Basescu a povestit cum a incercat sa recupereze datoria Romaniei de la Libia. Raspunsul sfidator al dictatorului Ghaddafi
Presedintele Traian Basescu, aflat la summitul UE-Africa din Bruxelles, a fost intrebat de jurnalisti daca a discutat si despre recuperarea datoriilor istorice pe care Romania le are in Libia, de pe vremea dictatorului Muammar Ghaddafi.
Seful statului a declarat ca, la acest summit, nu s-au putut discuta astfel de probleme, insa a povestit momentul in care a vizitat Libia si a fost primit oficial de colonelul Ghaddafi.
De altfel, a mai spus mandru Traian Basescu, el a fost primul presedinte al unui stat care a fost primit oficial de Ghaddafi dupa vreo 20 de ani.
"Aici n-a discutat-o nimeni pentru ca nu asta-i locul. Problema datoriilor este o problema bilaterala. Dumnezeu sa-l ... sau Alah sa-l odihneasca pe Gaddhafi, eu am discutat cu el si va pot spune ca am fost primul sef de stat primit intai in palat si apoi in cort, ca abia seara ne-am vazut in cort. Prima data m-a primit in palat, dupa ce nu mai primise de vreo 20 de ani sef de stat in palat. Si l-am intrebat pe Gaddhafi, a venit si punctul, aveam notat acolo in dosar, datorii ale Libiei la Romania.
Cum la Romania? Eu n-am datorii la Romania. Datoriile mele sunt la Ceausescu. L-ati omorat, eu la el aveam datorii. Asta-i abordarea." - a spus Traian Basescu.
Reportaj marca "Romania, te iubesc", in 2011: "Cate milioane de euro mai are de recuperat Romania din Libia"
In 1989, sumele pe care Romania le avea de recuperat din strainatate erau consistente. Acum, lista s-a mai subtiat si nu pentru ca banii au fost recuperati, ci pentru ca unele datorii au fost sterse, preluate de investitori interesati sau pur si simplu s-au pierdut.
Relatia deosebita a lui Ceausescu cu colonelul Ghaddafi a fost fructificata in nenumarate contracte comerciale. Noi am facut in Libia drumuri, zeci de scoli, sute de blocuri, am exportat arme.
Libienii au fost marinimosi si au permis romanilor sa concesioneze un camp petrolifer, Murzuk, pe 20 de ani, cu posibilitate de prelungire. Pana in 1993, statul roman a investit acolo peste 50 de milioane de dolari.
Guvernul Vacaroiu a vandut concesiunea unor spanioli. Tranzactia s-a derulat prin Rompetrol, companie a statului. O parte din plata s-a facut la incheierea tranzactiei, iar restul de bani, 85 de milioane de dolari, urmand sa fie platiti in timp. Rompetrol s-a privatizat, iar cele 85 de milioane nu au ajuns la stat, ci in conturile companiei. Reprezentantii companiei petroliere au fost cat se poate de fermi, nu aveau de gand sa dea statului nici un ban.
Asa ca incompetenta sau interesul celor de la Finante a adaugat noi sume pe lista banilor pierduti de Romania. Mai trebuie precizat doar ca din zacamintele din Murzuk, inainte de criza libiana, s-a scos doar in 2010 petrol de peste 1 miliard si jumatate de dolari. In plus, din Libia au mai ramas de recuperat si alte cateva zeci de milioane de dolari pentru drumurile facute de romani.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, traian basescu, datorii, libia, Muammar Ghaddafi,
Dată publicare:
03-04-2014 14:56