Basescu: E nepermis ca o tara ca Romania sa nu-si poata asigura 100% hrana de care are nevoie
Presedintele Traian Basescu a spus, marti, ca politicul trebuie sa-si asume o strategie pentru agricultura, ce ar putea avea ca obiectiv chiar reducerea "pana la eliminare" a importurilor.
El a facut aceste declaratii in discursul rostit la festivitațile cu prilejul Centenarului Societatii Romane a Horticultorilor, organizate la Academia de stiinte Agricole si Silvice "Gh. Ionescu-sisesti".
"Astazi, cand implinim o sua de ani (ai Societatii Romane a Horticultorilor - n.r.), nu putem sa nu observam cateva cifre: in legumicultura suprafata utilizata a crescut cu 16.000 de hectare fata de suprafata utilizata in 1990, dar, cand privim la cantitatile recoltate, de 10-14 tone de legume pe hectar, nu putem sa nu constatam ca sunt de doua-trei ori mai mici decat in tarile vechi membre UE, deci avem o legumicultura extensiva, dar o productivitate redusa", a spus el.
Seful statului a mentionat totodata ca in Romania se importa 131.000 de tone de fructe si se exporta 21.000 de tone.
Basescu a facut de asemenea referire la "programul reusit la viticultura".
"Si aici, ca un roman normal, pot aprecia ca este un salt extraordinar de calitate la vinuri, dar, daca apreciem cantitatile, vedem ca importam 54 de milioane de litri de vin si exportam 11 milioane de litri de vin. A crescut calitatea, dar este clar ca trebuie sa facem ceva pentru revenirea la suprafete consistente, care sa faca din noi un jucator important pe piata vinurilor din UE si nu numai", a comentat presedintele.
Seful statului a subliniat ca, daca a crescut indiscutabil calitatea, prin faptul ca noile tehnologii in vinificatie au dat un plus de calitate vinurilor romanesti, din punct de vedere cantitativ, suntem un mare importator de vinuri.
"As mai oberva un lucru, daca in 1990 aveam 700 de cercetarori in horticultura, astazi mai avem 250. Daca in 1990 aveam 45 de statiuni de cercetare, astazi mai avem 18. Nu spun neaparat ca trebuia sa avem tot 45 de institute de cercetare, dar, in mod cert, trebuia sa avem, nu 700, ci 1700 de cercetatori", a mai spus Traian Basescu, precizand ca aceasta este responsabilitatea politicului, care "nu a generat politici de sustinere a horticulturii romanesti".
Seful statului a mai aratat ca are o speranta ca acea "faimoasa" comisie prezidentiala pentru agricultura, care a finalizat un raport in luna iulie si a lasat raportul in dezbatere publica pana in septembrie, va lua observatiile primite nu numai de la specialisti si fermieri, dar si de la comisarul pentru agricultura, le va insera si in perioada imediat urmatoare va fi definitivata si asumata strategia pentru agricultura pentru anul 2020.
Traian Basescu a mentionat ca face apel catre aceasta comisie, care nu ii este subordonata, sa introduca observatiile CE, ale agricultorilor romani si sa dea forma finala care sa se constituie in aceasta strategie.
"Ne-am obisnuit sa spunem tot timpul realitatea pe care o stim toti si anume aceea ca avem conditii sa facem o agricultura intensiva, valoroasa, ajutati si de introducerea tehnologiilor moderne. si, totusi, am dat cateva cifre, dar ele sunt valabile pentru toata agricultura. Sa nu credeti ca, daca avem productii de 4000 de kilograme de grau la hectar, stam mult mai bine decat in horticultura, in timp ce altii obtin 7.000-8.000 de kilograme la hectar, in tarile vechi ale UE. Deci, este nevoie ca politicul sa-si asume o politica ferma pentru agricultura.
Pana acum, acolo unde ne-au aparut succesele, trebuie sa o spun, ele au fost generate in primul rand de politicile Uniunii Europene, care au atins favorabil un mic segment sau altul din ansamblul agriculturii romanesti, dar politicul in Romania trebuie sa-si asume si, spun eu, acea strategie care sper sa fie definitivata cat de curand si sa avem o politica agricola care sa puna in valoare si calitatea si capabilitatile solului si priceperea agricultorilor romani si - de ce nu? - sa aiba ca obiectiv sa reduca pana la eliminare importurile, pentru ca e nepermis ca o tara ca Romania sa nu-si poata asigura suta la suta hrana de care are nevoie", a spus el.
Sursa: Mediafax
Etichete: agricultura, traian basescu, exporturi, importuri,
Dată publicare:
29-10-2013 14:15