sa nu dea presei informatii legate de acest proiect legislativ, cu atat mai mult cu cat cele discutate aveau caracter secret.

La numai cateva zile insa, in presa au aparut informatii legate de proiectul legilor sigurantei, cel banuit fiind Radu Stroe, ministru liberal. Biletul cuprindea angajamentul lui Stroe legat de pastrarea secretului.

In 2008, Stroe a fost desemnat pentru portofoliul Apararii de catre PNL, insa, in urma unor discutii dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, premier la acea vreme, Stroe nu a mai primit functia. Stroe, nominalizat de conducerea partidului pentru postul de ministru al Apararii, declara pentru Mediafax, la acea data, ca a aflat "uluit" de la televizor ca premierul Tariceanu a propus o alta persoana la sefia Ministerului Justitiei decat Melescanu, pe care urma sa il inlocuiasca la Aparare.

Radu Stroe este, in prezent, deputat ales in circumscriptia electorala 42 Bucuresti, Colegiul uninominal 1. A fost validat in aceasta functie in 1 februarie 2010, ocupand locul ramas vacant prin demisia lui Bogdan Olteanu.

El a fost ales pentru un nou mandat de deputat la scrutinul din 9 decembrie. Stroe s-a nascut la 31 august 1949, la Osoi, judetul Iasi, este divortat si nu are copii. A absolvit Institutul de Marina Civila Constanta in 1972, iar, in 1981, Facultatea de Drept Bucuresti. Stroe a fost ofiter navigatie in flota comerciala (1972 – 1974), inginer in Ministerul Transporturilor (1975 – 1985 si 1991-1996), a lucrat in Administratia Canal Dunare Bucuresti (1986 – 1990) si a fost secretar general adjunct si secretar general al Guvernului (1997 – 2000). In perioada 2001 – 2004 a fost deputat de Maramures, iar intre 2005 – 2008 a detinut un mandat de senator de Maramures dar si de ministru coordonator al SGG.

Stroe a primit Ordinul Steaua Romaniei in grad de Ofiter. In ceea ce priveste activitatea politica, Stroe a fost membru PCR pana in decembrie 1989, iar in PNL a detinut mai multe functii, fiind inclusiv secretar general, pana in mai 2011.

La capitolul "Activitate politica" din CV-ul postat pe site-ul PNL, Radu Stroe mai declara: "Nu am avut activitati sociale". La capitolul "Functii, activitati intr-o organizatie din administratia publica centrala sau locala", acesta preciza: "Nimic in afara functiilor profesionale, respectiv: director general adjunct, director general, consilier al ministrului, secretar general adjunct si secretar general al Guvernului si ministru".

Deputatul mentiona, in declaratia de avere, ca este posesorul unui teren agricol in comuna natala, primit mostenire. El a cumparat, in 2008, un apartament la Predeal (Brasov), cu o suprafata de aproximativ 70 metri patrati. Ca venituri, acesta declara indemnizatia anuala de deputat de 50.784 lei.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Cine este Relu Fenechiu, vicepresedintele PNL, propus la functia de ministru al Transporturilor
Cine este Relu Fenechiu, vicepresedintele PNL, propus la functia de ministru al Transporturilor

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu, considerat unul dintre cei mai "grei" membri ai partidului, adeptul conducerii cu "mana de fier", este nominalizat la Transporturi, "ministerul de suflet" al lui Traian Basescu.

Cine este Daniel Constantin, presedintele PC, propus din nou la Ministerul Agriculturii
Cine este Daniel Constantin, presedintele PC, propus din nou la Ministerul Agriculturii

Presedintele PC, Daniel Constantin, ministru al Agriculturii in primul Cabinet Ponta si desemnat si in Guvernul Ponta II pentru acest portofoliu, este un tanar politician in varsta de 33 de ani.

Cine este Eugen Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii, propus acum pentru aceeasi functie
Cine este Eugen Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii, propus acum pentru aceeasi functie

Actualul presedinte interimar al PNL Bucuresti, Eugen Nicolaescu, a fost propus pentru portofoliul Sanatatii in noul Guvern, functie pe care a mai ocupat-o in Cabinetul Tariceanu, din 2005 pana in 2008.

Rus: Stroe a fost un
Rus: Stroe a fost un "smecheras de Bucuresti", un "smecheras de mana a doua". Reactia dura a PNL

Fostul ministru de Interne Ioan Rus l-a caracterizat pe actualul sef al MAI, Radu Stroe, drept un "smecheras de mana a doua" care a facut un "joc de glezne".

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.