Cine e Darius Valcov, cel care a facut evaluarea guvernului Grindeanu. Ar fi luat spaga in cimitir si e cercetat in 3 dosare
Fostul ministru Darius Valcov, cel care a intocmit raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu, este judecat in doua dosare de coruptie si urmarit penal in altul, fiind inca sub control judiciar.
Daca in dosarul de la instanta suprema in care este acuzat de trafic de influenta si spalare de bani a scapat recent de orice interdictie, in dosarul de la Tribunalul Olt, in care este judecat pentru luare de mita si trafic de influenta, Darius Valcov este inca sub control judiciar.
Stadiul dosarelor
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primul dosar al lui Darius Valcov, in care este judecat dupa ce ar fi cerut de la o firma de constructii 20% din valoarea unor contracte publice, se judeca la instanta suprema din mai 2015. Procesul a ajuns la al 27-lea termen, fiind audiati inculpatii si o serie de martori. Urmatorul termen al procesului in care fostul ministru de Finante este acuzat de trafic de influenta si spalare de bani este stabilit pentru 19 iunie. In acest caz, instanta suprema a decis in luna aprilie sa ii ridice controlul judiciar lui Darius Valcov.
In al doilea dosar, Darius Valcov a fost trimis in judecata de DNA in noiembrie 2015 sub acuzatia de luare de mita si trafic de influenta dupa ce in 2012, cand era primar in Slatina, a cerut si a primit de la mai multi oameni de afaceri un procent de 10% din valoarea lucrarilor publice pe care le-a oferit primaria acestor firme. Potrivit DNA, mita primita de Valcov se ridica la 4,3 milioane de lei.
La vremea aceea, fostul ministrul al Finantelor, Darius Valcov, a primit "comisionul" in pungi de plastic, banii fiindu-i dati in transe cuprinse intre 400.000 si un milion de lei, suspecti din dosar afirmand ca au fost situatii in care s-au inalnit cu Valcov chiar si in cimitir.
Acest al doilea dosar a fost trimis initial spre judecata Tribunalului Bucuresti, insa in ianuarie 2016 instanta a decis ca nu este competenta sa judece acest caz si a trimis dosarul la Tribunalul Olt. Acolo, procesul se afla deja la al 18-lea termen de judecata, au fost audiati mai multi martori din rechizitoriu, inclusiv cu mandat de aducere, iar unul dintre inculpati a cerut recuzarea judecatoarei Otilia Chirita, cerere respinsa de un alt complet de judecata.
Potrivit portalului instantelor de judecata, urmatorul termen in acest dosar este in 21 iunie.
In 14 iunie, Curtea de Apel Craiova i-a respins lui Darius Valcov contestatia fata de masura preventiva a controlului judiciar in acest dosar, astfel ca fostul ministru si primar este inca sub incidenta acestei masuri, care implica mai multe obligatii - sa se prezinte la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat, sa nu ia legatura cu martorii din dosar sau sa nu poarte arma. Interdictia de a parasi tara, impusa initial de instanta, i-a fost ridicata fostului ministru in 2 august 2016, de Curtea de Apel Craiova.
Al treilea dosar al lui Darius Valcov este inca la DNA. In iunie 2015, DNA anunta ca procurorii au inceput urmarirea penala in cazul lui Valcov dupa ce, in perioada noiembrie-decembrie 2012, fostul primar de Slatina i-a cerut administratorului unei societati comerciale (denuntator), suma de 2.500.000 lei, reprezentand aproximativ 10-15% din sumele incasate de firma de la Primaria Slatina, in baza unui contract semnat anterior. Conform DNA, in perioada 21 ianuarie 2013-13 iunie 2013, Valcov a primit in mai multe transe, de la respectiva societate, printr-o firma intermediara, suma de 2.146.270 de lei, in schimbul interventiei pe langa factori de decizie din cadrul Primariei Slatina, astfel incat denuntatorul sa nu aiba probleme in derularea contractului si sa primeasca banii la timp pentru lucrarile efectuate.
Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice si executia lucrarilor pentru izolarea termica a fatadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind in valoare de 24.833.258 de lei fara TVA.
Obiectul dosarelor
In primul dosar in care a fost trimis in judecata, Darius Valcov a stat in arest la domiciliu din 26 martie 2015 si pana in 2 aprilie 2015, cand a fost arestat preventiv. In 23 iunie 2015, Darius Valcov a fost eliberat din arest.
In mai 2015, Darius Valcov a fost trimis in judecata sub acuzatia de trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile ocupate de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator si ministru de Finante.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Valcov, atunci primar al municipiului Slatina, caruia i-a propus sa intervina la SC Compania de Apa Olt SA pentru ca firma sa sa castige licitatii de lucrari pentru obiective din Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, iar in schimb sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate conform contractelor de executie a acelor lucrari. In urma interventiilor lui Darius Valcov, firma lui Berna a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului „Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apa Olt pentru mai multe lucrari, in valoare de de peste 78 de milioane de lei, sustin procurorii.
Dupa castigarea acestor contracte de catre firma lui Berna, in perioada ianuarie-martie 2011, Valcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totala de 1,2 milioane de lei, in trei transe a cate 400.000 de lei. Banii erau dati cand Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii, au mai aratat procurorii in actul de sesizare a instantei. Ulterior, in perioada aprilie-decembrie 2011, Valcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei, in cinci transe a cate 500.000 de lei. Anchetatorii au mai stabilit ca Darius Valcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, in perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.
Pentru a recupera banii de la fostul ministru, DNA i-a pus sechestru pe trei lingouri din aur, in valoare de 465.355 de lei, 172 opere de arta, in valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro si 73.077 de dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurator prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei si 600.000 de lei.
Procurorii DNA au facut, in 26 martie 2015, sase perchezitii in localitati din judetul Olt, in municipiul Slatina si in Bucuresti, fiind cautate tablourile care ar fi fost achizitionate de Darius Valcov, prin interpusi, de la case celebre de licitatii, cu bani presupus obtinuti din fapte de coruptie. In urma perchezitiilor, anchetatorii au gasit 101 tablouri, pe care figureaza semnatura unor pictori celebri, printre care Pablo Picasso (doua gravuri si un desen in carbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Constantin Piliuta, Corneliu Baba, Horia Bernea si Octav Bancila, potrivit DNA.
Darius Valcov este cel care a intocmit raportul de evaluare a activitatii Guvernului Grindeanu, prezentat in sedinta de miercuri a Consiliului Executiv al PSD, in care s-a decis retragerea sprijinului pentru premierul Sorin Grindeanu.
Sursa: News.ro
Etichete: judecata, dosar, urmarit penal, darius valcov,
Dată publicare:
15-06-2017 15:41