Traian Basescu: "As vrea sa vad ca romanii nu-si vand pamantul". Planul canalului Dunare-Bucuresti

×
Codul embed a fost copiat

"Stiu cat de importanta este agricultura, pentru ca mananc de trei ori pe zi." In felul acesta i-a incurajat Traian Basescu pe fermieri, care i-au raspuns insa ca, pentru guvernanti, ei nu conteaza la fel de mult ca angajatii din justitie.

Update 19:50

De fata cu Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura, Traian Basescu i-a incurajat pe fermieri sa priveasca Bruxelles-ul ca pe un partener, nu ca pe Inalta Poarta.

Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR:
"As vrea sa stiti ca prin ceea ce facem suntem importanti pentru economie, pentru tara. Poate nu la fel de importanti ca justitia..."

Traian Basescu: "Niciun judecator si niciun procuror n-ar putea trai fara sa manance. Nu sunt termeni de comparatie".

Citește și
Traian Basescu
Basescu, unda verde pentru procurorii nominalizati. "Pentru Nitu am avut doua intrebari"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Intr-o sala cu cateva sute de agricultori, reprezentantii lor au povestit ce probleme intampina.

Una dintre cele pomenite a fost legata de strainii care cumpara terenuri si fac agricultura in tara noastra.

Laurentiu Baciu: "Aveti perefecta dreptate, pai nu pleaca pamantul, pleaca ce se obtine pe el. Nu va imaginati ca vreun strain vine sa cumpere pamant in Romania de dragul romanilor."

Presedintele este de parare ca statul ar trebui sa infiinteze o agentie care sa cumpere toate terenurile scoase la vanzare de tarani.

Fermierii au amintit si de lipsa oricarui sprijin pentru crearea sistemului de irigatii.

Pentru asta, seful statului i-a indemnat sa obtina bani europeni si sa construiasca doua canale: Siret-Baragan si Bucuresti-Dunare.

Traian Basescu: "Peste vreo 10 ani, cand ca un pensionar o sa privesc la ce se mai intampla, nu ceea ce exportam acum va fi pe locul I, ci produse alimentare generate de agricultura din Romania. Urmatoarea criza a lumii nu va fi cea de bani, ci cea de hrana".

Cat despre atragerea fondurilor europene, presedintele le-a cerut sa fie cinstiti in relatia cu partenerii europeni.

Traian Basescu, presedintele Romaniei:
"Bruxelles nu e Inalta Poarta. Eu cred ca e partenerul nostru, cu o singura conditie - sa respectam regulile".

Dacian Ciolos, comisar european pentru agricultura: "O poarta, oricat ar fi de inalta, are si o clanta pe care sa apesi".

Un sprijin pentru agricultori ar putea fi microcreditele aprobate miercuri de Guvern, prin care se acorda imprumuturi cu dobanda redusa si garantii de stat pentru oricine investeste in agricultura.

13:00

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, referindu-se la problema vanzarii de pamant catre straini, ca statul roman are obligatia de a infiinta o agentie care sa aiba dreptul de prim cumparator atunci cand proprietarii romani doresc sa vanda pamantul.

"As mai ridica o problema legata de vanzarea pamantului. In mod categoric acest lucru tine si de Guvern, si de proprietarii de pamant. Daca tot ne place sa spunem ca nu ne vindem tara, as vrea sa vad ca romanii nu-si vand pamantul. Este prima conditie ca pamanturile sa nu fie vandute - sa nu existe oferta de vanzare", a spus Basescu.

El a aratat ca, in acelasi timp, nici statul nu poate sta indiferent la aceasta problema.

"Categoric, statul are obligatia sa creeze o agentie care sa aiba dreptul de prim cumparator atunci cand proprietarii doresc sa-si vanda pamantul. Este, cred eu, o solutie care sa previna scaparea de sub control a productiei agricole", a spus seful statului.

El a aratat ca Romania trebuie sa produca in primul rand pentru ea si trebuie sa-si asigure nevoile de hrana ale populatiei.

"Nu stiu cate autoturisme vom vinde peste 100 de ani, pe pietele externe, dar stiu sigur ca, daca va exista o marfa care se va vinde de acum in 1000 de ani, ea este hrana. Si, dupa ce ne rezolvam prioritatea acoperirii nevoii de alimente a polulatiei Romaniei, trebuie sa ne propunem sa valorificam potentialul pe care Romania il are prin export de hrana, dar nu neaparat grau si porumb", a mentionat Basescu.

Canalele BUCURESTI-DUNARE si SIRET-BARAGAN

Presedintele Traian Basescu a mai precizat ca este esential ca Romania sa relanseze constructia canalelor Siret-Baragan si Bucuresti-Dunare utilizand fonduri destinate dezvoltarii rurale si de coeziune.

"Un raspuns al nostru la realitatile climatice ale Romaniei din ultimii ani ar fi punerea rapida in valoare a unui sistem de irigatii eficient. Dincolo de cele uzual discutate legate de irigatii, cred ca, privind la resurse financiare pe care le avem pentru perioada 2014-20202 de la UE, este esential sa gasim formula ca utilizand fonduri destinate dezvoltarii rurale si fonduri de coeziune sa relansam constructia canalului Siret-Baragan si a canalului Bucuresti-Dunare ca surse de apa pentru zone agricole extrem de importante", a spus Basescu.

Seful statului a mentionat ca ceea ce mai trebuie construit pentru finalizarea canalului Siret-Baragan se ridica la circa 2,6 miliarde de euro, iar pentru canalul Bucuresti-Dunare suma este de 1,2 miliarde de euro.

"In ceea ce priveste canalul Siret-Baragan, aici trebuie sa privim lucrurile cu inteligenta. Sigur ca nimeni nu va putea spune sa construim din buget. (...) Trebuie sa putem lucra inteligent, mai ales ca avem flexibilitate. 25% sunt bani pentru agricultura, intre cei doi piloni. (...) Dar putem avea o combinatie de bani de dezvoltare rurala plus bani de la mediu, de la fondurile de coeziune, plus bani de la BEI, de unde avem la dispozitie un miliard in fiecare an - nu il folosim pentru ca am avut deficitul mare, acum s-a redus, probabil se creeaza spatiu fiscal - si bani din dezvoltare rurala, plus bani de la coeziune, de la mediu sau chiar de la transporturi, pentru ca si Siret-Baragan si Bucuresti-Dunare au si vocatie de transport", a spus Basescu.

Seful statului a aratat, in conditiile in care planurile de dezvoltare regionala si dezvoltare generala a tarii vor fi privite integrat, cele doua canale Siret-Baragan si Bucuresti-Dunare vor "incapea" in banii alocati de UE pentru urmatorul exercitiu bugetar.

Basescu a spus ca el a dat doar un exemplu de finantare, aratand ca se pot gasi multe alte surse de finantare.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Declaratia presedintelui Traian Basescu dupa acuzatiile facute de Vladimir Voronin
Declaratia presedintelui Traian Basescu dupa acuzatiile facute de Vladimir Voronin

Liderul comunistilor de la Chisinau a facut declaratii dure la adresa lui Traian Basescu. Vladimir Voronin a spus ca seful statului face presiuni asupra politicienilor din Republica Moldova si ii suna in stare de ebrietate.

Basescu, unda verde pentru procurorii nominalizati.
Basescu, unda verde pentru procurorii nominalizati. "Pentru Nitu am avut doua intrebari"

Presedintele Traian Basescu a anuntat, miercuri, ca a semnat decretele de numire in functii pentru toti cei sase procurori nominalizati la functiile de conducere din Parchete.

Vladimir Voronin sustine ca Traian Basescu ii suna pe oficialii de la Chisinau in stare de ebrietate
Vladimir Voronin sustine ca Traian Basescu ii suna pe oficialii de la Chisinau in stare de ebrietate

Liderul Partidului Comunistilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a declarat pentru postul de televiziune TV7 ca presedintele roman Traian Basescu face presiuni asupra politicienilor de la Chisinau si ii suna in stare de ebrietate.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.