Cât costă geaca cu care președintele PSD Arad a mers la audieri


Ultimul update: Joi 12 Decembrie 2019 00:43
Data publicarii: Miercuri 11 Decembrie 2019 23:01
Categorie: Stiri actuale

Deputatul PSD Dorel Căprar este cercetat în dosarul șpăgilor de la vamă și a fost audiat, luni, de procurorii anticorupție. Acesta a mers la sediul DNA Timișoara îmbrăcat cu o geacă în valoare de 1.500 de euro.

Geaca Moncler Cluny este listată pe site-ul producătorului la prețul de 1.300 de lire (aproximativ 1.500 de euro) și este disponibilă în patru culori: albastru, gri, negru și verde. 

Geaca are un guler cu blană de coiot și logo-ul companiei pe umăr, care pot fi observate și pe obiectul vestimentar purtat de președintele PSD Arad, Dorel Căprar, la audieri.

Ancheta procurorilor DNA de la Direcția de Drumuri și Poduri din Timișoara a scos la lumină o adevărată filieră de trafic de influență cu ramificații în mediul politic.

Cei care voiau să se angajeze controlori de trafic plăteau până la 10.000 de euro ca să ocupe postul, iar o parte din bani, spun anchetatorii, ajungea la PSD Arad. Iar acordul final pentru angajare îl dădea deputatul Partidului Social Democrat, Gheorghe Dorel Căprar, conform DNA.

În acest dosar, 8 persoane au fost deja reținute. Printre ele se află și Cristian Ispravnic, vicepreședintele PSD Arad și în același timp șeful Direcției de Drumuri şi Poduri Timișoara.

Director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara şi vicepreşedinte PSD Arad, Ilie Cristian Ispravnic, a fost reţinut pentru săvârşirea a 20 de infracţiuni. Procurorii DNA îl acuză de folosirea influenţei politice în scopul obţinerii de foloase necuvenite, luare de mită şi abuz în serviciu.

Sub tutela lui, în vara acestui an, în cadrul DRDP Timişoara au fost organizate cinci concursuri pentru ocuparea unor posturi de controlor de trafic. Examenele - susţin procurorii DNA, ar fi fost fraudate - iar posturile, ocupate de persoane care primeau înainte acceptul formaţiunii politice din care Ispravnic făcea partea.

Decizia finală pentru angajări i-ar fi aparţinut - potrivit DNA - deputatului PSD Gheorghe Dorel Căprar.

DNA: “Inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani care ar fi fost negociate între 5.000 şi 10.000 de euro de persoană. În ceea ce îl priveşte pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe acesta ar fi pretins şi acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de către 5.000 de euro fiecare, pretinzând că banii să fie remişi în mod direct la casieria organizaţiei de partid.”

Controlorii de trafic aveau în atribuţiile de serviciu cântărirea TIR-urilor care tranzitau Vama Nădlac. Şoferii care aveau încărcături mai mari decât cele trecute în acte, ofereau mită. Banii erau ulterior împărţiţi de controlori cu şefii care le ofereau protecţie.

În 2010 a existat suspiciunea ca o angajată din Vama Nădlac a cerut mita reprezentanţilor trupei AC/DC care voiau să iasă din ţară cu TIR-urile în care aveau decorurile pentru un concert. Femeia a fost concediată la aceea vreme dar a obţinut în instanţă dreptul de a fi reangajata. În ultimii 3 ani, spun procurorii DNA, ea ar fi obţinut de la un controlor de trafic aproape 20.000 de euro.

Cercetările DNA au mai stabilit că şefii din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara şi alte instituţii locale şi regionale - susţinuţi de PSD în acele funcţii - ar fi avut obligaţia să plătească la casieria organizaţiei judeţene de partid o taxă lunară. Valoarea aceteia era stabilită în funcţie de postul deţinut.

DNA:Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcţii de conducere susţinute în acele funcţii de partid ar fi avut obligaţia de a plăti şi alte sume de bani, raportat la necesităţile de moment şi solicitările persoanelor cu funcţii de conducere din partid. (...) Suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins suma de 4.500 de lei de la inculpaţii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea şi suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegaţii din Japonia.”

În acelaşi dosar sunt suspecţi şi senatorul PSD de Caraș-Severin, Ioan Narcis Chisăliță şi deputatul PSD de Arad, Florin Tripa.

Aceştia, alături de alte persoane, şi-ar fi folosit influenţă pentru numirea în posturi de conducere a cel puţin doi apropiaţi.

Tot anchetatorii mai spun că inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Arad - Anca Patricia Stoenescu - ar fi dispus, din considerente politice, concedierea unui inspector şcolar pentru că acesta ar fi criticat partidul.

Tags: caprar, psd, arad,

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33