Casatoria in Romania, in noua Constitutie: relatie "intre soti" sau intre "un barbat si o femeie"?

Crin Antonescu, Victor Ponta

Premierul Victor Ponta isi mentine pozitia privind pastrarea in forma actuala a articolului despre familie din Constitutie, considerand ca precizarea inutila legata de casatoria intre "barbat si femeie" este copiata din procedura Ungariei.

Ponta sustine ca aceasta procedura a Ungariei este contestata in Europa si ar da un mesaj de conservatorism.

"Aici m-am opus clar, pentru ca nu sunt de acord sa tot punem restrictii in Constitutie. Este o mare problema de perceptie si pentru mine este important sa fim priviti cu aceasta modificare a Constitutiei ca modernizand Romania si mergand spre un trend european, nu intorcandu-ne, nu suntem republica fundamentalista. Aceasta precizare inutila, a casatoriei intre un barbat si o femeie, este copy-paste din modificarea adusa in ianuarie la Constitutia Ungariei, o modificare extrem de contestata in toata Europa. Mie mi s-a parut ca da un mesaj inutil de conservatorism, daca textul actual e suficient si bun, de ce sa schimb ceva ce e bun?", a spus Ponta, conform Mediafax, care citeaza RTV.

Liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu nu au ajuns la un acord, joi, in privinta definirii casatoriei ca relatie intre un barbat si o femeie in noua Constitutie, cei doi avand pozitii fundamental diferite pe care si le mentin, votul asupra amendamentului deja adoptat urmand a fi reluat.

Ponta a spus ca nu vede de ce actuala prevedere din Constitutie, care defineste casatoria ca relatie intre "soti", ar trebui schimbata, in timp ce Antonescu a subliniat ca isi mentine parerea initiala, privind definirea casatoriei ca relatie intre un barbat si o femeie.

Citește și
constitutie
Casatoriile intre persoanele de aceleasi sex ar putea fi strict interzise prin legea fundamentala
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Zeci de ONG-uri se declara ingrijorate de declaratia premierului Ponta privind pastrarea in forma actuala a articolului despre familie din Constitutie, care, in opinia lor, arata "o minimizare a responsabilitatii statului in a asigura cadrul adecvat de dezvoltare a noilor generatii".

"Ne exprimam ingrijorarea fata de declaratia Domnului Prim-ministru Victor Ponta de a pastra articolul in forma actuala, fara evidentierea rolului si importantei familiei traditionale. Acest lucru releva o minimizare a responsabilitatii pe care o are Statul in a asigura cadrul adecvat de dezvoltare al noilor generatii si interfereaza flagrant cu modul de viata al romanilor, majoritar crestini. Ne exprimam speranta ca se va tine seama de credinta spirituala a romanilor si se va recunoaste in noua Constitutie locul si rolul Familiei traditionale", se arata intr-un comunicat semnat de 78 de organizatii din Coalitia pentru Familie.

In acelasi context, asociatiile semnatare, care se declara reprezentante ale societatii civile crestine din Romania, isi exprima clar vointa de modificare a articolului 48 din Constitutie, prin formularea "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".

"Romanii, in majoritatea lor, considera Familia traditionala, formata din barbat si femeie, ca fiind primul si cel mai important centru al vietii sociale. Familia traditionala reprezinta nucleul de formare a noilor generatii iar rolul esential jucat de aceasta in viitorul unei tari trebuie specificat si recunoscut in noua Constitutie", se mai arata in comunicat.

Aceleasi ONG-uri spun ca se opun categoric introducerii in Constitutie, la articolul 4, alineatul 2, a textului "Orice discriminare bazata pe .... orientare sexuala este interzisa".

"Discriminarea bazata pe orientarea sexuala nu tine de spiritul sau traditia romanilor. in Romania, atat heterosexualii, cat si persoanele de alta orientare sexuala sunt egali in fata legilor Statului roman, iar orientarea sexuala nu este criteriu de evaluare al oamenilor. Orice roman este liber sa actioneze in spatiul privat dupa cum ii dicteaza propria constiinta, iar minoritatile sexuale nu sunt ingradite in nici un fel in exercitarea libertatilor fundamentale. Orice forma de discriminare este interzisa in Romania, iar acest lucru este statuat in prezent prin Ordonanta nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, prin urmare introducerea acestui articol nu este necesara. Mai mult, poate crea confuzii si viitoare tulburari sociale, deoarece discriminarea pe baza orientarii sexuale este in prezent definita ca fiind orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de orientare sexuala", argumenteaza cele 78 de ONG-uri.

In opinia semnatarilor comunicatului, prin aceasta modificare a textului legii fundamentale, se forteaza "calea catre o legiferare tacita a casatoriei intre persoane de acelasi sex, cu faza intermediara de uniune civila intre persoane de acelasi sex, lucru ce contravine traditiei crestine a acestui neam si naturii umane si pentru care in nici un caz nu vom gira prin vot".

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, miercuri, un amendament care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre "un barbat si o femeie", sintagma care inlocuieste cuvantul "soti", prezent in textul actual al Legii fundamentale.

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie, care are continutul "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor" devine: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Amendamentul a fost initiat de deputatii Florica Chereches, Grigore Craciunescu si Mircea Dolha. Un amendament in acest sens a fost transmis Comisiei de revizuire si de catre Biserica Ortodoxa Romana. Amendamentul a fost adoptat cu 15 voturi "pentru" si 3 abtineri. Deputatii PNL Petre Roman, George Scutaru si Alina Gorghiu sunt cei care s-au abtinut.

Deputatul independent Remus Cernea a declarat, miercuri, ca Romania va fi pusa pe lista tarilor homofobe daca amendamentul adoptat de Comisia de revizuire a Constitutiei care defineste casatoria ca relatie dintre un barbat si femeie va fi validat de plen si de referendum.

Crin Antonescu a spus ca, daca se va solicita in Comisia de revizuire o reluare a votului, atunci va supune din nou la vot amendamentul, comisia urmand sa decida.

Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a transmis presedintilor camerelor o serie de amendamente pentru revizuirea Constitutiei, propunand ca intemeierea familiei sa se faca pe casatoria liber consimtita dintre "un barbat si o femeie" si ca rolul si importanta BOR si a celorlalte culte in istoria Romaniei sa fie recunoscut.

Expertul Amnesty International (AI) Marco Perolini a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca definirea familiei ca uniune bazata pe casatoria dintre un barbat si o femeie este problematica, ea putand duce la discriminare fata de partenerii de acelasi sex sau cei necasatoriti.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Ponta si Antonescu isi mentin pozitiile contrare privind definirea casatoriei in Constitutie
Ponta si Antonescu isi mentin pozitiile contrare privind definirea casatoriei in Constitutie

Liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu nu au ajuns la un acord, joi, in privinta definirii casatoriei ca relatie intre un barbat si o femeie in noua Constitutie.

Casatoriile intre persoanele de aceleasi sex ar putea fi strict interzise prin legea fundamentala
Casatoriile intre persoanele de aceleasi sex ar putea fi strict interzise prin legea fundamentala

Parlamentarii din Comisia de revizuire a Constitutiei au adoptat un amendament, prin care se specifica, negru pe alb, ca mariajul este recunoscut doar intre un barbat si o femeie.

"Casatoria e intre un barbat si o femeie." Vaticanul critica legea privind homosexualii din Franta

Decizia Parlamentului Frantei in favoarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex reprezinta o "optiune ideologica" si refuza sa fie acceptata de "largi segmente ale societatii", acuza publicatia Vaticanului, Osservatore Romano.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.