Chelaru: Primul tur la prezidentiale poate fi in 30 noiembrie, simultan cu referendum pe Constitutie
Primul tur al alegerilor prezidentiale ar putea avea loc pe 30 noiembrie 2014, simultan cu referendumul pentru revizuirea Constitutiei, a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru.
"Curtea Constitutionala urmeaza sa isi motiveze decizia si sa o publice in Monitotul Oficial. Judecatorul poate sa motiveze decizia in doua zile sau in doua saptamani. Curtea Constitutionala trimite la Monitotul Oficial si, din momentul publicarii, presedintele, potrivit legii, are zece zile pentru promulgare. Poate promulga legea in prima zi sau o poate promulga in a zecea", a precizat Chelaru.
Potrivit acestuia, termenul de un an pentru aplicarea noilor prevederi din Legea referendumului, calculat ca inceput al sau, este extrem de relativ, in raport de momentul in care Curtea motiveaza si de momentul in care presedintele promulga actul normativ.
"De aceasta data de 30 noiembrie a fost calculata ca fiind prima care ar indeplini cele doua conditii, si pentru referendum, si pentru alegeri prezidentiale, daca CC motiveaza decizia intr-o saptamana si presedintele promulga legea in zece zile. Eu nu cred ca, tinand cont de actuala Curte si actualul presedinte, se pot lua termenele altfel decat maxim", a opinat social-democratul.
Chelaru a mai aratat ca primul tur al alegerilor prezidentiale ar fi momentul oportun pentru organizarea unui referendum pentru aprobarea Constitutiei.
"Decizia de astazi nu face decat sa consfinteasca o jurisprudenta, creeaza posibilitatea mentinerea foii de parcurs la care noi ne-am gandit privind revizuirea Constitutiei. E adevarat ca imprejurarea ca actuala Curte Constitutionala a tot amanat intr-o prima faza decizia a creat o anumita presiune, ca timp, pe termenele ce urmeaza a fi adoptate", a adaugat el.
Senatorul PSD a declarat ca momentul organizarii alegerilor prezidentiale trebuie sa se incadreze in termen de o luna inainte de expirarea mandatului presedintelui, la 21 decembrie 2014.
"Asezarea impreuna si gasirea unei duminici comune de organizare este putin delicata. Practic, Curtea Consttutionala, introducand termenul acela de un an de aplicare a Legii referendumului, a creat aceasta presiune, in sensul in care termenele trebuie calculate foarte strict, pentru ca sunt termene obligatorii, dar sunt la indemana unor institutii ale statului", a conchis Ioan Chelaru.
Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat, joi, ca seful statului trebuie sa-si accepte infrangerea in urma respingerii sesizarii Curtii Constitutionale, pe legea referendumului, precizand ca revizuirea Constitutiei poate fi realizata in turul al doilea al prezidentialelor.
Curtea Constitutionala a respins, joi, cu majoritate de voturi, sesizarea presedintelui Traian Basescu in cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.
"Cu majoritate de voturi s-a respins sesizarea presedintelui", a anuntat presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.
El a precizat ca noua forma a legii referendumului va putea fi aplicata peste un an.
Sursa: Mediafax
Etichete: alegeri prezidentiale, referendum, Constitutie, alegeri 2014,
Dată publicare:
15-11-2013 07:36