Speriati de scumpirea carburantilor, soferii au facut cozi la benzinariile din tara. Cat au economisit la un plin

×
Codul embed a fost copiat

Incepand de marti, carburantii costa, teoretic, cu 40 de bani mai mult, deoarece intra in vigoare noile accize de 7 eurocenti pe litru impuse de Guvern.

Ingrijorati de aceasta majorare, multi soferi au mers luni seara sa alimenteze la pretul vechi, cu gandul ca vor face o economie de cateva zeci de lei. Mai in gluma, mai in serios, oamenii spun ca si-ar fi dorit ca introducerea noilor accize sa fie doar o pacaleala de 1 aprilie.

Soferii bucuresteni si-au facut calculele de acasa si au pornit hotarati spre benzinarii, cu gandul ca vor reusi sa faca o economie la bugetul familiei. "Sa economisim cativa banuti. Cam 40 de lei. Conteaza in vremurile astea", spune un sofer.

"Fac un plin. Economisesc vreo 35 de lei", spune alt conducator auto.

Altii privesc mai relaxati introducerea noilor accize. "Nu e chiar asa de grava scumpirea asta, dar e mai mult sperietura. Daca o sa se nasca si autostrazile alea despre care se vorbeste ar fi minunat minunat", este declaratia unui sofer.

Citește și
basescu ponta
Conditiile lui Traian Basescu pentru a semna scrisoarea cu FMI: FARA electorata si taxa pe benzina si motorina
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

In Suceava au fost vanzari record la benzina si motorina, iar soferii au stat la cozi pana la miezul noptii.

De la 6 lei litrul de motorina si 5,8 lei litrul de benzina, de marti, teoretic, toate sortimentele de carburanti vor fi majorate cu 40 de bani. Potrivit unui studiu, soferii vor circula cu 1.100 de kilometri mai putin intr-un an daca isi pastreaza neschimbat bugetul pentru carburanti, dupa introducerea accizei suplimentare.

Benzinariile vor creste preturile treptat, ca sa nu apara un soc pe piata, din cauza majorarii bruste.

Doar bugetul statului iese mai bine. In rest oamenii de rand pierd 25 de lei pentru fiecare plin de motorina sau benzina, fata de preturile actuale.

Daca acum este 6 lei litrul de motorina si 5,8 lei litrul de benzina, de maine, teoretic, toate sortimentele de carburanti vor fi majorate cu 40 de bani. Vom avea aproape 6,5 lei pentru motorina si 6,2 lei cel de benzina. Exista chiar si un studiu care arata ca soferii vor circula cu 1.100 de kilometri mai putin, an de an, daca isi pastreaza neschimbat bugetul pentru carburanti dupa introducea accizei suplimentare. Costul mediu anual va creste cu 505 lei pentru benzina si cu 415 lei pentru motorina.

Va fi pentru prima data in istoria recenta cand intrecem Germania la pretul combustibililor. La ei litrul costa 1,4 euro, la noi va fi 1,45 euro. Vom plati la pompa chiar mai mult si decat portughezii sau belgienii. Toate aceste costuri suplimentare nu sunt izolate, ele se vor rasfrange in produsele pe care le purtam, le consumam, precum si in servicii, sustine presedintele Traian Basescu.
 

Sinteza declaratiilor lui Traian Basescu:

Cele mai grele fracturi de logica sunt legate de introducerea accizei. Nu exista niciun document intre Guvern si FMI prin care Romania sa fie obligata sa introduca acciza la combustibil. Este o minciuna in stil propriu (Victor Ponta n.r.).

Ponta imi reproseaza ca nu i-am scris si lui Boc. Pentru ca Romania are un tratat de aderare la UE. La pagina 156 din tratat se gaseste un punct care spune ca Romania va introduce acciza de 369 de euro la mia de litri de benzina pana la 1 ianuarie 2011. Acelasi tratat spune ca Romania trebuie sa introduca o acciza de 330 de euro la fiecare mie de litri de motorina pana la 1 ianuarie 2013. Romania si-a respectat angajamentul din tratatul de aderare, asa cum a fost negociat cand Ponta era seful Corpului de Control al premierului.

Eu nu reprosez aceasta negocieri, doar subliniez ca nu este bine sa minti in spatiul public.

Ar fi fost dramatic daca premier, in loc de Boc, ar fi fost Victor Viorel, sustinut de Crinut. Nu am nicio ezitare sa spun ca vor fi pacaliti si agricultorii. Dupa ce s-au introdus atatea taxe pentru agricultori, o crestere a pretului la combustibili e tot ce-si mai doreau.

De ce firmelor le acorzi o ramburasare de 4 eurocenti, iar populatiei nu? Este o discriminarea grosolana care se face intre consumatorii de combustibil. Eu cred ca cea mai buna solutie este renuntarea in ultimul moment la aceasta acciza. Ajunge taxa pe stalp, nu mai trebuie si taxa de 42 de bani pe fiecare litru de combustibil. Daca ar fi fost o necesitate, n-as fi spus nimic. Dar este o nevoie politica pentru a avea bani sa dea baronilor.

Benzina din Austria o sa fie mai ieftin ca la noi, in conditiile in care OMV-ul austriac exploateaza resursele din Romania. II cer inca o data lui Ponta sa nu introduca aceasta acciza. Daca Ponta nu intelege de unde poate reduce cheltuieli, sunt gata sa ii arata in 30 de minute.

Victor Viorel trebuie sa se gandeasca ce putem vinde Chinei, din ceea ce China nu poate face la cea mai inalta performanta.

Bugetul de stat reprezinta 217 miliarde. Si un copil isi da seama ca e posibil sa reduc cheltuielile cu 1,8 miliarde", a spus Basescu.

Intrebat de parghiile pe care le va folosi in cazul in care acciza pe carburanti va fi adoptata, presedintele Basescu a a declarat ca nu are alte mijloace pentru a lupta cu aceasta taxa suplimentara.

Presedintele Basescu a mai spus ca este gata sa ii spuna, in 30 de minute, de unde sa reduca cheltuielile, pentru a nu mai introduce acciza suplimentara pe combustibil de la 1 aprilie, daca premierul "nu intelege de unde sa reduca aceste cheltuieli".

Seful statului a aratat ca "acciza pe care premierul se cramponeaza sa o introduca este o suferinta inutila pentru economie si populatie". "Este o nevoie politica, pentru a avea bani pentru baroni", a spus Traian Basescu, adaugand ca aceasta taxa pe combustibil este un abuz in conditiile in care Romania a ajuns la limita maxima de impozitare.

Presedintele a aratat ca daca premierul nu intelege de unde sa ia bani pentru a nu mai adauga aceasta acciza suplimentara pe combustibil, atunci poate sa ii arate in 30 de minute."O spun public, daca Victor Viorel Ponta nu intelege de unde sa reduca cheltuielile, eu sunt gata sa ii arat in 30 de minute, de unde poate sa reduca cheltuielile", a spus seful statului.

Traian Basescu a aratat ca nu intelege de ce premierul insista sa introduca aceasta taxa. "Cred ca e si un act de sadism, vrea sa-si arate puterea de prim-ministru. Nu inteleg exact ce-l mana, dincolo de faptul ca baronii au pus piciorul in prag si i-au spus «Frate Viorele, ori ne dai banul, ori la alegeri praf si pulbere se alege, ca nu vom scoate oameni la vot»", a spus Traian Basescu.

Referitor la intelegerea pe care a facut-o premierul cu transportatorii, seful statului a spus ca acesta este un lucru complicat, pentru ca "o sa primeasca finantele camioane de facturi pentru masini care n-au alimentat niciodata si vei da inapoi echivalentul a 4 centi, ceea ce va fi o lovitura pentru bugetul de stat".

"Sunt convins ca imaginatia romanilor va functiona si, la fel cum au fost perioade si mai sunt si acum cand se faceau restituiri de TVA nejustificate pentru exporturi fictive, la fel va afla domnul Victor Viorel cum e sa consumi mult mai multa motorina decat in mod real s-a consumat. Dupa scripte va iesi ca s-a consumat mult mai multa motrina, va fi o competitie, cine produce bonuri de alimentare, si, sigur, pentru ca tot avem institutiile de control politizate, unii vor fi prinsi, altii vor fi tolerati", a declarat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a mai declarat ca cea mai buna solutie este renuntarea in ultimul moment la aceasta acciza. "Ajung cele 35 de taxe noi introduse deVictor Viorel, ajunge intrarea in plata a taxei pe stalp de la 1 aprilie, nu mai trebuie si taxa de 42 de bani.Vreau sa intelegeti foarte bine un lucru: daca ar fi fost o necesitate, n-as fi spus nimic, dar este o nevoie politica pentru a avea bani sa dea baronilor", a mai spus Basescu.

Victor Ponta acuzat Guvernele Basescu de scumpirea carburantilor.

Despre Rusia si Republica Moldova

"Pe data de 25 am transmis o scrisoarea tuturor membrilor Consiliului European, in care rugam sa analizeze posibilitatea ca acordul de asociere cu Republica Moldova sa fie semnat pe 27 mai. Cred ca este cea mai importanta stire a ultimelor saptamani, faptul ca Rusia incepe dezangajarea militara de la frontiera Ucrainei", a spus Basescu.

Presedintele il roaga iar pe premier sa renunte la acciza pe carburanti

Presedintele Traian Basescu i-a trimis o noua scrisoare, luni, premierului Victor Ponta, in care il "roaga" sa renunte la introducerea de la 1 aprilie a accizei de 7 eurocenti la combustibil, deoarece este "o masura cu multiple efecte negative.

"Constat ca va mențineți punctul de vedere și doriți cu orice preț sa introduceți o noua povara fiscala asupra populației Romaniei. Fac un nou apel, in vederea renunțarii la introducerea, incepand cu 1 aprilie 2014, a creșterii accizei la carburant, avand in vedere efectele negative majore pe care o astfel de masura le poate avea asupra mediului economic, dar și asupra romanilor", scrie presedintele Traian Basescu in scrisoarea deschisa transmisa premierului Victor Ponta.

Potrivit presedintelui Traian Basescu, "alternativa bugetara de compensare a creșterii accizei cu 7 eurocenți a fost prezentata cu ocazia aprobarii Legii bugetului de stat pe anul 2014, aceasta masura fiind una nejustificata daca interesul Guvernului ar fi fost acela al generarii unei creșteri economice sustenabile, bugetul incluzand resursele necesare compensarii acesteia".

"Am propus, inca de la acel moment, cateva variante de compensare. Domnule Prim-ministru, fac un apel la dumneavoastra sa imbunatațiți colectarea veniturilor la buget. O mai buna colectare va salva romanii de introducerea unor noi taxe și impozite, așa cum este și aceasta majorare a accizei la carburant. Avand in vedere punctele menționate mai sus, va rog sa renunțați la introducerea, incepand cu 1 aprilie 2014, a creșterii cu 7 eurocenți a accizei la carburant, aceasta fiind o masura cu multiple efecte negative la nivelul populației", se arata in scrisoarea presedintelui.

Basescu avertizeaza asupra scaderii consumului si cresterii preturilor

Traian Basescu arata ca dintre efectele imediate care vor afecta atat mediul economic cat si poulatia se afla scaderea consumului și creșterea prețurilor. Seful statului mentioneaza ca insistența sa cu privire la neintroducerea accizei este legata de analiza pe care a facut-o bugetului pe anul 2014.

"Apreciez ca aceasta noua acciza nu este necesara avand in vedere ca Romania s-a aliniat la standardele UE privind impozitarea combustibililor folosiți in transport conform Directivei 2003/96. Aceasta noua creștere de acciza la combustibil este doar o metoda a Guvernului Ponta de a strange bani de la populație și firme in vederea satisfacerii nevoilor electorale ale baronilor locali", arata presedintele Traian Basescu in scrisoare.

Potrivit sefului statului, in cazul transportatorilor, Guvernul a anunțat o compensare parțiala a creșterii acestei accize (cu mai mult de jumatate), banii utilizați in acest sens provenind de la bugetul de stat. El arata ca "exista in continuare riscul, anunțat chiar de catre transportatori, ca un procent foarte ridicat din alimentarile actuale de pe teritoriul Romaniei sa se orienteze in afara țarii, creand astfel efecte negative asupra bugetului de stat prin scaderea consumului".

"Trebuie menționat ca o astfel de schema de compensare implica un cost foarte mare de administrare, atat uman, cat și financiar, iar potențialul risc de fraudare este unul real. Prin urmare, aceasta schema de compensare a creșterii accizei este ineficienta și creeaza probleme de conformare din partea transportatorilor", mai precizeaza seful statului.

Traian Basescu afirma de asemenea ca, in sectorul agricol, ministerul de resort a anunțat compensarea creșterii accizei la motorina prin subvenționarea majorarii costului cu fonduri provenite de la bugetul de stat. "Așa cum am menționat și cu alte ocazii, aplicarea accizei de 7 eurocenți domeniului agricol nu ar face altceva decat sa franeze dezvoltarea acestui sector, care a avut un rol crucial la obținerea creșterii economice din anul 2013. Consider ca agricultorilor romani nu trebuie sa li se puna niciun fel de povara fiscala suplimentara, avand in vedere riscul de a pierde competitivitatea pe piața europeana", se arata in scrisoarea presedintelui Basescu.

Potrivit sefului statului, avand in vedere compensarea parțiala sau totala in domeniul transporturilor și al agriculturii, singura categorie care nu va beneficia de bani de la bugetul de stat pentru diminuarea efectului resimțit prin majorarea accizei este cea reprezentata de cetațenii Romaniei.

"In aceste condiții, populația va fi singura categorie defavorizata, discriminata, in condițiile in care creșterea economica de 3,5% din anul 2013 nu se face resimțita direct in nivelul de trai al romanilor, ci ramane momentan un rezultat statistic, doar pe hartie. De asemenea, trebuie menționat ca din sumele estimate inițial de Guvern ca vor fi colectate prin compensarile acordate de la bugetul de stat rezulta o acciza care va genera un venit mult diminuat, dar care, in schimb, va genera numeroase efecte negative la nivelul inflației și consumului", se mai mentioneaza in document.

Presedintele Traian Basescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta si in 25 martie, reluand cererea privind renuntarea la cresterea anuntata a accizei la carburant, seful statului mentionand ca masura ar genera o presiune mult prea mare si inutila asupra mediului economic si asupra consumatorului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Preturi la pompa mai mari ca-n Franta, dar gaze mai ieftine vara. Cum incearca Ponta sa
Preturi la pompa mai mari ca-n Franta, dar gaze mai ieftine vara. Cum incearca Ponta sa "indulceasca" acciza de 7 eurocenti

Cu o luna inainte de alegerile euro-parlamentare, premierul anunta blocarea si chiar scaderea pretului energiei electrice pentru gospodarii.

Conditiile lui Traian Basescu pentru a semna scrisoarea cu FMI: FARA electorata si taxa pe benzina si motorina
Conditiile lui Traian Basescu pentru a semna scrisoarea cu FMI: FARA electorata si taxa pe benzina si motorina

Presedintele Traian Basescu a declarat ca va da mandat pentru semnarea scrisorii cu FMI ministrului Finantelor, Victor Ponta, si guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, conditionand ca in document sa nu apara acciza pe combustibil si celebra "electorata".

Traian Basescu, despre cresterea accizei la carburanti:
Traian Basescu, despre cresterea accizei la carburanti: "Ii voi chema pe romani sa se apere in strada, in mitinguri"

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu este necesara cresterea accizei la benzina si motorina.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.