Basescu face apel la partide sa nu implice UE si institutiile sale in jocul politic electoral intern
Presedintele Traian Basescu face un apel la partidele politice sa nu implice Uniunea Europeana si institutiile sale in jocul politic electoral intern si acuza "iresponsabilitatea declaratiilor unor oficiali si politicieni".
Administratia Prezidentiala a transmis o serie de precizari "referitor la declaratiile antieuropene pe care unii oficiali, reprezentanti ai unor institutii publice, si politicieni romani le-au exprimat in ultimele zile, inclusiv la declaratia prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, de sambata, 17 noiembrie, de la Bistrița («Daca ni se spunea in 2007, domnule, nu o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in Vest, dar o sa va facem ANI si DNA, poate ca ne gandeam de mai multe ori»" conform agentiei de stiri Mediafax.
"Aceste declaratii antieuropene nu reprezinta pozitia oficiala a Romaniei", se arata in comunicatul transmis de Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Potrivit sursei citate, presedintele Basescu "regreta in mod profund iresponsabilitatea declaratiilor unor oficiali si politicieni romani, care pun interesul lor electoral si personal mai presus de interesul național".
De asemenea, in comunicat se precizeaza ca presedintele "le cere tuturor politicienilor sa nu mai faca astfel de declarații iresponsabile, care vulnerabilizeaza pozitia tarii noastre in cadrul negocierilor pentru urmatorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 - 2020, si care afecteaza grav imaginea Romaniei in plan international, cu efecte, in principal, asupra grupurilor de investitori".
Seful statului considera ca "cel mai important argument in cadrul oricaror negocieri la nivelul Uniunii Europene il reprezinta un grad mare de absorbtie a fondurilor europene si invita institutiile responsabile sa faca toate demersurile pentru a creste nivelul de absorbtie, iar reprezentantilor Guvernului Romaniei le cere sa puna in aplicare de indata toate masurile solicitate de Comisia Europeana in vederea deblocarii programelor de finantare care se afla, in prezent, in situația de pre-suspendare", se mai arata in comunicat.
"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, face un apel la partidele politice sa nu implice Uniunea Europeana si institutiile sale in jocul politic electoral intern", mentioneaza comunicatul.
Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, la Bistrita, ca propunerea presedintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai putin pentru Romania, "400 de euro mai putin pentru fiecare roman", iar Traian Basescu trebuie sa voteze impotriva acesteia.
"Propunerea lui Van Rompuy presupune o alocare cu 5 miliarde de euro pe coeziune si 3 miliarde euro pe politica agricola, mai putin decat ceea ce a propus CE", a spus Ponta.
"Inseamna 400 de euro mai putin pe fiecare dintre dumneavoastra din fonduri europene. Daca voteaza «da» ne ia 400 de euro de la fiecare, daca voteaza «nu» merge pe propunerea CE", a sustinut premierul.
Ponta a mai spus ca Basescu ar fi trebuit ca, in loc sa faca "glume de doi bani", sa explice ce se discuta la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
"Imi doresc ca presedintele Basescu sa nu mai mearga la Bruxelles sa reprezinte interese personale, cum a facut de multe ori, imi doresc sa reprezinte interese nationale", a mai sustinut Ponta.
"Noi nu am intrat in UE doar ca sa ne faca ANI si DNA, noi am intrat ca si alte tari Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru ca Uniunea Europeana presupune coeziune si presupune o dezvoltare comuna. Daca agricultorul roman are subventie de trei ori mai putin decat cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim? (...) Daca ni se spunea in 2007 «nu o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in vest, dar o sa va facem ANI si DNA», poate ca ne gandeam de mai multe ori. Eu sunt un proeuropean convins si eu cred ca domnul presedinte Basescu prin tot ce face inspira in populatie un sentiment anti-european", a mai afirmat Ponta.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ironic, ca, de la anuntul privind posibilitatea utilizarii dreptului de veto de catre Romania la Consiliul European, toti liderii statelor contributoare "s-au bagat sub birouri", mentionand ca "nu poti sa mergi in halul acesta la Bruxelles".
"Si eu sunt pregatit sa utilizez dreptul de veto, daca se incalca Tratatul. De opt ani, nu am vazut niciun stat depunand, facand un veto in Consiliul European, atunci cand nu s-a incalcat Tratatul. Nu am vazut. In rest, misiunea liderilor europeni este sa stea acolo pana gasesc solutii. V-as aduce aminte negocierea bugetului 2007-2013 la care am participat, a durat trei zile si doua nopti in care, pana la urma, Romania a obtinut un buget pe care nu reuseste sa il cheltuiasca", a spus el.
Presedintele Basescu a mai declarat ca nu poti sa te duci la contributori si sa spui: "Doamna Merkel, daca nu-mi dai atat, eu iti trantesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin".