Bilant al Guvernului Ciolos la un an de mandat. "Am pus educatia si sanatatea in centrul preocuparilor"

Ultimul update: Duminica 20 Noiembrie 2016 07:23
Data publicarii: Joi 17 Noiembrie 2016 10:19
Categorie: Politic
Dacian Ciolos, conferinta Guvern

O societate prospera este educata si sanatoasa, fapt pentru care educatia si sanatatea sunt doua domenii care s-au aflat in centrul preocuparilor Executivului in acest an de guvernare, se arata in documentul "Guvernul Ciolos - Un an de mandat".

"Am pus educatia si sanatatea in centrul preocuparilor Guvernului, prin alocari bugetare consistente si masuri de reforma care sa duca la recredibilizarea sistemului de invatamant si la cresterea calitatii actului medical", se mentioneaza in document.

In acest bilant, Guvernul aminteste ca au fost alocate resurse pentru eliminarea inechitatilor salariale din sanatate si educatie.

"Am facut deja o serie de majorari si, totodata, de corectii salariale: in sanatate - crestere medie 15% - aproximativ 163.000 de cadre medicale au primit venituri mai mari; in educatie - crestere medie 10% - 280.000 de cadre didactice au beneficiat de aceasta masura. Am facut o echilibrare a grilelor salariale in asa fel incat medici din spitale diferite aflati pe aceeasi functie si avand aceeasi experienta sa fie platiti la fel. Aceeasi filozofie a fost aplicata in cazul salariilor cadrelor didactice. Corectiile salariale au implicat o alocare bugetara de 2,6 miliarde de lei. Remuneratia garzilor medicilor a crescut de la 1 octombrie cu pana la 90%", se arata in bilant.

Potrivit raportului, astfel de discrepante exista in intregul sistem bugetar.

"Corectia lor si o predictibilitate privind cresterea veniturilor pot fi asigurate prin legea salarizarii unitare, proiect pe care il vom lasa finalizat viitorului guvern", se spune in document. Guvernul precizeaza ca a asigurat majorarea punctului de pensie cu 5%, potrivit Legii pensiilor, ajungand astfel la 871,7 lei. In document sunt enumerate o serie de masuri luate de Executiv in acest an in domeniul educatiei, printre care si profesionalizarea managementului in scoli.

"Pentru prima data dupa 2008, Ministerul Educatiei a organizat un concurs national pentru ocuparea functiilor de directori si directori adjuncti in scoli. In acest fel se incheie o lunga perioada in care directorii au fost numiti pe criterii politice, in detrimentul criteriilor profesionale", spune Guvernul. Executivul mai precizeaza ca a fost operationalizat si CNATDCU.

"Selectia cercetatorilor care fac parte din comisiile specializate de analiza a tezelor cu suspiciuni de plagiat s-a facut transparent si s-au dat verdicte pe tezele de doctorat plagiate ale unor persoane publice", mai aminteste Guvernul. Intre masurile luate pentru prevenirea abandonului scolar, Guvernul enumera decontarea integrala a navetei elevilor si lansarea programului pilot "Masa calda pentru elevi".

Guvernul arata ca au fost luate masuri pentru a se asigura accesul pacientilor la tratament si pentru a se evita o noua criza a medicamentelor, iar in cazul produselor al caror patent a expirat (off-patent) se va realiza o ieftinire in trepte a acestora. Intre masuri - lansarea site-ului medicamentelipsa.ro, marirea alocatiei pentru hrana pacientilor in spitale si extinderea accesului persoanelor vulnerabile la servicii medicale. Executivul mai spune ca a actionat pentru "deblocarea constructiei de spitale", facandu-se referire atat la spitalele regionale din Iasi, Cluj si Craiova, cat si la proiectele unor spitale construite in parteneriat public-privat.

"Primele proiecte pilot cu care se va demara parteneriatul public-privat sunt Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" din Bucuresti si Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucuresti", anunta Guvernul. Guvernul prezinta si masurile luate dupa tragedia din clubul Colectiv.

"Am prelungit perioada in care se pot deconta tratamentele de care beneficiaza ranitii din accidentul de la Colectiv cu inca 2 ani. Totodata, am instituit posibilitatea acordarii in avans a sumelor necesare efectuarii tratamentului si este imbunatatita metodologia de decontare, prin eliminarea unor documente", subliniaza Executivul. In document se mai arata ca a fost extins Compartimentul de Arsi din cadrul Spitalului Floreasca prin infiintarea unui salon de tip post-critic, care cuprinde 6 paturi, fiind suplimentat numarul de paturi cu inca 7 pentru spitalizare continua.

"In prezent se afla in renovare sectia de ATI din cadrul Spitalului de Arsi, cu termen de finalizare sfarsitul lunii noiembrie", mai anunta Executivul. Totodata, Guvernul face referire si la stabilirea normelor stricte de autorizare si verificare a produselor biocide. Printre masurile luate pentru interventii mai eficiente in situatii de urgenta, sunt mentionate modificarea cadrului legislativ, cresterea gradului de dotare cu autospeciale si echipamente specifice si exercitiul "Seism 2016''.

Bilant Guvern: Grija fata de resursele publice, transparenta si combaterea coruptiei - principiile unei guvernari responsabile

O guvernare responsabila, cu accent pe grija fata de resursele publice, pe decuplarea clientelei politice de la banul public, pe transparenta fata de cetateni si pe combaterea coruptiei reprezinta principiile promovate de actualul Executiv, potrivit raportului "Guvernul Ciolos. Un an de mandat".

"Ne-am asumat o guvernare responsabila: am pus accentul pe grija fata de resursele publice, am decuplat clientela politica de la banul public si am inceput depolitizarea companiilor de stat. Am promovat transparenta si deschiderea statului fata de cetateni, ca parghii de combatere a coruptiei, am redus birocratia si am pus bazele unor proiecte de modernizare si digitalizare a serviciilor publice", se arata in documentul citat.

Potrivit bilantului Executivului, "integritatea este vitala pentru sanatatea societatii". In acest sens, sunt amintite masuri precum operationalizarea Agentii Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate si promovarea Strategiei Nationale Anticoruptie 2016-2020. Conform documentului, depolitizarea companiilor de stat "a intrat pe un drum ireversibil".

"Selectarea managerilor, a membrilor consiliilor de administratie si de supraveghere se face pe criterii profesionale si de integritate. Modul in care am definit aceste criterii asigura dezvoltarea sustenabila a intreprinderilor publice. Indicatorii financiari si non-financiari (ex: combaterea coruptiei) consolideaza increderea investitorilor si a consumatorilor in intreprinderile publice. Am decis ca reprezentantii statului in Adunarile Generale ale Actionarilor sa nu mai fie remunerati, activitatea lor fiind considerata ca sarcina de serviciu. Am facut publica situatia membrilor din Consiliile de Administratie ale companiilor cu capital majoritar de stat si beneficiile acestora", se precizeaza in bilantul la un an de guvernare.

De asemenea, in document este statuat si principiul conform caruia romanii au dreptul sa stie ce face guvernantii cu resursele publice, fiind mentionata ca masura in acest sens lansarea celei mai mari platforme de transparenta bugetara din Europa - www.transparenta-bugetara.gov.ro - prin intermediul careia cetatenii au acces la veniturile si cheltuielile a 13.700 de institutii: Parlament, Guvern, societati de stat, gradinite, scoli sau spitale.

"Am publicat proiectele si contractele de achizitii pentru programele europene din perioada 2007-2013. Cetatenii au acces liber la informatii privind utilizarea fondurilor europene alocate pentru precedentul exercitiu financiar: proiecte, beneficiari, contracte de achizitie, furnizori, rambursari - in total peste 16.000 de contracte de finantare si aproape 152.000 de contracte de achizitie din fonduri europene", se arata in documentul citat.

Totodata, sunt amintite eforturile pentru reducerea birocratiei, pentru simplificare si modernizarea relatiei dintre stat si cetatean.

"Am facut progrese considerabile in simplificarea si modernizarea relatiei cetateanului cu administratia, punand in miscare avantajele tehnologiei. Mai putin timp pentru plata taxelor si impozitelor - contribuabilii persoane fizice isi pot plati taxele si impozitele catre ANAF prin card bancar. Eliminarea formalitatilor birocratice in relatia cu ANAF - adeverintele de venit si certificatele de atestare fiscala sunt cerute si transmise in format electronic de si catre institutii publice, eliminandu-se deplasarile la ghiseu. Acces mai facil si mai rapid la serviciile publice - inlocuirea copiilor legalizate notarial, cu cele simple, certificate pe loc; informatizarea transmiterii unor documente, obtinerea actelor de nastere si de identitate", se arata in bilantul Executivului.

Dacian Ciolos, conferinta Guvern Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Guvernul vrea sa reduca numarul deceselor din accidente rutiere la jumatate in 3 ani. Cine nu va mai putea lua permisul
Guvernul vrea sa reduca numarul deceselor din accidente rutiere la jumatate in 3 ani. Cine nu va mai putea lua permisul
Premierul Ciolos, invitat la lansarea candidatilor USR.
Premierul Ciolos, invitat la lansarea candidatilor USR. "Nu poti sa guvernezi si cu bun simt, dar si populist"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Traian Băsescu
Băsescu acuză: "Acesta se numeşte jaf! Au săvârşit cea mai mare samavolnicie”
Fondul Suveran de Investiții, adoptat de Guvern prin OUG, după ce CCR a respins legea
PSD va decide luni ce miniştri sunt remaniaţi. Şi Gabriela Firea riscă sancţiuni
Rădulescu, despre raportul MCV: "Ipocrit. Anumite ţări sunt tratate într-un fel, altele în alt fel"
Tăriceanu, despre dosarul de la DNA: ”Au pus numai lucrurile ce duc la o anumită concluzie - că eu aş fi vinovat”
Nouă gafă a premierului Viorica Dăncilă. Ce cuvânt a folosit în loc de ”predicţii”. VIDEO
Viorica Dăncilă
Dăncilă: Datele INS arată că măsurile luate de Guvern sunt corecte, creşterea economică este sustenabilă
Dăncilă a criticat raportul MCV. Premierul a precizat însă că rămânerea României în UE este singura cale
Traian Băsescu: ”Dacă ţineţi la România, schimbaţi guvernul!”
Cum explică Florin Iordache gestul obscen prin care a şocat Parlamentul României
Deputații au votat inițiativa lui Dragnea și Tăriceanu, prin care interceptările pot fi contestate
Detenția la domiciliu: PSD a eliminat articolul care ar fi avantajat-o pe Udrea. Cine ar fi beneficiarii