Ce i-a transmis Klaus Iohannis noului premier al Republicii Moldova
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni pe premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, care efectuează o vizită în România.
Şeful statului a reiterat mesajul de sprijin ferm în gestionarea provocărilor de securitate, ca şi a dezechilibrelor economice, cauzate de conflictul din Ucraina, mesaj pe care i l-a transmis şi preşedintei Maia Sandu, la întrevederea din 23 februarie, conform News.ro.
Şeful statului a adresat înaltului oficial de la Chişinău felicitări pentru alegerea în noua funcţie şi a evocat dialogul aprofundat şi constant, purtat la nivel politic, necesar pentru luarea deciziilor care să ducă la avansarea agendei bilaterale, precum şi a parcursului european al Republicii Moldova, conform comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Discuţia cu premierul Republicii Moldova a prilejuit evaluarea stadiului implementării obiectivelor prioritare din domeniile energie, agricultură, transporturi şi interconectivitate, sănătate, educaţie şi societate informaţională. Astfel preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în context, necesitatea creării condiţiilor necesare pentru atragerea investiţiilor româneşti şi ameliorarea mediului de afaceri.
Preşedintele României a evidenţiat asistenţa multidimensională pe care ţara noastră o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situaţiilor de criză cu care aceasta se confruntă. De asemenea, au fost discutate modalităţi concrete de prioritizare şi diversificare a acestei asistenţe.
Prim-ministrul Dorin Recean a adresat mulţumiri pentru sprijinul consistent şi prompt oferit de România de fiecare dată când Republica Moldova s-a aflat în dificultate. De asemenea, a exprimat recunoştinţa autorităţilor de la Chişinău pentru asistenţa bugetară directă, precum şi pentru susţinerea constantă în parcursul european al Republicii Moldova.
Preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susţinere în procesele de transformare, modernizare şi de implementare a reformelor, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bazat pe comunitatea de limbă, cultură şi istorie, potrivit sursei menţionate.