Cativa senatori PNL vor masuri alternative de executare a pedepselor cu inchisoarea. Detentie in weekend, la domiciliu

×
Codul embed a fost copiat

Mai multi senatori PNL au depus, la Senat, o propunere legislativa privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate.

Aceasta propunere prevede efectuarea la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu bratara electronica, executarea in echivalent zile de munca in folosul comunitatii, precum si in zilele de sambata si duminica.

Conform News.ro, reglementarile nu se aplica celor care au comis infractiuni prin violenta, infractiuni de coruptie si recidivistilor.

Potrivit initiativei, masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertare sunt masuri de natura judiciara, dispuse de judecator, constand in inlocuirea masurii executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu masura executarii acesteia la domiciliu, in libertate sau in regim special penitenciar.

Astfel, „masura alternativa de executare a pedepsei privative de libertate a executarii la domiciliu consta in executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere prin bratara electronica”.

Citește și
Tudorel Toader
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader a anuntat ca va pregati un nou proiect de modificare a legii penale in maximum 45 de zile

Aceasta masura se poate aplica doar pentru condamnarea la pedeapsa de pana la 3 ani de inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie.

De asemenea, masura nu se poate aplica pentru condamnarile privative de libertate aplicate pentru savarsirea de catre condamnat a unei infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, infractiuni de serviciu, pentru infractiuni de coruptie sau cele conexe infractiunilor de coruptie, cat si persoanelor aflate in stare de recidiva.

Propunerea legislativa mai prevede ca masura alternativa de executare fractionata a unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei in regim deschis de detentie numai in zilele de sambata si duminica si numai intr-un centru de detentie special infiintat in acest scop.

In ceea ce priveste masura alternativa de executare in echivalent a unei pedepse privative de libertate, aceasta consta in executarea pedepsei prin prestarea de zile de munca in folosul comunitatii si echivalarea acestora zilelor de executat in regim de detentie. Echivalarea se realizeaza prin raportul de doua zile de munca in folosul comunitatii la o zi de detentie. De asemenea, munca se presteaza la unitatea sau unitatile desemnate de judecator in regim de 8 ore/zi, indiferent de intervalul orar.

La art. 6, alineatul 1, al propunerii legislative este prevazut faptul ca masura alternativa de executare in regim mixt a unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei prin prestarea de zile de munca in folosul comunitatii in echivalent si de executare a pedepsei in regim deschis de detentie numai in centrul special infiintat pentru executarea masurilor alternative.

Ultimele trei masuri se pot aplica pentru condamnarea la pedeapsa de pana la patru ani de inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie.

De asemenea, masurile nu se pot aplica pentru condamnarile privative de libertate aplicate pentru savarsirea de catre condamnat a unei infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, infractiuni de serviciu, pentru infractiuni de coruptie sau cele conexe infractiunilor de coruptie, cat si persoanelor aflate in stare de recidiva.

Potrivit expunerii de motive, „situatia din sistemul penitenciar romanesc este considerata inacceptabila de CEDO, iar Romania risca adoptarea unei decizii pilot de condamnare pentru rele tratamente aplicate persoanelor care executa o pedepasa privativa de libertate”.

Masurile alternative neprivative de libertate sunt rar utilizate in activitatea judiciara romaneasca. Pentru a evita aplicarea sanctiunilor CEDO consideram ca este de datoria legiuitorului sa adopte norme care sa ofere judecatorului posibilitatea de a inlocui o pedeapsa in regim privativ de libertate cu masuri alternative credibile care realizeaza mai bine scopul reeducarii, al reinsertiei sociale, dar si al prevenirii recidivei”, sustin initiatorii.

Liberalii mai precizeaza ca adoptarea unor masuri alternative de executare a pedepsei conduce la „asigurarea si garantarea respectarii drepturilor fundamentale ale persoanei condamnate”.

Masurile propuse sunt adecvate cadrului european in aceasta materie si au fost alese dupa analiza cadrului legislativ in domeniu al statelor membre ale UE, in special al Cehiei, Italiei, Olandei si Belgiei”, arata initiatorii.

Masurile pe care le propune initiativa legislativa sunt: „executarea la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu bratara electronica, executarea in echivalent zile de munca in folosul comunitatii, executarea pedepsei in zilele de sambata si duminica, executarea pedepsei in regim mixt de zile de munca in folosul comunitatii, combinat cu zile de detentie sambata si duminica”.

Senatorii PNL care au semnat initiativa mai precizeaza ca pentru aplicarea reglementarii este necesar ca statul roman sa procedeze la redimensionarea sistemului de probatiune, astfel incat acesta sa ajunga la 5.000 de inspectori de probatiune si la implicarea comunitatilor locale in asigurarea conditiilor pentru executarea masurilor alternative.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Proiect de lege. Parlamentarii vor sa isi angajeze la cabinet persoanele cu care au lucrat in ultimii 5 ani
Proiect de lege. Parlamentarii vor sa isi angajeze la cabinet persoanele cu care au lucrat in ultimii 5 ani

Patru deputati au depus, la Senat, o propunere legislativa pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader a anuntat ca va pregati un nou proiect de modificare a legii penale in maximum 45 de zile
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader a anuntat ca va pregati un nou proiect de modificare a legii penale in maximum 45 de zile

Ministrul Justitiei a anuntat ca in cel mult o luna jumatate va prezenta Guvernului un proiect de lege care apoi va fi trimis spre dezbatere in Parlament, pentru punerea in acord a legislatiei penale cu deciziile Curtii Constitutionale.

Proiect revoltator al deputatului Tudor Ciuhodaru: inchisoare pentru cei care protesteaza. PSD se opune
Proiect revoltator al deputatului Tudor Ciuhodaru: inchisoare pentru cei care protesteaza. PSD se opune "categoric"

PSD se delimiteaza "categoric" de proiectul de lege al deputatului social-democrat Tudor Ciuhodaru, care prevede pedepsirea protestatarilor.

Judecatorii CCR ar putea beneficia de o super-imunitate:
Judecatorii CCR ar putea beneficia de o super-imunitate: "Inclina institutia intr-o zona de aservire politica fata de PSD"

Un deputat a depus la Parlament o propunere legislativa potrivit careia cei 9 judecatori nu vor mai putea fi urmariti penal, retinuti, arestati sau trimisi in judecata fara incuviintarea colegilor sai.

Recomandări
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent

Surse apropiate de primarul general al Capitalei au precizat pentru Știrile Pro TV că Nicușor Dan ar urma să-și anunțe ăn perioada următoare candidatura la Președinția României ca independent.  

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.