Directorul Bancii Mondiale: Europa se indreapta spre o zona periculoasa. Vom retrai panica din 2008

02-06-2012 07:59


Robert Zoellick, Banca Mondiala

Seful Bancii Mondiale transmite un avertisment fara precedent: pietele financiare vor trece din nou prin Marea Panica inregistrata in 2008.

Robert Zoellick, directorul Bancii Mondiale, avertizeaza ca Europa se indreapta spre “o zona periculoasa”, relateaza Daily Mail.

Somajul creste in Uniunea Europeana, dar si in America, iar economii considerate in crestere, precum cea a Brazilie si Chinei, demonstreaza ca de fapt "au ramas fara combustibil”.

Bursa a scazut la un record minim inregistrat in acest an, iar dolarul devine o moneda tot tot mai puternica.

Toate castigurile inregistrate in acest an la bursa au fost pierdute, dupa ce indicele Dow Jones a scazut cu 200 de puncte la New York.

Costurile de imprumut extern ale Spaniei si Italiei sunt foarte aproape de limita care a declansat criza din Grecia si Portugalia.

Prin urmare, Zoellick sustine ca urmatoarele luni ar putea fi la fel de dificile precum prabusirea bancii americane de investitii Lehman Brothers in anul 2008.

“Evenimentele din Grecia pot declansa o teama financiara in Spania, Italia si intreaga zona Euro. Vara lui 2012 pare sa fie un ecou al anului 2008. Daca Grecia va parasi zona euro, urmarea este usor de prevazut”, declara el.

Spania este considerata a fi urmatoarea tara care se va prabusi economic, la fel ca intr-un joc de domino.

In luna aprilie 2012, in tarile zonei Euro au fost inregistrati aproximativ 17,4 milioane de someri, adica 11% din populatia care ar trebui sa munceasca.

Este un record absolut, de cand a inceput sa fie tinuta aceasta evidenta, in anul 1995, anunta Eurostat, oficiul de statistica al Uniunii Europene.

Tendinta somajului este de crestere, iar efectul este negativ nu doar pentru populatie, ci si pentru guvernele acestor tari: mai putini angajati inseamna mai putini bani colectati de buget din taxe si impozite, dar si cheltuieli mari cu ajutorul de somaj.

Francois Cabau, economist la Barclays Capital, estimeaza o scadere economica a zonei Euro de aproximativ 0,1% in acest an.
 

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO