Basescu tinea un discurs, iar unii delegati NATO dormeau. "Stiti, parlamentarii au si ei o varsta"
Parlamentul Romaniei ar trebui sa se mute din cladirea construita de Ceausescu. Nu au spus-o alesii nostri, ci sutele de parlamentari, membrii ai Adunarii NATO. 4 zile, cat au stat la Bucuresti, ei s-au ratacit, au adormit si li s-a facut rau in Palat.
Dupa subiecte grele precum criminalitatea cibernetica, sprijinirea Libiei sau tranzitia in Afganistan, discutate indelung in ultimele trei zile, luni, sedinta a inceput mai relaxat.
Presedintele Adunarii Parlamentare NATO, Karl Lamers, a deschis lucrarile vorbind in limba romana. Dupa aceasta introducere, discursurile pe teme de securitate au durat ore bune. Nu toata lumea a tinut pasul.
Pregatiti sa lucreze multe ore, unii dintre invitati au venit la sedinta purtand incaltari comode si si-au odihnit privirea in timp ce declaratiile de la pupitru curgeau in casti.
"Colegii au adormit... Stiti, parlamentarii au si ei o varsta, nu pot suporta oboseala unei sedinte care dureaza ore si ore.." - a explicat, zambind, Abdelghani Akbi, membru AP NATO Algeria.
In plus, parlamentarul venit din Algeria spune ca nu i-a placut Casa Poporului - are prea multe holuri. Au fost si altii care l-au contrazis si pe care i-a impresionat nu doar palatul, ci si orasul.
Pentru a pastra o amintire, unii dintre alesi s-au pozat pe holuri si in sala de sedinte, cu luminile aprinse la maximum, adica modul V.I.P. Sefii de delegatii au primit in dar cate o vaza, iar alesii de rand ... o trusa cu pixuri.
Intr-un discurs ceva mai lung, presedintele Traian Basescu, invitat special, a tinut sa-i asigure pe toti ca sistemul antiracheta de la Deveselu nu reprezinta nicio amenintare pentru niciun stat membru NATO. Si secretarul general NATO a declarat ca sistemul amplasat de SUA raspunde unui risc real de securitate - 30 de tari au tehnologii si si-au achizitionat rachete de atac, a adaugat el.
Pentru prima oara, din garda de onoare au facut parte si femei.