Basescu: Economia Romaniei nu e mai bolnava decat media europeana, dar nici mult mai sanatoasa
Presedintele Traian Basescu a declarat ca economia Romaniei nu este, in acest moment, mai bolnava decat media europeana, dar nici mult mai sanatoasa.
Seful statului a primit-o marti, la Palatul Cotroceni, pe deputatul german Susanne Kastner de la SPD, presedintele Grupului parlamentar de prietenie Germania-Romania, care i-a solicitat o parere personala despre perspectiva economiei din tara noastra.
"As spune ca nu suntem mai bolnavi decat media europeana, dar nici mult mai sanatosi", a spus razand presedintele Basescu.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
El a adaugat ca si la Bucuresti se considera, ca si la Berlin, ca solutia pentru iesirea economiei europene din criza nu poate fi bazata decat pe consolidarea fiscala.
"Si noi suntem convinsi ca nu se poate adopta o alta solutie decat consolidare fiscala ca baza a cresterii economice sau, altfel spus, in acelasi timp, trebuie sa spunem ca fara competitivitate degeaba am hotarat noi europenii sa punem bani multi pentru relansare. Daca nu suntem competitivi, vor fi bani irositi. Desi ieri am avut o alta intalnire si la afirmatia mea ca ne aflam intr-o perioada de criza presa romaneasca a facut ochii mari, repet si cu ocazia acestei intalniri ca noi in Europa ne aflam intr-o perioada de criza de crestere si aceasta criza se datoreaza in primul rand lipsei noastre de competitivitate si la unele tari datorita datoriilor foarte mari", a afirmat seful statului.
De asemenea, el a aratat ca este "multumit" de faptul ca Guvernul Ponta a acceptat sa preia programul cu FMI, UE si Banca Mondiala a carui indeplinire va face mai competitiva economia romaneasca si a evidentiat ca "austeritatea vesnica nu este o solutie", iar masurile de austeritate adoptate in anii trecuti vor continua sa fie relaxate.
Traian Basescu s-a declarat un "suporter fara rezerve" al variantei adoptarii unor masuri de crestere economica in plan european, insa a aratat ca acestea trebuie sa continue in paralel cu consolidarea fiscala.
"Si eu sunt un suporter fara rezerve al acestei variante, dar in opinia mea lucrurile trebuie sa mearga in paralel. Consolidare fiscala, care uneori impune masuri de austeritate, masuri de crestere a competitivitatii si, pe fondul cresterii de competitivitate, stimularea, gasirea de formule de crestere economica. Pentru ca viata ne-a aratat ce s-a intamplat pana in 2008", a apreciat Basescu.
El a aratat ca nu este de acord cu "austeritatea vesnica".
"Sigur ca si eu sunt de acord cu ideea ca austeritatea vesnica nu este o solutie, dar exact acest lucru l-au facut si ultimele trei guverne ale Romaniei, adica dupa niste masuri extrem de dure in 2009 si 2010, pe masura ce am dobandit stabilitate macroeconomica, masurile de austeritate au inceput sa fie relaxate pas cu pas. Si vom continua sa facem acest lucru, dar esentiale pentru noi ca obiective pe termen mediu si lung sunt procesele de modernizare a statului si procesele de reforme a marilor companii de stat", a spus presedintele.Pe de alta parte, seful statului i-a spus parlamentarului german ca "reformele extrem de dificile" facute in anii trecuti erau necesare, mai fiind de intreprins si reforma administrativa, reforma sanatatii precum si cea a marilor companii.
"Am facut reforme extrem de dificile intr-o perioada de criza economica, practic am suprapus masurile de austeritate cu masurile de reformare a statului si acest lucru a adus suferinta sociala destul de consistenta. Dar trebuia sa ne reformam justitia, trebuia sa marim varsta de pensionare, trebuia sa reformam piata muncii, trebuia sa reformam sistemul de educatie, trebuia sa ne reducem cheltuielile cu aparatul de stat si mai avem de facut reforma administrativa si reforma sanatatii, dar ne ramane reforma marilor companii. Si acest lucru se deruleaza deja, iar noul Guvern a preluat obiectivele din acordul cu Fondul", a mai spus Basescu.
La randul sau, Susanne Kastner a mentionat ca vocile care indica faptul ca austeritatea nu e unica reteta se aud tot mai tare si in Germania.
"In urma rezultatului alegerilor din Franta si a alegerilor unui nou presedinte francez se aud tot mai multe voci clare care spun ca austeritatea nu e unica reteta, ca ar fi nevoie de programe investitionale de acordare a unor posibilitati cetatenilor europeni pentru ca cresterea si puterea de cumparare a acestora sa creasca. Recunosc ca aceste voci se aud din ce in ce mai tare si in Germania. Va trebui sa facem ceva pentru ca nu putem miza doar pe intentiile FMI si ale Bancii Mondiale de a practica o politica de austeritate, ci va trebui sa promovam si o crestere economica, sa dam un imbold conjucturii economice din tarile noastre", a mai spus deputatul german.
Sursa: Mediafax
Etichete: euro, criza, traian basescu, recesiune, austeritate, spd,
Dată publicare:
19-06-2012 14:22