Apelul lui Calin Popescu Tariceanu catre "toti liberalii romani": "Traim astazi un moment de rascruce"

Calin Popescu Tariceanu

Fostul presedinte PNL Calin Popescu Tariceanu cere, intr-un apel catre liberali, continuarea liniei politice din 2007 – 2008, privind izolarea lui Traian Basescu si refuzul formatiunii de a colabora cu acesta.

"Apel catre toti liberalii romani. Traim astazi un moment de rascruce in istoria liberalismului romanesc. Un moment trist, de incertitudine, dar care poate fi, totodata, momentul in care va incepe renasterea PNL si a liberalismului romanesc dupa tot ceea ce s-a intamplat in ultimele luni. Momentul in care liberalii romani isi pot recastiga increderea in PNL, in care liderii partidului pot arata ca stiu sa ii asculte pe toti liberalii", sustine fostul lider liberal.

Potrivit acestuia, la 139 de ani de la infiintarea sa, Partidului National Liberal i se cere chiar de catre conducerea sa (demisionara in urma unui esec electoral major!) sa abandoneze liberalismul.

"Sa renunte la identitatea sa politica, la valorile si principiile sale, la ideologia sa si, probabil, chiar la numele sau. Sa adere la o familie politica si la o structura politica profund anti-liberale. Sa se puna in serviciul unor oameni care si-au dedicat mult timp si o imensa cantitate de energie politica tocmai pentru a distruge PNL-ul. In prima zi de dupa alegerile recent incheiate presa si comentatorii politici aratau ca Traian Basescu a fost aspru sanctionat de electorat, dovada fiind chiar scorul de 6% obtinut de grupul de politicieni sustinuti de el. Cum se poate justifica atunci faptul ca in chiar aceeasi zi conducerea PNL ii indeplineste visul de a elimina liberalismul de pe scena politica romaneasca si de a pune PNL-ul la dispozitia familiei sale politice? Traian Basescu a luptat ani de zile pentru a atinge acest obiectiv dar nu a avut succes. PNL i-a tinut piept, chiar daca mijloacele puse in miscare impotriva liberalilor romani au fost imense. De ce se propune tocmai acum o astfel de decizie?", scrie Tariceanu.

El adauga ca la aceasta intrebare simpla nu a existat niciun raspuns din partea conducerii PNL.

Citește și
Crin Antonescu
Crin Antonescu a anuntat ca NU va candida la presedintia Romaniei: "Cer un candidat acceptat de toate partidele de dreapta"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"La fel cum nu a fost adus niciun argument pertinent pentru a justifica parasirea ALDE si adeziunea la PPE. Am auzit cu totii vehiculandu-se prin presa doar niste neadevaruri care ii dezonoreaza pe cei care le rostesc si ne jignesc pe noi, cei care ar trebui sa le credem. Potrivit acestora ALDE, partidul liberalilor europeni, «ar fi de stanga». Care sunt argumentele in acest sens? Cum poate fi liberalismul, ca doctrina politica, «de stanga»? Ce anume din prestatia lui Guy Verhofstadt, candidatul ALDE pentru conducerea Comisiei Europene si timp indelungat Prim Ministru liberal al Belgiei, arata o orientare de acest fel? La mijlocul campaniei electorale recent incheiate, cand a venit la Bucuresti pentru a-l sustine pe domnul Antonescu, sigur nu era «de stanga». Anders Fogh Rasmussen, Secretarul General al NATO si fostul Prim Ministru liberal al Danemarcei, a fost recent la Bucuresti. I s-a parut cuiva ca este «de stanga»?", scrie Tariceanu.

Fostul premier adauga: "Sau nu cumva toate aceste vorbe despre «stanga» nu sunt decat un basm pentru a justifica un gest politic care are alte conotatii, alte justificari, alte cauze. Oare chiar poate cineva crede ca in ziua demisiei din functia de presedinte al PNL cineva are brusc o revelatie doctrinara cum ca familia liberala europeana ar fi mult prea de «stanga», iar PNL trebuie de aceea sa abandoneze doctrina sa politica, identitatea sa, valorile si principiile in care crede si pe care le sustine de peste un secol? Este fostul presedinte al PNL in masura sa judece aceste lucruri in acest moment al carierei sale politice?".

El aminteste ca Antonescu a declarat recent ca "vede ca fiind cea mai mare realizare a mandatului sau faptul ca a putut duce lucrurile catre momentul in care PNL isi abandoneaza ideologia politica liberala, in care rupe legaturile cu traditiile sale si cu inaintasii sai, in care incepe fuziunea cu partidul care l-a sustinut atata timp pe Traian Basescu".

"Ciudat mod de a servi liberalismul, de a servi PNL-ul, de a respecta marea traditie a acestui partid si de a mentine contactul cu electoratul liberal... Ciudat mandat de presedinte al PNL in care realizarea cea mai de seama este rezervata pentru momentul de dupa prezentarea demisiei de la conducerea partidului in urma unui esec electoral... I-as raspunde ca momentul potrivit pentru realizarile cele mai mari ar fi fost inainte de alegeri!", scrie Tariceanu.

Legat de pastrarea numelui PNL, Tariceanu scrie: "Nici simpla folosire a cuvantului «liberal in denumirea partidului si nici simpla posesiune a stampilei partidului nu sunt suficiente pentru a putea pacali electoratul. Cuvantul ”liberal” este prezent si in denumirea partidului care este legat de intreaga activitate a lui Traian Basescu, Partidul Democrat Liberal. Dar nimeni nu a fost vreodata atat de naiv sa creada ca acesta chiar este sau a fost vreodata un partid apropiat de valorile si principiile liberalismului".

"Rupand USL conducerea de atunci a PNL-ului l-a readus in joc pe Traian Basescu. Fortand acum PNL sa isi abandoneze identitatea politica, incepand fuziunea cu PDL, aceeasi conducere a PNL este cea care ii face acum lui Basescu un transfer de sanatate, il face sa intinereasca din punct de vedere politic", afirma Tariceanu.

Potrivit acestuia, planul de atragere a PNL intre partidele controlate de Basescu a fost anuntat de mult timp in mod public. "Nu este un secret ca el a fost prezentat ca fiind vehiculul politic prin care Basescu doreste sa se intoarca in fruntea politicii romanesti. Am fost anuntati chiar si de faptul ca domnul Antonescu va fi eliminat, la timpul potrivit, din fruntea partidului si din cursa prezidentiala... Nu cred ca mai trebuie sa-si faca nimeni iluzii: odata ce incepe fuziunea PNL cu PDL, odata ce progreseaza «unificarea dreptei», va fi foarte usor pentru Traian Basescu sa gaseasca solutii de a atrage de partea sa o mare majoritate din fostii sai colegi din PDL pentru a obtine controlul noului partid!", mai afirma fostul premier.

Liberalul precizeaza ca apelul sau este "de a continua linia politica inceputa in 2007 – 2008 care pana acum a fost urmata cu consecventa si a salvat PNL: izolarea lui Traian Basescu, refuzul oricarei colaborari cu acesta pana la incheierea carierei sale politice si respingerea oricarui compromis cu oamenii politici strans legati de el".

"Partidul National Liberal trebuie sa ramana partidul liberalilor romani. El nu apartine unui lider politic de moment si, cu atat mai mult, nu apartine unui presedinte demisionar in urma unei infrangeri electorale usturatoare! Deciziile finale privind orice fuziune care sa lege PNL de alte partide si privind programul de guvernare trebuie luate in cadrul Congresului PNL care va avea loc peste cateva saptamani cand va fi aleasa si noua conducere a partidului. Pana atunci, fac apel la toti liberalii romani sa arate sustinerea lor pentru ca PNL sa ramana un partid liberal. Fac apel la conducerea PNL, la liderii de la nivel local si central sa reflecteze serios asupra identitatii politice a PNL. Sa asculte mesajele transmise de simpatizanti, de membri, de primari, de alesii locali. Sa se gandeasca din nou la tot ceea ce stiu despre istoria partidului, despre realizarile sale, despre destinul sau istoric. Sa se gandeasca din nou daca doresc ca la alegerile din toamna sa fie in tabara lui Traian Basescu sau nu", scrie Tariceanu.

El cere, de asemenea, sa se puna capat "metodelor rusinoase, nedemne de un partid liberal, de a impune deciziile politice prin mijloace de constrangere, prin amenintari, prin sicane, prin blocarea accesului in sedii a tuturor celor care nu sunt de acord cu renuntarea la numele si traditiile partidului".

"Cer ferm fostului presedinte Antonescu si grupului care il inconjoara sa-si recapete decenta si luciditatea politica si sa nu faca demersuri nestatutare, lipsite de legitimitate si de validitate in sensul continuarii actiunilor de abandonare a liberalismului si aderare la PPE", mai scrie Calin Popescu Tariceanu.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
PNL si PDL doresc o fuziune rapida si desemnarea candidatului unic la Presedintie pana la 1 august
PNL si PDL doresc o fuziune rapida si desemnarea candidatului unic la Presedintie pana la 1 august

Liderii PNL si PDL au anuntat ca doresc ca fuziunea sa se realizeze rapid, iar desemnarea candidatului unic la Presedintie sa se faca pana cel tarziu la 1 august.

Crin Antonescu a anuntat ca NU va candida la presedintia Romaniei:
Crin Antonescu a anuntat ca NU va candida la presedintia Romaniei: "Cer un candidat acceptat de toate partidele de dreapta"

Presedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a anuntat sambata ca nu va candida la presedintia Romaniei si ca pune capat interimatului pe care il are la conducerea partidului. Totodata, Antonescu a garantat ca numele si identitatea PNL nu se schimba.

Alianta anti-PSD. Formula prin care Dreapta ar putea castiga Palatul Cotroceni, cu un candidat unic la prezidentiale
Alianta anti-PSD. Formula prin care Dreapta ar putea castiga Palatul Cotroceni, cu un candidat unic la prezidentiale

Dupa rezultatele slabe obtinute la euro-parlamentare, partidele de dreapta de la noi au inceput negocierile pentru o alianta anti-PSD!

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.