Cativa senatori PNL vor masuri alternative de executare a pedepselor cu inchisoarea. Detentie in weekend, la domiciliu

×
Codul embed a fost copiat

Mai multi senatori PNL au depus, la Senat, o propunere legislativa privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate.

Aceasta propunere prevede efectuarea la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu bratara electronica, executarea in echivalent zile de munca in folosul comunitatii, precum si in zilele de sambata si duminica.

Conform News.ro, reglementarile nu se aplica celor care au comis infractiuni prin violenta, infractiuni de coruptie si recidivistilor.

Potrivit initiativei, masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertare sunt masuri de natura judiciara, dispuse de judecator, constand in inlocuirea masurii executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu masura executarii acesteia la domiciliu, in libertate sau in regim special penitenciar.

Astfel, „masura alternativa de executare a pedepsei privative de libertate a executarii la domiciliu consta in executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere prin bratara electronica”.

Citește și
Tudorel Toader
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader a anuntat ca va pregati un nou proiect de modificare a legii penale in maximum 45 de zile
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Aceasta masura se poate aplica doar pentru condamnarea la pedeapsa de pana la 3 ani de inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie.

De asemenea, masura nu se poate aplica pentru condamnarile privative de libertate aplicate pentru savarsirea de catre condamnat a unei infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, infractiuni de serviciu, pentru infractiuni de coruptie sau cele conexe infractiunilor de coruptie, cat si persoanelor aflate in stare de recidiva.

Propunerea legislativa mai prevede ca masura alternativa de executare fractionata a unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei in regim deschis de detentie numai in zilele de sambata si duminica si numai intr-un centru de detentie special infiintat in acest scop.

In ceea ce priveste masura alternativa de executare in echivalent a unei pedepse privative de libertate, aceasta consta in executarea pedepsei prin prestarea de zile de munca in folosul comunitatii si echivalarea acestora zilelor de executat in regim de detentie. Echivalarea se realizeaza prin raportul de doua zile de munca in folosul comunitatii la o zi de detentie. De asemenea, munca se presteaza la unitatea sau unitatile desemnate de judecator in regim de 8 ore/zi, indiferent de intervalul orar.

La art. 6, alineatul 1, al propunerii legislative este prevazut faptul ca masura alternativa de executare in regim mixt a unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei prin prestarea de zile de munca in folosul comunitatii in echivalent si de executare a pedepsei in regim deschis de detentie numai in centrul special infiintat pentru executarea masurilor alternative.

Ultimele trei masuri se pot aplica pentru condamnarea la pedeapsa de pana la patru ani de inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie.

De asemenea, masurile nu se pot aplica pentru condamnarile privative de libertate aplicate pentru savarsirea de catre condamnat a unei infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, infractiuni de serviciu, pentru infractiuni de coruptie sau cele conexe infractiunilor de coruptie, cat si persoanelor aflate in stare de recidiva.

Potrivit expunerii de motive, „situatia din sistemul penitenciar romanesc este considerata inacceptabila de CEDO, iar Romania risca adoptarea unei decizii pilot de condamnare pentru rele tratamente aplicate persoanelor care executa o pedepasa privativa de libertate”.

Masurile alternative neprivative de libertate sunt rar utilizate in activitatea judiciara romaneasca. Pentru a evita aplicarea sanctiunilor CEDO consideram ca este de datoria legiuitorului sa adopte norme care sa ofere judecatorului posibilitatea de a inlocui o pedeapsa in regim privativ de libertate cu masuri alternative credibile care realizeaza mai bine scopul reeducarii, al reinsertiei sociale, dar si al prevenirii recidivei”, sustin initiatorii.

Liberalii mai precizeaza ca adoptarea unor masuri alternative de executare a pedepsei conduce la „asigurarea si garantarea respectarii drepturilor fundamentale ale persoanei condamnate”.

Masurile propuse sunt adecvate cadrului european in aceasta materie si au fost alese dupa analiza cadrului legislativ in domeniu al statelor membre ale UE, in special al Cehiei, Italiei, Olandei si Belgiei”, arata initiatorii.

Masurile pe care le propune initiativa legislativa sunt: „executarea la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu bratara electronica, executarea in echivalent zile de munca in folosul comunitatii, executarea pedepsei in zilele de sambata si duminica, executarea pedepsei in regim mixt de zile de munca in folosul comunitatii, combinat cu zile de detentie sambata si duminica”.

Senatorii PNL care au semnat initiativa mai precizeaza ca pentru aplicarea reglementarii este necesar ca statul roman sa procedeze la redimensionarea sistemului de probatiune, astfel incat acesta sa ajunga la 5.000 de inspectori de probatiune si la implicarea comunitatilor locale in asigurarea conditiilor pentru executarea masurilor alternative.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Proiect de lege. Parlamentarii vor sa isi angajeze la cabinet persoanele cu care au lucrat in ultimii 5 ani
Proiect de lege. Parlamentarii vor sa isi angajeze la cabinet persoanele cu care au lucrat in ultimii 5 ani

Patru deputati au depus, la Senat, o propunere legislativa pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader a anuntat ca va pregati un nou proiect de modificare a legii penale in maximum 45 de zile
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader a anuntat ca va pregati un nou proiect de modificare a legii penale in maximum 45 de zile

Ministrul Justitiei a anuntat ca in cel mult o luna jumatate va prezenta Guvernului un proiect de lege care apoi va fi trimis spre dezbatere in Parlament, pentru punerea in acord a legislatiei penale cu deciziile Curtii Constitutionale.

Proiect revoltator al deputatului Tudor Ciuhodaru: inchisoare pentru cei care protesteaza. PSD se opune
Proiect revoltator al deputatului Tudor Ciuhodaru: inchisoare pentru cei care protesteaza. PSD se opune "categoric"

PSD se delimiteaza "categoric" de proiectul de lege al deputatului social-democrat Tudor Ciuhodaru, care prevede pedepsirea protestatarilor.

Judecatorii CCR ar putea beneficia de o super-imunitate:
Judecatorii CCR ar putea beneficia de o super-imunitate: "Inclina institutia intr-o zona de aservire politica fata de PSD"

Un deputat a depus la Parlament o propunere legislativa potrivit careia cei 9 judecatori nu vor mai putea fi urmariti penal, retinuti, arestati sau trimisi in judecata fara incuviintarea colegilor sai.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.