CCR acuza continuarea atacurilor unor autoritati publice si din partea presei asupra Curtii
Curtea Constitutionala acuza, intr-un comunicat, continuarea atacurilor la adresa judecatorilor constitutionali din partea unor autortitati publice si a presei.
Astfel, CCR solicita Parlamentului, Presedintiei si Guvernului sa fie luate masuri pentru oprirea actiunilor defaimatoare.
Judecatorii Curtii Constitutionale, reuniti in plen la data de 22 august, au luat act de continuarea atacurilor unor autoritati publice si mijloace de informare in masa la adresa CC. Judecatorii CCR au decis sa faca un nou apel la autoritatile publice prevazute in Titlul III al Constitutiei - Parlament, Presedintele Romaniei, Guvernul Romaniei, Administratia publica centrala, Administratia publica locala, Autoritatea judecatoreasca, pentru "a lua masuri de oprire a actiunilor defaimatoare la adresa Curtii Constitutionale", se arata intr-un comunicat de presa de joi al CC.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Aceste actiuni, carora li se adauga, in ultima perioada, actele denigratoare la adresa unora dintre judecatorii Curtii Constitutionale, carora li se contesta moralitatea, integritatea, pregatirea profesionala, produc grave prejudicii de imagine Curtii Constitutionale si tind la decredibilizarea sa, punand sub semnul indoielii deciziile pe care Curtea le-a pronuntat.
Se aduce astfel atingere dispozitiilor art.147 alin.4 din Constitutie, potrivit carora deciziile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii, se incalca normele democratice si principiile statului de drept, cu consecinte grave asupra stabilitatii institutionale in Romania si asupra imaginii internationale a tarii, astfel cum o subliniaza si Raportul Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu aratat", potrivit CCR.
CCR mai arata ca in Raportul Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare s-a exprimat ingrijorarea fata de "recenta presiune exercitata de unii membri ai Guvernului roman si de politicieni de rang inalt asupra Curtii Constitutionale", iar "independenta sistemului judiciar si separarea puterilor sunt elementele de baza ale unei societati democratice".
"Pentru a restabili climatul de incredere, toate nivelurile politice din Romania vor trebui sa demonstreze, in lunile urmatoare, prin actiunile lor, angajamentul fata de aceste principii. Comisia va monitoriza indeaproape evolutiile in acest domeniu", au mai citat judecatorii CCR din raportul Comisiei Europene.
Judecatorii constitutionali precizeaza ca, avand in vedere recomandarile specifice urgente cuprinse in acest Raport, nevoia de stabilitate institutionala a Romaniei, atat in plan intern cat si international, pentru a evita continuarea deteriorarii imaginii tarii si constatarea de catre organismele europene a neindeplinirii obligatiilor pe care Romania le are in calitate de stat membru al Uniunii Europene, "Plenul Curtii Constitutionale cere tuturor autoritatilor publice luarea de masuri pentru respectarea statutului Curtii Constitutionale si a statutului membrilor acesteia".
Sursa: Mediafax
Etichete: CCR, curtea constitutionala, judecatori, presiuni,
Dată publicare:
23-08-2012 14:50