Basescu i-a adus Biblia si Coranul lui Arafat la investitura: "E optiunea dumneavoastra." Ce a facut

Ultima actualizare: 10-11-2012 00:53
raed arafat 2

Raed Arafat a depus la Cotroceni juramantul de investitura in functia de ministru al Sanatatii, in fata sefului statului, cu mana pe Constitutie.

Pe masa pe care Arafat a semnat juramantul fusesera puse Constitutia, Biblia si Coranul.

Protocolul prevede obligativitatea ca cel care depune juramantul sa tina mana pe Constitutie in timpul citirii textului.

La inceputul ceremoniei, Traian Basescu i-a spus lui Arafat ca pe masa au fost puse Biblia si Coranul.

"Domnul ministru, aveti acolo si Biblia si Coranul, este optiunea dumneavoastra",
a spus Basescu.

Arafat a citit juramantul cu mana pe Constitutie.

La finalul ceremoniei, Traian Basescu a dat mana cu ministrii prezenti si a avut un scurt dialog cu ministru de Finante.

Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, decretul pentru numirea lui Raed Arafat in functia de ministru al Sanatatii.
La inceputul lunii octombrie, premierul Victor Ponta a fost desemnat ministru interimar al Sanatatii, printr-un decret semnat de catre presedintele Traian Basescu.

raed arafat
  Ponta a aratat atunci ca subsecretarul de stat Raed Arafat nu a dorit sa ocupe postul de ministru si ca, in calitate de sef al Guvernului, nici nu intentioneaza sa desemneze o alta persoana ca ministru pana la alegerile parlamentare din luna decembrie.

 In 2 octombrie, premierul spunea ca Raed Arafat l-a informat ca nu vrea sa detina portofoliul Sanatatii dupa alegeri, in noul Guvern, el precizand ca, in aceasta situatie, va fi nominalizat un alt ministru, cu un mandat si o strategie clare.

Ponta a ocupat postul de ministru interimar dupa ce Vasile Cepoi a demisionat de la conducerea Ministerului Sanatatii.

Potrivit Constitutiei, art.107, alin.4, desemnarea de catre presedintele Romaniei a unui ministru interimar, la propunerea primului-ministru, se face pentru o perioada de cel mult 45 de zile.

Premierul anunta, in 26 octombrie, ca, la expirarea celor 45 de zile in care are dreptul sa ocupe postul de ministru interimar al Sanatatii, va desemna un alt membru al Guvernului sa exercite aceasta functie, precizand insa ca, de fapt, ministerul este condus de catre subsecretarul de stat Raed Arafat.

"In momentul in care se formeaza noul guvern in mod sigur voi numi un alt ministru. Pana atunci, la expirarea celor 45 de zile in care am eu dreptul sa vorbesc formal, sa acopar functia de ministru al Sanatatii, probabil voi numi un alt membru al Guvernului care sa asigure formal conducerea, insa in fapt o face Raed Arafat", a spus Ponta la RTV.

In 21 decembrie 2011, presedintele Traian Basescu a declarat, la TVR 1, ca, "daca este un dusman mai mare al aparitiei inca a unui sistem privat de sanatate, el se numeste Raed Arafat", acesta "uitand ca el a fost fundatie la Targu Mures".

In 8 ianuarie 2012, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat declara ca proiectul Legii sanatatii aflat atunci in dezbatere distruge sistemul integrat de urgenta care rezolva cazurile foarte grave, asigura o parte din sistemul de siguranta nationala si de aparare a Romaniei impotriva dezastrelor, misiunea salvarii de vieti fiind inlocuita de competitia comerciala.

In 9 ianuarie, presedintele Basescu i-a spus lui Raed Arafat, intr-o emisiune la care a intervenit telefonic, ca cea mai corecta abordare este sa-i prezinte ministrului observatiile sale si nu sa creeze "o psihoza publica", ca Guvernul ar vrea sa distruga sistemul de ambulanta, sa-l dea "la niste golani privati". Seful statului a mentionat ca, inainte de a critica sau ataca legea, demnitarii Ministerului Sanatatii au obligatia sa o explice cetatenilor, ca sa stie daca o accepta sau nu.

"Sigur, nu-i impune nimeni domnului Arafat ca nu are dreptul sa aiba parerea ca trebuie sa ramana un sistem al statului, dar acest lucru il exprima in primul rand in interiorul ministerului si, daca nu gaseste intelegere, poate si are alt punct de vedere decat propriul lui ministru, ori trebuie sa plece ministrul ori secretarul de stat. Cine credeti ca pleaca? Ghici ghicitoarea mea!"
, spunea Basescu.

In 10 ianuarie, Raed Arafat a anuntat ca a demisionat din functia de subsecretar de stat, pentru ca iesind din Ministeul Sanatatii va putea apara mai bine sistemul de urgenta, precizand ca nu poate intra in polemici cu nimeni pe aspecte care necesita discutii tehnice.

In urma acestui scandal, soldat cu demisia lui Arafat din Ministerul Sanatatii, la jumatatea lunii ianuarie au avut loc mai multe mitinguri, oamenii iesind in strada in mai multe orase din tara, pentru a-si exprima sustinerea pentru Raed Arafat si a cere demisia presedintelui Basescu.

In 16 ianuarie, premierul Emil Boc declara ca fostul subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat este binevenit sa revina in minister sau sa participe la elaborarea noului proiect de lege privind sanatatea in cadrul comisiei care va fi formata in acest sens, daca va dori acest lucru.

A doua zi, 17 ianuarie, Raed Arafat a anuntat ca va reveni in Ministerul Sanatatii pe postul de subsecretar de stat. Premierul de atunci Emil Boc spunea ca decizia a fost luata in urma unei discutii pe care Arafat a avut-o si cu presedintele Traian Basescu.

Raed Arafat a sustinut, la randul sau, in conferinta de presa in care isi anunta revenirea in functia de subsecretar de stat, ca motivul pentru care a plecat de la Ministerul Sanatatii nu mai exista, proiectul Legii sanatatii care aducea schimbari sistemului de urgenta fiind retras si urmand sa se discute un nou proiect de act normativ. De asemenea, Arafat spunea ca este socat de sustinerea si increderea pe care populatia o are in el, iar ceea ce s-a intamplat dupa plecarea lui din Ministerul Sanatatii i-a aratat ca lumea are incredere in sistemul de urgenta actual.

In timpul campaniei pentru referendumul din 29 iulie, presedintele Traian Basescu a declarat la gandul.live ca in urma manifestatiilor din iarna a invatat lectia ca "poporul roman nu-ti suporta orice".

"Nu-ti suporta orice, e un lucru elementar, nu-ti suporta orice poporul roman. E o foarte buna lectie. (...) Nu au iesit in strada cand s-au luat masurile de austeritate, pentru ca poate au gandit ca o fi drept, ca nu se poate altfel, dar cand au vazut ca am facut o nedreptate cuiva...", a spus presedintele suspendat, care a recunoscut ca i-a cerut scuze lui Raed Arafat.

Raed Arafat a fost numit subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii in timpul guvernarii Tariceanu, respectiv in august 2007.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO