Bogdan Aurescu a devenit judecător al Curții Internaționale de Justiție de la Haga. Primul dosar care îi va cădea pe mâini
Fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu a devenit marți oficial judecător al Curții Internaționale de Justiție de la Haga. Magistratul a oferit primele reacții în exclusivitate pentru Știrile PRO TV.
Aurescu a depus jurământul alături de alți trei noi judecători - o americancă, un mexican și un sud african, aleși în noiembrie de Adunarea Generală și Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.
Pentru Bogdan Aurescu, ceremonia de la Curtea Internațională de Justiție are o dublă semnificație: în urmă cu exact 15 ani, la aceeași instanță a fost șeful echipei care a câștigat procesul de delimitare maritimă a Mării Negre, împotriva Ucrainei.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Judecătorul Bogdan Aurescu va avea la Haga un mandat de nouă ani.
Bogdan Aurescu devine primul judecător român al Curții Internaționale de justiție de la înființarea ei în 1945. Aurescu va înlocui un judecător rus după ce, în noiembrie, a fost votat cu majoritate de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, dar și de nouă membri ai Consiliului de Securitate.
Bogdan Aurescu, judecător Curtea Internațională de Justiție: „Este o performanță deosebită, pentru că ea exprimă aprecierea comunității internaționale penrtru România, pentru politica externă a României care pune în centrull său aplicarea dreptului internațional”.
Fost agent guvernamental la CEDO, fost ministru de Externe și fost consilier prezidențial, Bogdan Aurescu revine la Palatul Păcii de la Haga, în calitate de judecător, după ce în 2008 a pledat în fața Curții Internaționale împreună cu o echipă de specialiști în singurul proces al României care a dus la extinderea teritoriului național.
Peter Tomka, judecător/decanul de vârstă al Curții: „La vârsta de 30 de ani, a fost numit Agent al României în fața Curții în disputa privind Delimitarea maritimă în Marea Neagră, România contra Ucraina!”.
Aurescu: „O performanță deosebită”
Mai mult, Bogdan Aurescu, primul judecător român al Curții de la crearea sa, în 1945, a vorbit, în exclusivitate, pentru Știrile PRO TV, despre noua funcție la Haga.
„În primul rând, este o premieră deosebită și o realizare excepțională pentru România, pentru că este pentru prima oară când România are un judecător pe banca Curții Internaționale de Justiție. Este un judecător român la această curte, prima oară de la momentul la care aceasteă Curte a fost creată, în 1945. De asemenea, este o performanță deosebită pentru că ea exprimă aprecierea comunității internaționale. Pentru România, pentru politica externă a României, care pune în centrul său aplicarea strictă a dreptului internațional și de asemenea pentru Școala Română de Drept Internațional, care a dat contribuții deosebite la dezvoltare a dreptului internațional”, a spus Aurescu.
„Faptul că Adunarea Generală ONU a votat în noiembrie cu 117 voturi, deci peste 60% din numărul de membri unu. Această candidatură, Consiliul de Securitate, cu nouă voturi, iarăși a votat. Această candidatură reprezintă o confirmare a restanței pe care o are România în domeniul dreptului internațional”, a adăugat el.
Întrebat care va fi prima speță cu care s-ar putea confrunta în calitate de judecător în cadrul celui mai înalt tribunal ONU, magistratul român a subliniat că va avea parte de „un caz cu o încărcătură juridică importantă”.
„Primele audieri la care voi participa în calitate de judecător al Curții Internaționale de Justiție vor începe pe 19 februarie și vor dura aproximativ 10 zile, referindu-se la avizul consultativ privind Palestina. Deci un un caz cu o încărcătură juridică importantă”, a spus Bogdan Aurescu.
Cum a fost ales Bogdan Aurescu
„Practic a fost o alegere în noiembrie care a privit cinci dintre posturile de judecători și un singur judecător. Dintre cei cinci s-a reales judecătoare australiană, iar astăzi am depus jurământul patru judecători noi. Deci practic vicepreședintele rus a ieșit din curte. După cum știți, alegerea mea a făcut ca să nu mai existe un judecător rus pentru prima oară de la alegerea primei compoziții a curții în 1946. De asemenea, a vine un judecător american în locul judecătorului american care a fost până în prezent președinte al curții, un judecător mexican care înlocuiește pe judecătorul Robinson și, de asemenea, un judecător din Africa de Sud”, a conchis Aurescu.