Averile demnitarilor scapa de sub control. ANI e in somaj tehnic!
ANI nu va mai putea sesiza Parchetul atunci cand constata indicii privind savarsirea unor infractiuni si nici nu se va mai putea adresa instantei de judecata pentru a solicita confiscarea averilor dobabdite in mod ilicit, potrivit unei decizii a CCR.
Curtea Constitutionala (CCR) a declarat neconstitutionale mai multe articole din Legea privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate(ANI). Exceptiile de neconstitutionalitate au fost invocate de avocatul Alice Draghici in procesul prin care ANI a solicitat confiscarea averii medicului Serban Bradisteanu.
Potrivit Mediafax, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional articolul care stabileste atributiile ANI: verificarea declaratiilor de avere si interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordantelor, sau a nerespectarii hotararilor legale, constatarea incompatibilitatilor si sesizarea organelor de urmarire penala, dar si aplicarea sanctiunilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Surse din cadrul Curtii Constitutionale au declarat pentru cotidianul Gandul ca judecatorii au extins controlul de constitutionalitate, astfel incat au fost declarate neconstitutionale mai multe articole decat s-a solicitat in cadrul procesului.
A mai fost declarat neconstitutional si articolul 46 care prevede procedura de confiscare a unei parti din avere si contestarea starii de incompatibilitate. Neconstitutional este si articolul referitor la dreptul Agentiei de a constata diferenta vadita dintre averea dobandita pe parcursul exercitarii functiei si veniturile obtinute in aceeati perioada, cu consecinta sesizarii instantei civile in vederea confiscarii averii dobandite in mod illicit.Sapte dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale sunt verificati de Agentia Nationala de Integritate, au declarat pentru Gandul surse ANI. Procedura de verificare a declaratiile de avere a magistratilor constitutionali a demarat in urma cu trei saptamani.
Verificarea a fost demarata in urma unei sesizari primite la Agentie. Judecatorii verificati de ANI sunt: Augustin Zegrean, Tudorel Toader, Petre Lazaroiu, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gatpar ti Puskas Valentin-Zoltan. Nu sunt verificati de ANI Ioan Vida si Nicolae Cochinescu.
Reactiile autoritatilor si ale politicienilor
"Guvernul asteapta motivarea deciziei Curtii Constitutionale si publicarea acesteia in Monitorul Oficial. Prim-ministrul Emil Boc este ingrijorat de consecintele pe care le-ar putea avea o astfel de decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei referitoare la Legea de functionare si organizare a Agentiei Nationale de Integritate pentru ceea ce inseamna ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, convenit cu oficialii Comisiei Europene. Premierul va intreprinde tot ceea ce este necesar, la nivel guvernamental si parlamentar, pentru a nu afecta obiectivul autoritatilor romane privind incheierea Mecanismului de Cooperare si Verificare", a declarat, joi seara, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
Ministrul justitiei Catalin Predoiu a declarat: "Declararea neconstitutionalitatii unor prevederi ale Legii ar putea pune in pericol rezultatele bune obtinute pana in prezent de catre ANI".
Judecatorul Curtii Constitutionale, Ion Predescu este de parere ca "ANI iti poate continua activitatea pe celelalte prevederi ale legii, ramase in vigoare, pentru ca legea este mare, nu se reduce doar la aceste texte. Institutia exista, nu a fost atacta ca atare ti poate functiona in continuare".
Presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda, senator UDMR, considera "in regula" declararea unor articole din Legea privind organizarea Agentiei Nationale pentru Integritate ca fiind neconstitutionale.
Fostul ministru PNL al justitiei Tudor Chiuariu a declarat, joi seara, ca liberalii sustin necesitatea ca ANI sa continue sa controleze si sa confiste averile nejustificate pentru ca mediul politic sa fie mai curat, aratandu-se convins ca juristii Parlamentului vor gasi o solutie constitutionala.
Decizia a luat prin surprindere autoritatile judiciare cu atat mai mult cat surse din cadrul ANI sustin ca aceleasi exceptii de neconstitutionalitate au mai fost ridicate in cadrul altor procese si au fost respinse de judecatorii constitutionali.
Sursa: Pro TV
Etichete: CCR, catalin predoiu, ani, Ion Predescu, Tudor Chiuariu, Gyorgy Frunda,
Dată publicare:
16-04-2010 00:00