Basescu a plecat la Bruxelles: Romania doreste sa fie parte a unui eventual format de negociere pe situatia din Ucraina
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca Romania va sustine la Consiliul European pe tema Ucrainei ca doreste sa fie parte a unui eventual format de negociere pentru rezolvarea situatiei din zona, plecand de la interesul national al tarii noastre.
”In cazul in care se decide crearea unui format de negociere pentru solutionarea tensiunilor dintre Ucraina si Federatia Rusa, urmare a actiunilor din Crimeea, Romania trebuie sa faca parte din formatul de negociere”, a anuntat presedintele Traian Basescu.
Argumentele pentru acest lucru sunt, in opinia sefului statului, faptul ca Romania are peste 400.000 de cetateni ucraineni vorbitori de limba romana, ceea ce ne situaza pe locul doi, dupa minoritatea rusa, ca interes pentru ceea ce se intampla cu minoritatile pe teritoriul Ucrainei.
"Un al doilea argument pe care il avem este acela ca Romania cel mai apropiat stat membru al UE, de Crimeea, distanta este de doa 160 de mile marine, ceea ce pentru una din cele 400 de nave ale flotei ruse de la Sevastopol inseamna un mars de 10 ore, maxim pana la frontierele Romaniei", a aratat presedintele Traian Basescu.
Presedintele a mai spus, la plecarea spre Bruxelles, ca Romania va sustine la Consiliul European pe tema Ucrainei ca premisele rezolvarii situatiei sunt legate de acordul de la Budapesta din 1994 si de respectarea acordurilor bilaterale ale Kievului cu Moscova. De asemenea, un alt motiv invocat de Basescu este faptul ca Romania este tara din UE cu cea mai mare granita cu Ucraina. Presedintele a mai spus ca interesul Romaniei de a fi parte la negociere tine de problema existentei conflictelor inghetate in zona.
El a tinut sa mai mentioneze ca Romania este, prin frontiera estica, la 100 de kilometri de un alt conflict inghetat, cel din Transnistria.
"Nu in ultimul rand, Romania nu e dependenta de importurile de gaze din Federatia Rusa, deci nu are o grea dependenta si le poate substitui cu alte forme de aprovizionare cu energie sau chiar cu gaze prin interconectorul cu Ungaria, unde putem primi gaze si din Norvegia", a spus presedintele Romaniei.
Traian Basescu a declarat ca, din punctul de vedere al Romaniei, rezolvarea situatiei din Ucraina pleaca de la doua premise, existenta Memorandumului de la Budapesta, in care trei state, SUA, Marea Britanie si Federatia Rusa, se constituie in garanti ai independentei si suveranitatii Ucrainei asupra teritoriului sau.
"Apreciem ca primele doua state cu obligatii in a negocia cu Federatia Rusa sunt SUA si Marea Britanie, urmare a angajamentului de la Budapesta", a spus Traian Basescu.
Presedintele Traian Basescu participa, joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European pe tema situatiei din Ucraina, unde sefii de stat si de guvern din UE urmeaza sa aiba si discutii cu premierul ucrainean Arseni Iateniuk. In program se mentioneaza ca, de la ora 12.05 (ora Romaniei), Traian Basescu urmeaza sa participe, la sediul Consiliului European, la reuniunea informala a sefilor de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene pe tema situatiei din Ucraina, iar, de la 12.30, la reuniunea Consiliului European cu premierul ucrainean Arseni Iateniuk. sefii de stat si de guvern din statele membre UE vor avea apoi, de la 14.15, un dejun de lucru separat.
Presedintele Basescu urmeaza sa sustina o declaratie de presa, in jurul orei 16.00, la sediul Consiliului European. Seful statului va merge apoi la Dublin, pentru a participa la lucrarile Summit-ului Partidului Popular European.
Sursa: Mediafax
Etichete: Ucraina, traian basescu, crimeea, bruxelles,
Dată publicare:
06-03-2014 09:48