"Asta este lovitura de Stat!" Sesiune extraordinara la Senat pentru revocarea lui Vasile Blaga

03-07-2012 14:02

Vasile Blaga

Biroul permanent al Senatului a decis, marti, convocarea unei sesiuni extraordinare a acestei camere la ora 17.00, pentru revocarea din functie a presedintelui Senatului, Vasile Blaga.

Biroul permanent s-a intrunit in absenta presedintelui Senatului, Vasile Blaga. Au fost prezenti la sedinta 7 din cei 11 membri ai Biroului si, potrivit lui Ioan Chelaru (PSD), acestia au votat in unanimitate convocarea sesiunii extraordinare.

Au fost prezenti doar reprezentanti ai USL si liderul de grup de la UDMR.

Chelaru a mai spus ca decizia de convocare a sesiunii extraordinare a Senatului a fost deja trimisa la Monitorul Oficial, pentru publicare.

In replica, Vasile Blaga a declarat ca este "o lovitura de Stat": "Suntem in aceeasi logica. Confiscarea zi de zi a tuturor institutiilor statului. Practic asta este o lovitura de Stat, despre asta este vorba."

In ceea ce priveste convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului la ora 17.00 pentru revocarea sa din functie, Blaga sustine ca numai el putea convoca BP, "nu ei".

"Numai eu puteam convoca Biroul, nu ei", a spus Blaga.

USL invoca in solicitarea de revocare a lui Blaga actiunea discretionara si ca nu e impartial

Reprezentantii PSD si PNL sustin in cererea de revocare din functie a presedintelui Senatului, Vasile Blaga, ca acesta nu ar fi dovedit impartialitatea la care era obligat, avand o actiune discretionara, dar si faptul ca acesta nu mai beneficiaza de sprijinul majoritatii senatorilor.

USL invoca in adresa prin care cere revocarea lui Blaga deciziile Curtii Constitutionale din 1992 pana in prezent prin care s-a "statuat ca presedintele Senatului, in exercitarea functiei, trebuie sa fie neutru din punct de vedere politic, intrucat acesta nu poate reprezenta pozitia politica si interesele unui partid politic, ci reprezinta Senatul in integralitatea sa".

"De asemenea, prin aceeasi jurisprudenta, Curtea Constitutionala considera ca statutul presedintelui Senatului, distinct de statutul celorlalti membri ai Biroului Permanent, implica un plus de exigenta in ceea ce priveste actele care privesc acest statut, iar posibilitatea unui partid politic de a dispune in mod exclusiv, si in orice conditii, cu privire la aceasta institutie, pe tot parcursul mandatului unei Camere a Parlamentului nu este compatibila cu aceasta exigenta", mai sustin reprezentantii USL in document.

"Fata de aceste considerente, majoritatea senatorilor opineaza ca, datorita contextului actual, presedintele Senatului, domnul senator Vasile Blaga, a abdicat de la acest rol constitutional, utilizand institutia presedintelui Senatului in scopul realizarii exclusive a obiectivelor impuse de partidul politic din care face parte", se mai precizeaza in document.

"Lipsa sustinerii de catre o majoritate in Senat a determinat o actiune discretionara din partea acestuia. in acest context, consideram ca incetarea exercitarii functiei de presedinte al Senatului de catre domnul senator Vasile Blaga este o consecinta juridica a unor negocieri politice, compuneri si recompuneri de forte politice", se mai arata in solicirarea de revocare din functie depusa de USL.

Ce prevede legea

plenul senatului
Potrivit Deciziei 601 din 14 noiembrie 2005 a Curtii Constitutionale, votul acordat presedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decat in cazul in care grupul care l-a propus cere revocarea politica a acestuia sau, in cazul unei revocari ca sanctiune, cand acest grup sau o alta componenta a Camerei solicita inlocuirea din functie a presedintelui pentru savarsirea unor fapte care atrag raspunderea sa juridica.

Conform Regulamentului Senatului, propunerea de revocare se face in scris, sub semnatura initiatorilor, o singura data intr-o sesiune. Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizeaza, in prima sa sedinta, indeplinirea conditiilor si decide, prin vot, introducerea acesteia in proiectul de ordine de zi a urmatoarei sedinte de plen.

Presedintele Senatului caruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce sedinta Biroului permanent sau pe cea de plen in care se discuta revocarea sa, el urmand sa fie inlocuit de unul dintre vicepresedinti, desemnat de Biroul permanent.

Constitutia prevede ca, "daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor".
 

 

Sursa: Mediafax, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO