CC: Valabilitatea referendumului va fi decisa cu o majoritate de 6 la 3 din cei 9 judecatori

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului sa comunice, pana la 21 august, listele electorale permanente actualizate pana la data de 10 iulie.

Potrivit comunicatului de presa al Curtii Constitutionale, prin adresa din 3 august, plenul CC a solicitat Guvernului sa comunice numarul persoanelor incluse in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012), conform dispozitiilor articolului 17 alineat 2 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Conform sursei citate, listele electorale permanente sunt, potrivit articolului 2 alineat 1 litera c din Legea 370/2004, "listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv".

"Acolo unde aceasta operatiune nu s-a executat, urmeaza a se realiza in termenul acordat de Curte", se mai arata in comunicat.

Plenul Curtii Constitutionale a dispus preschimbarea termenului de dezbateri, de la data de 31 august, la data de 21 august.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta: Guvernul a primit din partea CC doua adrese cu doua solicitari diferite
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Preschimbarea termenului privind referendumul, admisa de CC la solicitarea lui Basescu

Curtea Constitutionala a admis, marti, solicitarea formulata de presedintele suspendat, Traian Basescu, de preschimbare a termenului sedintei CC la care va fi decisa validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivand instabilitarea politica si impactul asupra economiei.

"Plenul Curtii Constitutionale a luat in discutie cererea de preschimbare a termenului de judecata stabilit pentru examinarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei si confirmarea rezultatelor acestuia, cerere formulata de presedintele suspendat al Romaniei, domnul Traian Basescu", se arata intr-un comunicat remis Mediafax, marti, de CC.

Potrivit CC, in vederea asigurarii solutionarii, cu celeritate, a cauzei cu care a fost investita Curtea Constitutionala, pentru a evita prelungirea situatiei de instabilitate politica care se rasfrange direct asupra economiei nationale, in temeiul art.3, art.14 si art.50 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, precum si al art.153 din Codul de procedura civila, plenul Curtii Constitutionale a dispus preschimbarea termenului de dezbateri acordat in cauza, de la data de 31 august 2012, la data de 21 august 2012.

Anterior, CC daduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente.

CC: Completarea la hotararea din 2 august, cu acordul majoritatii judecatorilor

Completarea la hotararea Curtii Constitutionale (CC) din 2 august, prin care s-a precizat temeiul legal in baza caruia urma sa fie stabilit numarul total al alegatorilor care trebuiau sa-si exprime optiunea la referendum, a fost facuta cu acordul majoritatii judecatorilor CC, anunta Curtea.

Plenul CC, intrunit pentru a examina interpretarile diferite date de autoritati unor acte emise anterior de Curte, a constatat ca in hotararea CC nr. 3 din 2 august 2012 s-a omis a se preciza temeiul legal in baza caruia urma sa fie stabilit numarul total al alegatorilor care trebuiau sa-si exprime optiunea la referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei, se precizeaza intr-un comunicat remis Mediafax, marti, de CC.

"Judecatorul-raportor, sub indrumarea caruia s-a redactat hotararea, a procedat cu acordul majoritatii judecatorilor Curtii la completarea considerentelor acesteia, precizand ca, pentru stabilirea numarului total de cetateni romani care trebuiau sa isi exprime optiunea, 'sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei si ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului'", se mai arata in comunicat.

In acest context, Curtea a decis, cu majoritate de voturi, ca hotararea nr. 3 din 2 august 2012 a fost data in materia solutionarii contestatiilor introduse in legatura cu procedura referendumului, si nu in materia valabilitatii referendumului, asupra caruia CC urmeaza a se pronunta in baza art. 47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, potrivit aceluiasi comunicat.

Totodata, CC a decis, tot marti, ca respectiva completare, operata de judecatorul-raportor, nu influenteaza si nu poate influenta hotararea pe care Curtea Constitutionala urmeaza sa o adopte conform art. 47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992.

In 6 august, Curtea a transmis o erata, cerand Monitorului Oficial sa indrepte eroarea materiala aparuta in decizia pe care o luase in 2 august, respectiv completarea textului cu un paragraf care la redactare ar fi fost omis.

CC va decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului

Curtea Constitutionala (CC) precizeaza ca se va pronunta cu o majoritate de doua treimi, adica sase voturi din noua, asupra valabilitatii referendumului din 29 iulie, conform Legii privind organizarea si functionarea CC.

Totodata, CC mai subliniaza, intr-un comunicat remis marti Mediafax, ca hotararea privind valabilitatea referendumului, care va fi luata in baza art. 47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, nu va fi influentata de completarea la decizia din 2 august.

Legea nr. 47/1992, privind organizarea si functionarea CC, prevede la articolul 47, alineatul 1, ca "plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului".

"Completarea operata de judecatorul-raportor nu influenteaza si nu poate influenta hotararea pe care Curtea Constitutionala urmeaza sa o adopte conform art. 47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992", se mai precizeaza in comunicatul CC.

Potrivit unor surse oficiale, judecatorii CC au discutat, in sedinta de marti, si despre modul in care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui, printr-un vot al majoritatii simple a plenului celor noua judecatori sau printr-un vot de doua treimi.

Curtea Constitutionala a decis, marti, sa devanseze pentru 21 august termenul pentru ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente, au declarat surse oficiale.

Decizia a fost luata intr-o sedinta a Curtii care a durat peste sapte ore. Anterior, CC daduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente.

Tot marti, CC a decis ca judecatorul Stefan Minea era indreptatit sa transmita rectificarea la Monitorul Oficial in privinta motivarii Curtii pe referendumul din 29 iulie, intrucat acesta era atat judecator raportor, cat si judecator de serviciu, au declarat surse oficiale.

De asemenea, in sedinta de marti s-a discutat despre modul in care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui, printr-un vot al majoritatii simple a plenului celor noua judecatori sau printr-un vot de doua treimi.

Deocamdata, nu se stie daca judecatorii CC au luat vreo decizie in aceasta privinta.

Premierul Ponta a transmis Curtii Constitutionale luni seara o scrisoare in care arata ca Guvernul a primit din partea acestei institutii doua adrese care contin solicitari diferite, explica faptul ca listele electorale permanente nu se afla la Executiv, dar ca Guvernul va comunica in termen datele cerute.

In 6 august, Curtea a transmis o erata, cerand Monitorului Oficial sa indrepte eroarea materiala aparuta in decizia pe care o luase in 2 august, respectiv completarea textului cu un paragraf care la redactare ar fi fost omis.

Presedintele CC, Augustin Zegrean, a precizat ca a solicitat Executivului listele electorale permanente, conforme dispozitiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Concret, CC a invocat textele legale, potrivit carora listele electorale permanente cuprind cetatenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv.

Erata solicitata de conducerea CC a generat ample discutii, inclusiv in interiorul Curtii, trei judecatori declarandu-se deranjati de faptul ca nu au fost consultati. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Deutsche Welle:
Deutsche Welle: "Romania a luat-o razna"

Deutsche Welle este de parere ca Romania este asediata de o lupta politica marcata de certuri nesfarsite, intr-o confruntare politica extrem de incinsa. Miza este mare, iar Curtea Constitutionala a acestei tari balcanice a cerut ajutorul Uniunii Europene.

Victor Ponta: Guvernul a primit din partea CC doua adrese cu doua solicitari diferite
Victor Ponta: Guvernul a primit din partea CC doua adrese cu doua solicitari diferite

Premierul Ponta a transmis Curtii Constitutionale luni seara o scrisoare in care arata ca Guvernul a primit din partea acestei institutii doua adrese care contin solicitari diferite.

MAE respecta solicitarile initiale ale CC si incepe mini-recensamantul romanilor din diaspora
MAE respecta solicitarile initiale ale CC si incepe mini-recensamantul romanilor din diaspora

MAE transmite ca va respecta solicitarile CC privind actualizarea listelor electorale.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.