Ce trebuie sa stii despre referendum!
Va doriti un Parlament cu o singura camera? Sau unul bicameral, dar cu mai putini senatori si deputati? Sunt intrebarile la care aveti ocazia sa raspundeti daca mergeti la urne.
Nu va asteptati, insa, ca alesii sa se imputineze in cateva zile. Modificari in structura legislativului se fac doar cu revizuirea Constitutiei prin proceduri speciale. Pana atunci, primul test pe care trebuie sa il treaca acest referendum este cel al prezentei. Ca sa fie recunoscut, trebuie sa-l si voteze peste jumatate dintre romani.
Mecanismele referendumului
Desi pare ceva mai complicat, referendumul privind organizarea Parlamentului se desfasora dupa aceleasi reguli ca si scrutinul pentru alegerea presedintelui. Asta inseamna ca la ora 7 dimineata, cand se deschid sectiile de vot, puteti sa va pronuntati si asupra acestei chestiuni.
Prima conditie pentru ca referenumul sa fie validat este ca la urne sa participe jumatate plus unu din numarul celor inscrisi in listele electorale permanente, adica peste 9 milioane de romani.
Daca este indeplinita aceasta conditie, intrebarea care va obtine raspunsul majoritar "da" devine obligatorie pentru parlamentari. Mai exact, in ideea in care peste patru milioane de cetateni vor fi pentru reorganizarea parlamentului urmeaza cateva etape. In prima faza, cel putin doua treimi dintre senatori si deputati trebuie sa adopte deciza luata de popor. Procesul nu se opreste aici. Odata acceptate modificarile, romanii sunt chemati iar la urne ca sa se pronunte si pe aceasta tema.
Daca intrebarea legata de reducerea pana la 300 a numarului de alesi obtine peste 4 milioane de voturi, parlamentarii vor fi nevoiti sa schimbe numai legea cu privire la modul in care sunt ei alesi.
Toate aceste proceduri nu ar trebui privite ca niste noutati. De la Revolutie incoace, au fost organizate alte patru referendumuri. Primul, in decembrie 1991, pentru adoptarea unei noi Constitutii. Al doilea pe aceeasi tema, in septembrie 2003. De altfel, numai la acestea prezenta la urne a fost de peste 50 de procente, iar rezultatele au avut greutate juridica.
Ultimele doua, respectiv cel de suspendare a presedintelui din mai 2007 si cel privind sistemul de vot uninominal, din noiembrie 2007, nu au fost recunoscute.