Antonescu: Vom decide in USL momentul referendumului pe Constitutie, poate odata cu prezidentialele

Crin Antonescu

Liderul PNL Crin Antonescu afirma ca o decizie privind momentul referendumului pentru revizuirea Constitutiei, dupa decizia de miercuri a CC, va fi luata in USL.

El a precizat ca sunt luate in calcul toate variantele, inclusiv amanarea pentru anul viitor, chiar si odata cu alegerile prezidentiale.

"Inainte de toate, vom face toate comentariile despre aceasta decizie a Curtii atunci cand o vom vedea in toata intregimea si toata motivarea ei. Pe ceea ce avem deocamdata, se pot face doar cateva observatii: unu - scopul cu care noi am initiat modificarea legii referendumului a fost acela de a putea consulta in chestiuni majore, cum ar fi modificarea Constitutiei, cetatenii Romaniei care doresc sa-si foloseasca drepturile electorale. Din practica romaneasca si cea europeana, de altfel, s-a constatat ca pragurile foarte ridicate, cel de 50% - care, de altfel, mai este in foarte putine locuri in lume prezent - ii impiedica practic pe cei care doresc sa se exprime, sa fie cetateni activi, sa o faca.

Legea modificata de catre noi este declarata, inteleg, constitutionala. Nicaieri in Constitutia Romaniei nu exista o prevedere care sa stipuleze un an de zile in care ea nu se poate folosi. Deci asta este pur si simplu o chestiune, asa, de la Curtea Constitutionala. Nu vreau sa insist prea mult, mai ales pana cand nu vedem formula oficiala a Curtii, dar n-ar fi nimic nou. Noi intr-o buna masura in tara asta degeaba mai facem alegeri cata vreme avem o Curte Constitutionala care decide si hotaraste cu 9 oameni impotriva a milioane, s-a mai intamplat, a fost si mai spectaculos", a spus Antonescu, potrivit Mediafax, care citeaza Antena 3.

Presedintele PNL a mentionat ca, in ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, USL si-a luat acest angajament electoral, l-a respectat si va merge inainte.

Citește și
Crin Antonescu
Crin Antonescu: Cu Ponta am convenit sa exprimam prin vot ideea ca referendumul e inoportun
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Nu stiu exact ce solutie strategica vom adopta in fata acestei decizii a Curtii, asta va fi o consultare in USL si vom lua o decizie", a precizat el.

Presedintele Senatului, totodata presedinte al comisiei pentru revizuirea Constitutiei, a adaugat ca Legea fundamentala va fi in continuare discutata in Parlament si dupa ce va fi votata de Legislativ va exista o forma de supus referendumului.

"Cand vom alege acest moment, vom decide. S-ar putea merge pe formula, de exemplu, a cautarii unui moment de maxim interes electoral, de pilda alegerile prezidentiale de anul viitor, la care sa facem si referendumul pe Constitutie", a spus Antonescu.

Solicitat sa precizeze daca este luata in calcul varianta de a se lasa pentru la anul referendumul privind revizuirea Constitutiei, Antonescu a raspuns: "Luam in calcul toate variantele, dar vreau sa atrag atentia asupra urmatorului lucru: fara modificarea Constitutiei nu putem vorbi de regionalizare, fara organizare administrativa pe regiuni avem probleme foarte serioase de natura financiara, de natura economica - de aceea noi ne-am grabit, nu de altceva - privitor la absorbtia fondurilor europene, la noul exercitiu financiar de la 1 ianuarie 2014. Iata de ce asemenea tertipuri ale CC - adica, da, aceasta lege este constitutionala, n-are nicio problema, dar nu o puteti aplica un an - nu il vizeaza nici pe Antonescu, nici pe Ponta, nici USL, ci vizeaza si creeaza niste probleme Romaniei si tuturor cetatenilor".

Liderul PNL a mai spus ca nu este "chiar atat de sceptic" in legatura cu posibilitatea ca peste jumatate din cetatenii Romaniei sa se prezinte la un referendum. "Avem insa cateva probleme de rezolvat in legatura cu adaptarea rezultatelor oficiale ale recensamantului", a mentionat el.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constitutionala in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii, a decis, miercuri, CC.

Curtea a dat publicitatii urmatoarea decizie: "Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, decide: respinge obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului si constata ca dispozitiile legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii".

CC precizeaza ca decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei si se publica in Monitorul Oficial Partea I.

In 29 mai, Camera Deputatilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "impotriva" si 2 abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum la 30%.

Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.

In aceeasi zi, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a anuntat ca PDL, UDMR si PPDD ataca la Curtea Constitutionala proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
CC: Pragul de 30% la referendum e constitutional, dar de anul viitor. Ce se intampla cu Constitutia
CC: Pragul de 30% la referendum e constitutional, dar de anul viitor. Ce se intampla cu Constitutia

Noua lege a referendumului este constitutionala, dar se poate aplica abia de anul viitor. Asa au decis judecatorii Curtii Constitutionale, dupa ce PDL a contestat legea.

Crin Antonescu: Cu Ponta am convenit sa exprimam prin vot ideea ca referendumul e inoportun
Crin Antonescu: Cu Ponta am convenit sa exprimam prin vot ideea ca referendumul e inoportun

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, miercuri, ca a convenit cu premierul Victor Ponta ca prin votul parlamentarilor USL sa se expirme ideea ca referendumul cerut de presedintele Traian Basescu este inoportun.

Crin Antonescu, despre pozitia PSD la votul pentru referendum: Nu e adevarat, am convenit contrariul
Crin Antonescu, despre pozitia PSD la votul pentru referendum: Nu e adevarat, am convenit contrariul

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca ceea ce au anuntat grupurile parlamentare PSD privind votul de marti asupra referendumului propus de Traian Basescu "nu este adevarat' si ca a fost convenit "contrariul".

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.