Proiect revoltator al deputatului Tudor Ciuhodaru: inchisoare pentru cei care protesteaza. PSD se opune "categoric"

×
Codul embed a fost copiat

PSD se delimiteaza "categoric" de proiectul de lege al deputatului social-democrat Tudor Ciuhodaru, care prevede pedepsirea protestatarilor.

"Partidul Social Democrat se delimiteaza categoric de initiativa personala a deputatului Tudor Ciuhodaru de a completa Codul Penal, in sensul extinderii domeniului de aplicare a sanctiunilor privind faptele indreptate impotriva ordinii constitutionale sau a exercitarii autoritatii de stat.

Partidul Social Democrat considera ca forma actuala a Codului Penal are prevederi clare si suficiente in legatura cu astfel de fapte si nu necesita completari sau modificari.

Mai mult decat atat, abordarea deputatului Tudor Ciuhodaru in aceasta materie este vaga, iar din acest motiv prezinta mai multe vicii de constitutionalitate in ceea ce priveste respectarea unor drepturi si libertati fundamentale precum libertatea intrunirilor sau dreptul de asociere.

Ca atare PSD se va opune acestui demers si va vota impotriva propunerii legislative a deputatului Tudor Ciuhodaru" - se arata intr-un comunicat de presa al PSD.

Citește și
inchisoare, penitenciar, Targsor
CSM a avizat favorabil proiectul Ministerului Justitiei privind gratierea colectiva a unor pedepse, insa cu 2 obiectii

Un proiect de lege care prevede pedepsirea protestatarilor cu inchisoare intre 6 luni si 3 ani daca prin manifestare „au scopul de a schimba ordinea constitutionala ori sa ingreuneze sau sa impiedice exercitarea puterii de stat” a ajuns in Senat.

Initiatorul proiectului este deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

Proiectul de lege vine in completarea legii nr.286/2009 privind Codul penal.  

Tudor Ciuhodaru spune ca acest proiect trebuie adoptat in contextul cererilor pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

Social-democratul argumenteaza, in expunerea de motive, ca „Romania a fost intotdeauna un stat extrem de tolerant”, in conditiile in care pe teritoriul nostru traiesc multe minoritati „ce nu se pot plange ca sunt prigonite sau marginalizate de statul roman”.

Tudor Ciuhodaru considera ca lipsa unor masuri care „sa descurajeze si sa pedepseasca orice actiune impotriva ordinii constitutionale savarsite de persoane, organizatii sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestari”.

Deputatul PSD precizeaza ca evenimentele de la Targu Mures, in care s-a cerut autonomia Tinutului Secuiesc, impun ca Parlamentul sa adopte propunerea legislativa in cauza.

Cristian Parvulescu, politolog:"Este vorba despre o actiune care nu este intamplatoare. Exista o tendinta de a limita drepturile constitutionala ale opozitiei civice, prin crearea posibilitatii de a aresta si condamna la inchisoare protestatari. Este vorba despre o actiune care urmareste limitarea drepturilor omului. Cata vreme intr-o democratie nu se poate protesta, atunci acea democratie nu mai exista."

Motivele deputatului PSD:

- "Romania a fost intodeauna un stat extrem de tolerant, pe teritoriul nostrul traiesc multe minoritati ce nu se pot plange ca sunt prignote sau marginalizate de statul roman. Pot folosi limba materna, pot invata in limba materna, se pot manifesta liber si isi pot promova cultura si religia.”
-  "Noul cod penal nu condamna toate formele de incalcare a articolului 1 si articolului 13 din Constitutia Romania.”
- "Lipsa unor masuri care sa descurajeze si sa pedepseasca orice actiune impotriva ordinii constitutionale savarsite de persoane, organizatii sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestari.”
- "Evenimentele de la Targu Mures, in cadrul carora s-a cerut autonomia Tinutul Secuiesc, precum si cererile europarlamentarilor romani de etnie maghiara Laszlo Tokes si Csaba Sogor impun ca Parlamentul Romaniei sa adopte acest act normativ prin care sa reglementam faptul ca in Romania libertatea, democratia, dreptul de miscare si libera exprimare, nu pot merge pana la nivelul la care, prin abordari extremiste, separatiste, revizioniste, se ataca esenta statului roman.”

Libertatea de intrunire este protejata de Constitutie in Romania la articolul 39. 

Elena Calistru de la Asociatia Funky Citizen a atras atentia asupra existentei acestui proiect.

Citește și...
Judecatorii CCR ar putea beneficia de o super-imunitate:
Judecatorii CCR ar putea beneficia de o super-imunitate: "Inclina institutia intr-o zona de aservire politica fata de PSD"

Un deputat a depus la Parlament o propunere legislativa potrivit careia cei 9 judecatori nu vor mai putea fi urmariti penal, retinuti, arestati sau trimisi in judecata fara incuviintarea colegilor sai.

CSM a avizat favorabil proiectul Ministerului Justitiei privind gratierea colectiva a unor pedepse, insa cu 2 obiectii
CSM a avizat favorabil proiectul Ministerului Justitiei privind gratierea colectiva a unor pedepse, insa cu 2 obiectii

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat, marti, aviz favorabil proiectului de lege privind gratierea colectiva a unor pedepse, elaborat de Ministerul Justitiei, a anuntat presedintele instantei supreme, Cristina Tarcea.

Lazar, despre dosarul OUG 13: Nu evaluam legalitatea actelor altei puteri, ci anchetam fapte penale si persoane concrete
Lazar, despre dosarul OUG 13: Nu evaluam legalitatea actelor altei puteri, ci anchetam fapte penale si persoane concrete

Procurorul general al Romaniei a declarat ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie va continua ancheta in cazul OUG 13, pentru fapte penale si persoane concrete cu care a fost sesizat.

Mihai Chirica, despre sanctiunile primite de la conducerea PSD:
Mihai Chirica, despre sanctiunile primite de la conducerea PSD: "O democratie perfecta, a venit iar Putin"

Primarul PSD din Iasi critica pozitia conducerii partidului, care l-a lasat fara functia de vicepresedinte dupa ce a criticat OUG 13 si a sustinut protestele.

Recomandări
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină

În timp ce noi încă luptăm cu birocrația, în Estonia o mașină poate fi cumpărată și înmatriculată online în doar câteva minute. Cetățenii stau comod acasă, aleg modelul și rezolvă totul pe internet.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni, demers considerat ilegal de către România, Uniunea Europeană şi NATO.

Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League
Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League

FCSB a fost învinsă, joi, de Silkeborg, în deplasare, scor 0-5, într-un meci disputat în Grupa B a Conference League.