Orban a câştigat USR, ALDE şi UDMR, dar riscă să piardă PMP. Ce ministere dispar
Schița guvernului Orban prinde contur. Cu ultima rundă de negocieri aproape de final, premierul desemnat își creionează atât echipa de miniştri, cât și programul de guvernare.
După ce a bătut palma cu aproape fiecare partid din opoziție, Ludovic Orban se pregătește să vină în Parlament cu noua formulă guvernamentală, chiar la finalul săptămânii.
Condiţia pusă de toate partidele, reducerea numărului de ministere, a fost îndeplinită rapid.
De la 24 de portofolii, câte sunt în prezent, guvernul Orban va avea doar 16. Ministerul de Externe va deveni o umbrelă pentru tot ce înseamnă Afaceri Europene şi Diaspora, iar la Ministerul Economiei vor intra actualele portofolii pentru Mediul de Afaceri, Turism şi Energie. Cercetarea va fi inclusă la Educaţie, iar Ministerul Apelor şi Pădurilor la Mediu.
Favoriţi să conducă aceste ministere ar fi Raluca Turcan sau de Robert Sighiartău la Dezvoltare, Florin Cîțu la Finanţe şi Lucian Bode la Transporturi. Profesoara Monica Anisie ar putea fi numită la Educaţie, medicul Horaţiu Suciu la Sănătate, iar la Interne, Laurenţiu Leoreanu. Ministerul Justiţiei ar putea fi condus de Cătălin Predoiu ori de Ioan Cupșa.
Ludovic Orban, premierul desemnat: "Miniştrii sunt persoane integre, specialiste. Sunt optimist că guvernul o să treacă".
Adevărata luptă se dă însă pe voturile din Parlament. Ludovic Orban a primit promisiuni de la ALDE şi UDMR.
Călin Popescu Tariceanu, preşedinte ALDE: "O să le cer colegilor să votăm guvernul".
Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: "Sunt optimist".
Iar Dan Barna s-a răzgândit, deşi USR a insistat că doreşte alegeri anticipate.
Dan Barna, preşedinte USR: "Nu am putea cere PNL ce nu ţine de ei. Obiectivul anticipatelor trebuie să rămână pe masă şi orban a fost de acord. Eu zic că sunt şanse mari să votăm".
Pe de altă parte, cei de la PMP bat în retragere. Preşedintele partidului, Eugen Tomac, spune că va lua o decizie doar alături de colegii săi.
Eugen Tomac, preşedinte PMP: "Am înţeles că nu vrea să înfiinţeze un nou minister. Am înţeles că nu vrea să dea o ordonanţă de urgenţă cu privire la alegerea primarului în două tururi. Tăriceanu, Hunor şi Ponta au decis în numele premierului desemnat ca PMP-ul să nu participe la această guvernare".
Ludovic Orban va discuta miercuri şi cu Victor Ponta. De la el, ar urma să vină peste 30 de voturi, doar că până acum, preşedintele Pro românia a anunţat că nu va vota noul guvern.
În cel mai bun scenariu am putea avea un guvern cu atribuţii pline chiar înainte de prezidenţiale. Pentru că are majoritatea în Birourile permanente ale parlamentului, PSD va decide programul: planurile ar fi ca săptămâna viitoare miniştrii propuşi să fie audiaţi trei zile de comisiile de specialitate, iar votul de investitura să fie dat în primele zile ale lunii noiembrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, ludovic orban, Kelemen Hunor, dan barna,
Dată publicare:
22-10-2019 18:00