Casa Regală va deveni instituție publică, în subordinea Guvernului. Palatul Elisabeta, concesionat gratuit
Casa Regală va deveni instituție publică, în subordinea Guvernului. Asta reiese dintr-un nou proiect de lege, care va fi depus la Parlament săptămâna viitoare.
Potrivit unor surse politice, inițiatorii sunt tot Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, cei care au scris și anul trecut un document similar, dar pe care l-au retras, pentru că ar fi fost neconstituțional.
Palatul Elisabeta urmează să fie concesionat gratuit noii instituții pe 49 de ani.
Proiectul de lege transformă, practic, Casă Regală în instituție publică. Potrivit unor surse, legea va statua înființarea Institutului pentru memoria Regalității.
Acestei instituții ii va fi concesionat Palatul Elisabeta, pe 49 de ani, în mod gratuit. Deocamdată, situația clădirii de 3000 de metri pătrați și a terenului de un hectar, a fost lăsată în aer.
În februarie, Regia Protocolului de Stat anunță că va percepe o chirie de la Familia Regale, la nivelul pieței, după ce va face un raport de evaluare. Nici RAPPS și nici Guvernul nu au mai răspuns de atunci la nicio solicitare pe această temă.
Evaluatorii imobiliari au precizat la acea vreme că suma pentru închiriere ar putea ajunge la 80.000 de euro lunar. La Garden Party-ul de Ziua Regalității, custodele Coroanei a evitat subiectul.
Prin aceeași lege, arată sursele citate, se va înființa și Secretariatul Casei Regale, instituție care va fi în subordinea Secretariatului General al Guvernul. Aici vor fi angajate cel mult 20 de persoane. Este vorba despre actualii colaboratori ai Casei, care vor fi plătiți din bugetul de stat.
Anual, Secretariatul Casei Regale va veni în față Parlamentului cu raport de activitate, ar mai scrie în noul proiect. Rămâne de văzut dacă președintele noului Institut pentru Memoria Regalității va fi Custodele Coroanei, Margareta sau altcineva din apropierea sa.
Nu se știe dacă va fi prevăzută în proiect și o indemnizație pentru fiica Regelui Mihai și nici dacă familia regală poate locui în continuare în Palatul Elisabeta.
Precedentul proiect pentru legiferarea Casei Regale a fost retras de inițiatori în martie, pe motiv de neconstituționalitate, după ce premierul Mihai Tudose i-a dat aviz negativ, opunându-se public beneficiilor ce urmau să fie acordate din partea statului.
Proaspăt numită la acea vreme șefă a Executivului, Viorica Dancilă a făcut o vizită la Palat în februarie, unde a stat mai bine de o oră.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, PSD, viorica dancila, Casa Regală, Palatul Elisabeta,
Dată publicare:
11-05-2018 19:27